Vesti
Politika

"Tači i Vučić nisu doveli do normalizacije"

Nakon što je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, pozvala srpskog i kosovskog predsednika, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija, na neformalni sastanak u ponedeljak, na kosovskoj političkoj sceni usledio je niz reakcija.
Ilustracija (Foto Fonet)

Demokratska liga Kosova upozorila je na to da kosovski predsednik ima nameru da u dijalogu "realizuje lične interese", a ne "državne". Dijalog bi trebalo da vodi vlada, poručuju takođe iz ove stranke.

Kandidat za premijera LDK-a, Avdulah Hoti pozvao je, u odvojenom saopštenju, sve kosovske političke stranke da se pridruže njegovoj stranci u suprotstavljanju tome da Tači vodi briselske razgovore. Najavljuje i novu platformu za dijalog Beograda i Prištine.

Oglasio se, međutim, i nekadašnji predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasnići iz redova stranke koalicionog partnera Demokratske partije Kosova - Inicijative za Kosovo.

On navodi da bi razgovori dve strane trebalo da budu u "sigurnim rukama". Dosta sa "golim prevarama", neophodan je nacionalni konsenzus. "Ovi predsednici ne donose normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", tvrdi on.

Prethodno je lider pokreta Samoopredeljenje, Aljbin Kurti, u javnost izneo svoju platformu za dijalog Beograda i Prištine.

LDK: Tači nije predstavnik jedinstva naroda Kosova

"Demokratska liga Kosova sa zabrinutošću prati napore predsednika Kosova, Hašimа Tačiја, koje je nametnuo predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, da bude deo dijalog u Briselu, sa ciljem ostvarivanja sopstvenih interesa, a ne državnih. LDK veruje da se pokazalo da Tači, koji je bio direktno uključen u predizbornu kampanju, uopšte nije predstavnik jedinstva naroda Kosova, već samo stranačkog," poručili su iz LDK-a.

Ističu da dijalogom za normalizaciju odnosa između "Republike Kosovo" i Srbije, "kao dve nezavisne države", u kojem posreduje EU, "uz nezamenjivo prisustvo" Sjedinjenih Američkih Država, treba da rukovodi vlada koja će proisteći iz junskih izbora, s obzirom na to da su pitanja kojima se bavi dijalog "ustavnih ovlašćenja ministarstava Vlade, a ne predsednika".

Hoti: U novoj platformi dijalog dinamičan

Potom se oglasio i kandidat za premijera ove stranke, Avdulah Hoti. Pozvao je "sve političke stranke da se pridruže LDK u suprotstavljanju neustavnim naporima predsednika Tačija da učestvuje u dijalogu sa Srbijom na čijem bi čelu bio on.

Istovremeno najavljuje platformu za dijalog Beograda i Prištine, koja će biti pripremljena, dodaje, sa ostalim političkim partijama u parlamentu, a nakon formiranja institucija.

"U ovoj novoj platformi, dijalog će biti dinamičan, kompaktniji, sa kratkim rokovima, sa najvećom uključenošću naših partnera iz EU i SAD, stavljajući sve teme na pregovarački sto. Iznad svega, to će biti dijalog sa punom transparentnošću i uključenošću svih i uz odgovornost za svaku rundu razgovora", rekao je Hoti.

Krasnići: Potreban nacionalni konsenzus. Uzaludni pokušaji evropskih zvaničnika

Jakup Krasnići je u saopštenju, pod naslovom "Ovi predsednici ne donose normalizaciju odnosa Kosova i Srbije", naveo da su potrebni razgovori koji "ne proizvode konfliktne situacije", a da je upravo to "viđeno proteklih godina".

Kao primere za takve situacije naveo je slučaj "nacionalističkog voza", "zida preko mosta", sporazum o energetici i telekomunikacijama, sporazum o Zajednici srpskih opština.

"Oni koji su stvorili ove nesporazume, a koji su proizveli stanje rata, ne mogu da prevaziđu sami sebe kako bi proizveli novu međudržavnu normalizaciju odnosa," navodi on.

"Možete li da verujete onima koji su umesto normalizacije odnosa između Kosova i Srbije, stvorili preteću situaciju i konflikte. Ja ne mogu da im verujem. Razgovori bi trebalo da budu u sigurnim rukama. Zato je potreban nacionalni konsenzus," ističe Krasnići.

Zaključuje da "ovi predsednici ne mogu normalizovati odnose između Kosova i Srbije".Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022