Vesti
Politika

Tači i Pacoli pozdravili usvajanje rezolucije o rasvetljavanju ubistva braće Bitići

Predsednik Kosova, Hašim Tači i odlazeći ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli pozdravili su usvajanje rezolucije američkog Senata o rasvetljavanju ubistva braće Bitići.
Tači i Pacoli pozdravili usvajanje rezolucije o rasvetljavanju ubistva braće Bitići
Pacoli i Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Kosovski predsednik Hašim Tači je rekao da usvajanje rezolucije omogućava da se to pitanje tretira u najvišim institucijama američke vlasti.

"Ohrabrujuće je za nas da nastavimo da tražimo pravdu za sve žrtve srpskog režima na Kosovu i da će pravda za braću Bitići konačno biti dostignuta", napisao je Tači na Fejsbuku.

Sa druge strane Bedžet Pacoli je na svom Tviter nalogu napisao da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovoran za rešavanje slučaja ubistva trojice braće Bitići.

Predstavnički dom Kongresa SAD je po prvi put jednoglasno usvojio rezoluciju kojom se od Srbije traži da reši pitanje ubistva trojice braće Bitići, Elijaha, Agrona i Mehmeta i rezoluciju sada treba da usvoji Senat.Ostale vesti

Avdulah Hoti najavljuje ukidanje odluka Aljbina Kurtija
Kandidat za novog kosovskog premijera Avdulah Hoti rekao je da će ukinuti odluke koje sprečavaju nastavak dijaloga sa Beogradom.
  • 31.05.2020
Lajčak: Kosovo odmah da povuče odluku
Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je razočaran recipročnim merama koje je Priština uvela i zatražio njihovo momentalno povlačenje.
  • 31.05.2020
Dačić: Ne prihvatamo potez Prištine, dijalog je na respiratoru
Ministar spoljnih poslova Ivida Dačić rekao je za RTS da je za Srbiju neprihvatljiv čin Prištine koja je zabranila zlazak robe iz centralne Srbije bez dokumenata sa naznakom "Republika Kosovo". Nemamo nameru da nastavimo dijalog dok se ove mere ne ukinu, ističe šef srpske diplomatije.
  • 31.05.2020
Vozila sa srpskom robom ne mogu na Kosovo bez posebne dozvole
Bez posebne dozvole, na osnovu sinoćne odluke kosovske vlade, na Kosovo ne mogu da uđu vozila koja prevoze bilo kakvu srpsku robu. Kosovska vlada na elektronskoj sednici raspravljala je o izmenama i dopunama Odluke o reciprocitetu i usvojila niz mera koje podrazumevaju zabranu uvoza proizvoda iz Srbije ako na pratećim dokumentima nije naznačeno "Republika Kosovo".
  • 31.05.2020
Internet peticija za raspisivanje izbora
Samoopredeljenje pokreće peticiju putem interneta za raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, objavila je Koha.
  • 30.05.2020
SAD ponovile: Poštovati odluku Ustavnog suda

Sjedinjene Države su ponovo reagovale na presudu koju je doneo Ustavni sud o dekretu predsednika Hašima Tačija o imenovanju Avdulaha Hotija iz DSK za novog premijera.

  • 30.05.2020