Vesti
Politika

Tači i na inauguraciji ponovio – Dijalog nema alternativu

Na svečanoj ceremoniji ispred spomenika Skenderbegu, danas je inaugurisan predsednik Kosova Hašim Tači.
Tači i na inauguraciji ponovio – Dijalog nema alternativu
Hašim Tači (Foto Kim)

Hašim Tači je na svečanost došao u pratnji dosadašnje predsednice Atifete Jahjage. Dočekala ih je garda i veliki broj zvanica.  

Predajući mu kosovski Ustav, Atifeta Jahjaga mu je i predala petogodišnju dužnost predsednika.

Novi predsednik je po preuzimanju dužnosti poručio da će braniti Ustav Kosova i ojačati nacionalni identitet. Obećao je da će biti politički neutralan predsednik. I danas je poručio da dijalog sa Srbijom nema alternativu.

“ Dijalog je obaveza i posvećenost prema međunarodnoj zajednici. Dijalog nema alternativu. Pomirenje između dva naroda će se dogoditi," rekao je Tači.

Kazao je da je jedan od prioriteta ekonomski razvoj Kosova i borba protiv korupcije i terorizma .

"Ponosni smo što je Kosovo deo globalnih napora u borbi protiv terorizma”, kazao je novoizabrani predsednik.

Na inauguraciji kosovskog predsednika osim potpredsednika Skupštine Kosova Slobodana Petrovića, drugih predstavnika u institucijama nije bilo. Jedan od gostiju bio je i predsednik stranke “Aktivna Srbija” Dušan Janjić.

Od gostiju iz regiona najveću pažnju izazvao je dolazak hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović i premijera Albanije Edija Rame.

Program je upriličen uz klasičnu muziku koju je izvodila filharmonija i dečiji hor koji je izveo čuvenu numeru “Imagine” Džona Lenona.

Iako je program bio vođen I na srpskom jeziku, novinari su bili uskraćeni za prevod predsednikovog govora.Ostale vesti

Vlada Kosova odobrila nacrt budžeta
Na jutrošnjoj sednici Vlade Кosova, odobren je nacrt budžeta za narednu godinu.
  • 30.10.2020
Lajčak: Još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu
Danas smo napravili još jedan korak ka sveobuhvatnom sporazumu o normalizaciji, ocenio je specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora u Briselu.
  • 29.10.2020
Petković: Svaki sastanak u Briselu započinjemo pitanjem o ZSO
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je i danas, u novoj rundi dijaloga u Briselu, Beograd pokrenuo pitanje Zajednice srpskih opština, jer koje god pitanje da se pokrene, nema napretka u dijalogu, bez formiranja ZSO.
  • 29.10.2020
“Sporazum”:  Ustavne reforme neminovne na Kosovu i u Srbiji
Direktor Kosovskog pravnog instituta Ehat Miftaraj izjavio je da će do ustavnih reformi na Kosovu i u Srbiji  nesumnjivo doći kada dođe do sveobuhvatnog sporazuma, što je za Evropsku uniju veoma važno pitanje. Nakon sporazuma, sigurno je da će međunarodni pritisak pasti na skupštine i političke stranke u tim zemljama da u bliskoj budućnosti ratifikuju oba sporazuma, naprave ih legitimnim, zakonitim i unesu odgovarajuće promene u svoje ustave.
  • 29.10.2020
Milan Radojević kandidat za gradonačelnika Severne Mitrovice
Prijava kandidata za vanredne izbore za gradonačelnika Severne Mitrovice traje do sutra. Do danas je samo Srpska lista podnela zahtev za potvrdu kandidata za izbore koji će biti održani 29. novembra.
  • 29.10.2020
Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK ponovo bez podrške

Zbog nedostatka kvoruma, Predlog zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK opet nije dobio podršku poslanika kosovskog parlamenta.

  • 29.10.2020