Vesti
Politika

Tači: Haradinaj tvrdi da ima podršku za sastav nove vlade

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da ga je Ramuš Haradinaj obavestio da ima dovoljnu podršku poslanika u parlamentu za sastav nove vlade.
Tači: Haradinaj tvrdi da ima podršku za sastav nove vlade
Hašim Tači (Foto Kim)

"Mandatar (Ramuš Haradinaj) mi je rekao da je osigurao glasove. U svakom slučaju, potreban je dijalog između političkih činilaca o budućem delovanju", rekao je Tači odgovarajući na pitanje da li će predati mandat za sastav nove vlade Aljbinu Kurtiju ukoliko Haradinaj ne obezbedi podršku.

Tači za Radio Slobodna Evropa naveo da će naredni koraci biti poznati kada Centralna izborna komisija verifikuje poslaničke mandate.

Hašim Tači kaže da je ponosan na svoje angažovanje u naporima za "oslobođenje i nezavisnost Kosova" i ponavlja da Beograd i Priština u novoj fazi dijaloga treba da potpišu "sveobuhvatni sporazum" koji će, kako kaže, koristiti obema zemljama na putu evrointegracija.

Povodom početka rada Specijalnog suda za ratne zločine i očekivanja prvih optužnica, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da će pravda pred tim sudom "nadvladati svaku vrstu klevete", tvrdeći i da je OVK vodio "pravednu i čistu borbu" i da su mnogi komadanti OVK optuženi, kažnjeni i zatim oslobođeni kao nevini.

Upitan da li očekuje da i on bude predmet gonjenja tog suda, kaže da ne želi da se ovo pitanje individualizuje i da na to treba gledati kao na celovit proces i obaviti institucionalne obaveze.

Tvrdi i da je Kosovo izvršilo svoje političke i institucionalne obaveze i smatra da politika sada mora da ćuti i podrži sistem pravosuđa.

On kaže da će to uraditi i Predsedništvo i da je kao bivši premijer i kao bivši ministar spoljnih poslova, vodio proces formiranja suda kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD, NATO-om i EU iako je, kako navodi, bio svestan da je ovo "nepravedan, monoetnički sud".

Kada je reč o dijalogu, navodi da su u konsultacijama sa EU i SAD očekivali da se proces unapredi na višem političkom nivou koji će, kako kaže, doprineti normalizaciji odnosa i pomirenju "između naših država i građana".

Na pitanje da li sporazum predviđa recipročno priznanje između Kosova i Srbije, on kaže da ne želi da prejudicira, ali veruje da će se "Kosovo afirmisati u novoj međunarodnoj etapi".

Upitan da li će on voditi novu fazu dijaloga, Tači kaže da ne govori o političkom, institucionalnom nivou, ili o nivou pojedinaca, ali napominje da na osnovu ustavnih i zakonskih obaveza predsednik zemlje vodi i koordinira spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, nova faza bi se bavila interesima "dveju država", jer kako ocenjuje, između njih ima mnogo otvorenih pitanja, navodeći da će se razgovarati i o afirmaciji prava kosovskih Srba, ali, kako kaže, uz poštovanje "Ustava i zakona, teritorijalnog integriteta Kosova".

Tači podseća na sukob na Kosovu i dodaje:

"Počinjeno je neviđeno nasilje, istovremeno sada moramo da ispravimo ono što može da se ispravi. I svet želi tu normalizaciju i pomirenje između Kosova i Srbije, kako bi imali što snažnije argumente za podršku EU i NATO, kao i SAD. Ne možemo ići prema evropskoj budućnosti s napetim odnosima", ocenio je Tači.

Očekuje da će posle formiranja vlade biti formirana i sveobuhvatna ekipa koja će raditi na pripremi, a da će se nastaviti sa implementacijom sporazuma koji su u procesu sprovođenja.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023