Vesti
Politika

Tači i Grenel o dijalogu i novim sporazumima

Predsednik Kosova Hašim Tači razgovarao je u Minhenu sa specijalnim predstavnikom američkog predsednika Ričardom Grenelom o nastavku dijaloga između Srbije i Kosova.
Tači i Grenel o dijalogu i novim sporazumima
Tači i Grenel (Foto Predsedništvo Kosova)

Tači je naveo da je sa Grenelom razgovarao i o narednim koracima koje treba preduzeti kako bi se postigao konačni sporazum između Kosova i Srbije i kako bi Kosovo postalo član Ujedinjenih nacija.

“Zahvalan za novu dinamiku koju je doneo ovom procesu i posvećenost miru i prosperitetu u regionu” poručio je Grenelu kosovski predsednik u poruci na Tviteru.

Predsednik Kosova je izjavio da će se na nove aranžmane preći nakon postizanja sporazuma o avio-saobraćaju Priština-Beograd.

“Imaćemo druga angažovanja prema železničkoj liniji. Radićemo kao institucije da postignemo konačni dogovor kao dve nezavisne zemlje”, rekao je Tači.Ostale vesti

Ko dobija a ko gubi od Gazivoda?
Gazivode ili „naše more“, kako ga nazivaju meštani opštine Zubin Potok, pleni svojom smaragdnom bojom i mirnoćom. Ovaj biser sa severa ima veliki ekonomski, turistički, pa i životni značaj za čitavo Kosovo. Upravo to su glavni razlozi zašto se oko njega otimaju i Srbi i Albanci. Za Gazivode su zainteresovani i Amerikanci, što potvrđuju i nedavno potpisana pisma o namerama u Vašingtonu.
  • 19.09.2020
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem istakao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.
  • 18.09.2020
Stano: Nema rokova, ali ni odugovlačenja dijaloga BG i PR
Evropska unija ne postavlja veštačke datume za finalizaciju dogovora između Beograda i Prištine, ali nije zaintersovana ni za beskonačno odugovlačenje ovog procesa, kaže portparol EU Peter Stano.
  • 18.09.2020
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun kaže za RTS da Priština želi da izigra Beograd u pregovorima i da nametne stav po kojem može da se razgovora samo o "međusobnom priznavanju". Čudno je što Miroslav Lajčak prihvata tu igru Prištine, ukazuje Drecun.
  • 18.09.2020
Petković umesto Đurića na čelu Kancelarije za KiM?
Marko Đurić će još neko vreme biti direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju, dok ne dobije agreman za ambasadora Srbije u Sjedinjenim Državama, a favorit za njegovog naslednika je Petar Petković, aktuelni pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, kažu za "Danas" nezvanično izvori s političke scene Srbije.
  • 18.09.2020
Tači odlikovao Trampa kosovskom medaljom Reda slobode
Kosovo će američkom predsedniku Donaldu Trampu dodeliti najvišu nagradu za ulogu u pomoći Kosovu i Srbiji da postignu sporazum o normalizaciji ekonomskih osnosa, objavio je danas Rojters, pozivajući se na pismo kosovskog predsednika Hašima Tačija američkom šefu države.
  • 18.09.2020