Vesti
Politika

Tači i Palmer: Trenutak za sporazum sa Srbijom

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer je pružio uveravanja predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da SAD podržavaju proces dijaloga Kosova i Srbije, saopšteno je iz kabineta kosovskog predsednika.
Tači i Palmer: Trenutak za sporazum sa Srbijom
Tači i Palmer (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je rekao da SAD ostaju i dalje najveći strateški partner Kosova "na nezaustavljivom putu ka evroatlantskim integracijama".

Tači i Palmer su razgovarali o bilateralnim odnosima, o političkim kretanjima na Kosovu, o procesu evroatlantskih integracija, o procesu učlanjenja Kosova u međunarodne organizacije, Bezbednosnim snagama Kosova (BSK) i o dijalogu Kosova i Srbije.

Govoreći o poslednjoj fazi dijaloga Kosova i Srbije, kosovski predsednik je rekao da je nakon sporazuma Makedonije i Grčke, sada red na istorijski sporazum Kosova i Srbije.

"Dobar je trenutak da se postigne istorijski sporazum, koji obezbeđuje uzajamno priznavanje Kosova i Srbije", rekao je on.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je tokom razgovora s američkim zvaničnikom ocenio da SAD imaju "životnu ulogu u svim procesima" kroz koje prolazi Kosovo.

Vlada Kosova je saopštila da su Haradinaj i Palmer razgovarali o stanju na Kosovu, procesu transformacije BSK u Vojsku Kosova, o dijalogu Kosova i Srbije i o "naporima za postizanje medjuinstitucionalnog i međupartijskog jedinstva oko dijaloga i vladavine reda i zakona".

"Kosovo je opredeljeno za produbljivanje saradnje sa SAD u svim oblastima. Postigli smo značajne rezultate u oblasti vladavine zakona i takođe naša se zemlja konsoliduje iznutra i jača agendu evroatlanskih integracija", kazao je Haradinaj.Ostale vesti

Lajčak: Odlaže se sastanak delegacija Beograda i Prištine u Briselu
Sastanak pregovaračkih delegacija Beograda i Prištine, koji je trebalo da bude održan u ponedeljak, odložen je, saopštio je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.
  • 25.09.2020
Povodom najave da će se sledeće nedelje u Briselu održati samo tehnička runda razgovora Beograda i Prištine uz izostavljnje pitanja Zajednice srpskih opština sa agende, u Briselu kažu da su "datumi i agenda" isključivo u rukama dve strane koje pregovaraju.
  • 25.09.2020
Skupština Kosova danas održava dve plenarne sednice
Na prvoj sednici, u 10 časova, po treći put će se glasati Nacrt zakona o ekonomskom oporavku u načelu, koji na poslednja dva zasedanja nije uspeo da dobije potrebne glasove.
  • 25.09.2020
Predstavnici Beograda i Prištine nastaviće razgovore u Briselu u ponedeljak 27. septembra, potvrdio je specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.
  • 24.09.2020
Lajčak pozvao predstavnike Prištine i Beograda na sastanak
Specijalni izaslanik Evropske Unije (EU) za dijalog između Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak poslao je pozivnice Prištini i Beogradu za novi susret u okviru pregovora o normalizaciji odnosa, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u Briselu.
  • 24.09.2020
„ZSO nakon što Srbija prizna Kosovo“
O Zajednici srpskih optiština treba da se razgovara na predstojećem sastanku u Briselu, smatraju analitičari sa Kosova i dodaju da dijalog ne treba prekidati kada je konačno počeo da daje rezulate. Predsednika PDS-a Nenada Rašića izjava premijera Avdulaha Hotija je iznenadila.
  • 24.09.2020