Vesti
Politika

Tači i Haradinaj oprečno o demarkaciji

Kosvski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj ponovo su sukobili stavove oko demarkacije sa Crnom Gorom. Tači traži od Skupštine Kosova da glasa za demarkaciju dok Haradinaj nastavlja da insistira na tome da bi demarkacija trebalo da se koriguje, prenosi prištinski "Zeri".
Tači i Haradinaj oprečno o demarkaciji
Ramuš Haradinaj i Hašim Tači (Foto Predsedništvo Kosova)

Bivši izvestilac Evropskog parlamenta za Kosovo Ulrike Lunaček izjavila je da "ako ne bude ratifikacije, onda do liberalizacije viza neće doći", što je ukazalo na neslaganja Tačija i Haradinaja oko demarkacije.

Nakon te njene izjave Tači je izjavio da "ako želimo liberalizaciju viza, demarkacija granice u skladu sa sporazumom postignutim u avgustu 2015. godine bi trebalo da se usvoji u Skupštini Kosova".

Sa druge strane, Haradinaj je ponovio da će nalazi možda dovesti do arbitraže što može biti jedna od opcija.

"Mi ne prejudiciramo u kom pravcu ćemo ići, još je rano. Ali jednu stvar svi znamo i verujem da se svi slažu da nemaju dve trećine za postojeću verziju, jer je pogrešna. Granica je zaista u Kuli i Čakoru, po sporazumu je u Kućištu i mi svi znamo da je to pogrešno", tvrdi Haradinaj.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021