Vesti
Politika

Tači i Hoti: Nećemo da dozvolimo da se dijalog spusti na tehnički nivo

Kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Avdulah Hoti složili su se da ne treba dozvoliti da se proces dijaloga sa Beogradom spusti na tehnički nivo.

Tači i Hoti: Nećemo da dozvolimo da se dijalog spusti na tehnički nivo
Avdulah Hoti i Hašim Tači na sastanku (Foto Predsedništvo Kosova)

Hašim Tači je nakon sastanka sa Avdulahom Hotijem rekao da je veoma važno da saradnja institucija u Prištini bude efikasna.

"Od presudnog je značaja da se odvija saradnja između institucija. Pozdravio sam imenovanje Skendera Hisenija. U interesu je da se dijalog odvija, jer samo dijalogom, susretima i dobrosusedstvom Kosovo može da krene ka evropskoj perspektivi. Ali istovremeno moramo da sačuvamo svoj identitet. Ni pod kojim uslovima ne smemo da dozvolimo da se ovaj proces spusti na tehnički nivo", naglasio je Tači.

Prema njemu, "mora da se dogodi međusobno priznavanje, potpuno poštovanje teritorijalnog integriteta i potom rešavanje drugih pitanja".

Premijer Hoti rekao je da je upoznao Tačija o sastanku sa predsednikom Srbije u Briselu i o prethodnim razgovorima video linkom.

"Potrudićemo se svi zajedno da dijalog ne padne na tehnički nivo. Takođe pokušavamo da koordiniramo sa našim međunarodnim partnerima. Mislim da je to vrlo dobar trenutak jer imamo pažnju ključnih zemalja u EU, ali i SAD. Verujem da za nekoliko meseci to može da se zaključi", rekao je Hoti.Ostale vesti

Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020
Skupština Kosova danas razmatra zakon o OVK
Skupština Kosova će od 11 sati će razmatrati Nacrt zakona o prevenciji i borbi protiv kovida-19 na Kosovu i Nacrt zakona o zaštiti vrednosti borbe OVK, piše Koha.
  • 07.08.2020
Hiseni očekuje sporazum za 12 meseci ili neuspeh dijaloga
Koordinator kosovske vlade u dijalogu Skender Hiseni izjavio je da su zapadne sile pružile mogućnost Prištini i Beogradu da u narednih 12 meseci postignu sporazum ili će proces pomirenja potpuno da propadne.
  • 07.08.2020