Vesti
Politika

Tači i Vučić na sastanku lidera Zapadnog Balkana

U Sofiji se danas održava sastanak lidera Zapadnog Balkana. Učestvuju srpski i kosovski predsednik, Aleksandar Vučić i Hašim Tači, potvrđeno je iz njihovih kabineta.
Tači i Vučić na sastanku lidera Zapadnog Balkana
Hašim Tači i Aleksandar Vučić (Foto Zeri)

Dvojica predsednika u Sofiji bi takođe trebalo da se sastanu.

"Predsednik će takođe održati bilateralne razgovore sa šefovima država Zapadnog Balkana", stoji u saopštenju iz Tačijevog kabineta i navodi se da će se na ovim sastancima diskutovati "u vezi sa evropskom perspektivom Zapadnog Balkana, nakon objavljivanja Strategije EU".

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je juče, odgovarajući na pitanje RTS-a da li će se u Sofiji sastati sa predsednikom Kosova, Hašimom Tačijem, rekao "pretpostavljam".

Sastanku u Sofiji prisustvovaće i visoka predstavnica Evropske unije za spolјnu i bezbednosnu politiku i potpredsednica Evropske komisije, Federika Mogerini i evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju, Johanes Han.

Poslednji dan izborne kampanje ću provesti sa Tačijem

Gostujući u jutarnjem programu TV Hepi predsednik Srbije rekao je da smatra važnim predstojeći susret sa kosovskim kolegom Tačijem u Sofiji.

"Moramo da razgovaramo, iako nije lepo ni njemu ni meni zbog toga. To je naš posao. Nisam mogao da im kažem ’Junkeru, Mogerini, ne dolazite u Sofiju, mi imamo neke izbore’ (u Beogradu)". Važno je da pričam sa njim, ako će to sačuvati jednu glavu nekom detetu ili starcu na Kosovu i Metohiji.

Govoreći o situaciji u kojoj se Srbija nalazi u dijalogu sa Kosovom, predsednik Vučić je podsetio na redosled događaja iz bliske prošlosti.

"Povukli smo vojsku i policiju 1999. godine. Strane službe su znale za događaje iz 2004. godine za koje niko nije odgovarao. Nako toga su odustali od priče ’standardi pre statusa’. Zbog unutrašnjeg sukoba u Srbiji na relaciji Tadić-Koštunica i oslabljenih pozicija Srbije 2008. godine se išlo sa proglašenjem nezavisnosti Kosova. Sad od mene očekuju da će najmoćnije zemlje koje su tu nezavisnost priznale promeniti svoj stav. To se neće desiti".

Vučić je podsetio da se Srbija "vratila u igru oko Kosova".

"I dalje je teško, mi se borimo u nemogućim uslovima. Pokušavamo da shvatimo šta je realno moguće i dobro učiniti, ali želim da bude jasno da mi možemo samo da govorimo o kontroli štete".

Albanci čekaju da Amerikanci i Nemci završe posao

"Ja sve moje sagovornike pitam da li hoće rešenje ili poniženje Srbije. To sam pitao i Zigmara (Gabrijela). Mi hoćemo dogovor i kompromis sa Albancima koji je važan za budućnost regiona i naše dece. Šta god da kažem i predložim, vrhovni argument im je ’nemojte to raditi, otvorićete Pandorinu kutiju’. A oni su mogli da je otvaraju pre 10 godina, kako sada ne može", upitao je predsednik Vučić.

Upitan za stavove albanskog predsednika Edija Rame koji je nedavno predložio da Kosovo i Albanija imaju jednog predsednika, Vučić je rekao:

"Albanci kupuju vreme, naučili su da prodaju priču EU, a u suštini gledaju da objedine svoje teritorije. Videćemo šta će se desiti. Da sam ja dao sličnu izjavu, verujem da bi Srbija imala mnogo problema", zaključio je Vučić.Ostale vesti

Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021
Lajčak: Dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma Beograda i Prištine
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je večeras da su već dogovoreni neki delovi budućeg sporazuma između Beograda i Prištine, koji još nisu objavljeni jer, kako je naveo, "ništa nije dogovoreno dok sve nije dogovoreno".
  • 05.03.2021
Hodžić: Podržaću Kurtijevu vladu i kandidaturu Osmanijeve za predsednicu
Adrijana Hodžić sa liste „Ujedinjena zajednica" koja je osigurala mesto u Skupštini Kosova kao predstavnica bošnjačke zajednice, izjavila da će podržati formiranje vlade koju vodi Aljbin Kurti i kandidaturu Vjose Osmani za mesto predsednice Kosova, prenosi Ekonomija Onlajn.
  • 04.03.2021
Predstavnici Srpske liste razgovarali sa Petkovićem u Raški
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa institucionalnim i političkim predstavnicima Srba sa Kosova kako bi realizovali dogovore i projekte dogovorene s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, prenosi Tanjug.
  • 04.03.2021
Stoltenberg: Podržavamo razvoj KBS-a kao snage za civilnu zaštitu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, ali samo u njihovom prvobitnom mandatu.
  • 04.03.2021