Vesti
Politika

Tači i Vučić na sastanku lidera Zapadnog Balkana

U Sofiji se danas održava sastanak lidera Zapadnog Balkana. Učestvuju srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, potvrđeno je iz njihovih kabineta.
Tači i Vučić na sastanku lidera Zapadnog Balkana
Hašim Tači i Aleksandar Vučić (Foto Zeri)

Dvojica predsednika u Sofiji bi takođe trebalo da se sastanu.

"Predsednik će takođe održati bilateralne razgovore sa šefovima država Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju iz Tačijevog kabineta i navodi se da će se na ovim sastancima diskutovati "u vezi sa evropskom perspektivom Zapadnog Balkana, nakon objavljivanja Strategije EU".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je juče, odgovarajući na pitanje RTS-a da li će se u Sofiji sastati sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, rekao "pretpostavljam".

Sastanku u Sofiji prisustvovaće i visoka predstavnica Evropske unije za spolјnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije, Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.

Poslednji dan izborne kampanje ću provesti sa Tačijem

Gostujući u jutarnjem programu TV Hepi predsednik Srbije rekao je da smatra važnim predstojeći susret sa kosovskim kolegom Tačijem u Sofiji.

"Moramo da razgovaramo, iako nije lepo ni njemu ni meni zbog toga. To je naš posao. Nisam mogao da im kažem ’Junkeru, Mogerini, ne dolazite u Sofiju, mi imamo neke izbore’ (u Beogradu)". Važno je da pričam sa njim, ako će to sačuvati jednu glavu nekom detetu ili starcu na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o situaciji u kojoj se Srbija nalazi u dijalogu sa Kosovom, predsednik Vučić je podsetio na redosled događaja iz bliske prošlosti.

"Povukli smo vojsku i policiju 1999. godine. Strane službe su znale za događaje iz 2004. godine za koje niko nije odgovarao. Nako toga su odustali od priče ’standardi pre statusa’. Zbog unutrašnjeg sukoba u Srbiji na relaciji Tadić-Koštunica i oslabljenih pozicija Srbije 2008. godine se išlo sa proglašenjem nezavisnosti Kosova. Sad od mene očekuju da će najmoćnije zemlje koje su tu nezavisnost priznale promeniti svoj stav. To se neće desiti".

Vučić je podsetio da se Srbija "vratila u igru oko Kosova".

"I dalje je teško, mi se borimo u nemogućim uslovima. Pokušavamo da shvatimo šta je realno moguće i dobro učiniti, ali želim da bude jasno da mi možemo samo da govorimo o kontroli štete".

Albanci čekaju da Amerikanci i Nemci završe posao

"Ja sve moje sagovornike pitam da li hoće rešenje ili poniženje Srbije. To sam pitao i Zigmara (Gabrijela). Mi hoćemo dogovor i kompromis sa Albancima koji je važan za budućnost regiona i naše dece. Šta god da kažem i predložim, vrhovni argument im je ’nemojte to raditi, otvorićete Pandorinu kutiju’. A oni su mogli da je otvaraju pre 10 godina, kako sada ne može", upitao je predsednik Vučić.

Upitan za stavove albanskog predsednika Edija Rame koji je nedavno predložio da Kosovo i Albanija imaju jednog predsednika, Vučić je rekao:

"Albanci kupuju vreme, naučili su da prodaju priču EU, a u suštini gledaju da objedine svoje teritorije. Videćemo šta će se desiti. Da sam ja dao sličnu izjavu, verujem da bi Srbija imala mnogo problema", zaključio je Vučić.Ostale vesti

Grubješić: EU da ubedi Kurtija da je dijalog prioritet
Pre nastavka nove runde dijaloga Beograda i Prištine, koju je za drugu polovinu juna najavio šef diplomatije Evropske unije Žozep Borelj, Briselu je, smatra potpredsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić ostalo da ubedi Aljbina Kurtija da dijalog sa Beogradom bude na vrhu prioriteta prištinske vlade. Jer je to, ističe, ona ’’u skladu sa evropskom agendom’’.
  • 11.05.2021
Petković: Jedanaesti napad na hramove i manastire SPC na Kosovu
U selu Dubrava u opštini Istok na Kosovu u ponedeljak je napadnuta imovina dve srpske povratničke porodice, Radoja i Milana Pumpalovića, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, prenosi Tanjug. 
  • 11.05.2021
Premijer Kosova Aljbin Kurti razgovaraće sa liderima opozicionih stranaka pre nego što pristupi dijalogu sa Srbijom, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Krieziu, prenosi Ekonomija onlajn.
  • 11.05.2021
Borelj: Nastavak dijaloga Beograda i Prištine do kraja juna
Šef diplomatije Evropske unije, Žozep Borelj, najavio je da će se nova rudna dijaloga Beograda i Prištine održati pre kraja juna jer je nova vlast u Prištini tražila dodatno vreme da se upozna sa situacijom iz prethodnih runda dijaloga.  
  • 10.05.2021
Fabrici: Dijalog BG i PR nije preduslov za otvaranje poglavlja
Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kazao je danas da su reforme u oblasti vladavine prava urgentne za napredak Srbije na putu ka članstvu u EU, istovremeno napomenuvši da dijalog Beograda i Prištine nije preduslov za otvaranje novih poglavlja.
  • 10.05.2021
Bećaj: Kurti je nasledio balast taložen dvadesetak godina
Politički analitičar Beljulj Bećaj rekao je u emisiji “Slobodno srpski”  da je premijer Kosova Aljbin Kurti nasledio, kako je kazao, “balast taložen dvadesetak godina, koji je odraz takozvane zarobljene ili duboke države”.
  • 10.05.2021