Vesti
Politika

Tači: Haradinaj tvrdi da ima podršku za sastav nove vlade

Kosovski predsednik Hašim Tači saopštio je da ga je Ramuš Haradinaj obavestio da ima dovoljnu podršku poslanika u parlamentu za sastav nove vlade.
Tači: Haradinaj tvrdi da ima podršku za sastav nove vlade
Hašim Tači (Foto Kim)

"Mandatar (Ramuš Haradinaj) mi je rekao da je osigurao glasove. U svakom slučaju, potreban je dijalog između političkih činilaca o budućem delovanju", rekao je Tači odgovarajući na pitanje da li će predati mandat za sastav nove vlade Aljbinu Kurtiju ukoliko Haradinaj ne obezbedi podršku.

Tači za Radio Slobodna Evropa naveo da će naredni koraci biti poznati kada Centralna izborna komisija verifikuje poslaničke mandate.

Hašim Tači kaže da je ponosan na svoje angažovanje u naporima za "oslobođenje i nezavisnost Kosova" i ponavlja da Beograd i Priština u novoj fazi dijaloga treba da potpišu "sveobuhvatni sporazum" koji će, kako kaže, koristiti obema zemljama na putu evrointegracija.

Povodom početka rada Specijalnog suda za ratne zločine i očekivanja prvih optužnica, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da će pravda pred tim sudom "nadvladati svaku vrstu klevete", tvrdeći i da je OVK vodio "pravednu i čistu borbu" i da su mnogi komadanti OVK optuženi, kažnjeni i zatim oslobođeni kao nevini.

Upitan da li očekuje da i on bude predmet gonjenja tog suda, kaže da ne želi da se ovo pitanje individualizuje i da na to treba gledati kao na celovit proces i obaviti institucionalne obaveze.

Tvrdi i da je Kosovo izvršilo svoje političke i institucionalne obaveze i smatra da politika sada mora da ćuti i podrži sistem pravosuđa.

On kaže da će to uraditi i Predsedništvo i da je kao bivši premijer i kao bivši ministar spoljnih poslova, vodio proces formiranja suda kako bi se očuvalo partnerstvo sa SAD, NATO-om i EU iako je, kako navodi, bio svestan da je ovo "nepravedan, monoetnički sud".

Kada je reč o dijalogu, navodi da su u konsultacijama sa EU i SAD očekivali da se proces unapredi na višem političkom nivou koji će, kako kaže, doprineti normalizaciji odnosa i pomirenju "između naših država i građana".

Na pitanje da li sporazum predviđa recipročno priznanje između Kosova i Srbije, on kaže da ne želi da prejudicira, ali veruje da će se "Kosovo afirmisati u novoj međunarodnoj etapi".

Upitan da li će on voditi novu fazu dijaloga, Tači kaže da ne govori o političkom, institucionalnom nivou, ili o nivou pojedinaca, ali napominje da na osnovu ustavnih i zakonskih obaveza predsednik zemlje vodi i koordinira spoljnu politiku.

Prema njegovim rečima, nova faza bi se bavila interesima "dveju država", jer kako ocenjuje, između njih ima mnogo otvorenih pitanja, navodeći da će se razgovarati i o afirmaciji prava kosovskih Srba, ali, kako kaže, uz poštovanje "Ustava i zakona, teritorijalnog integriteta Kosova".

Tači podseća na sukob na Kosovu i dodaje:

"Počinjeno je neviđeno nasilje, istovremeno sada moramo da ispravimo ono što može da se ispravi. I svet želi tu normalizaciju i pomirenje između Kosova i Srbije, kako bi imali što snažnije argumente za podršku EU i NATO, kao i SAD. Ne možemo ići prema evropskoj budućnosti s napetim odnosima", ocenio je Tači.

Očekuje da će posle formiranja vlade biti formirana i sveobuhvatna ekipa koja će raditi na pripremi, a da će se nastaviti sa implementacijom sporazuma koji su u procesu sprovođenja.Ostale vesti

Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022
Rifat Ljatifi podneo ostavku na mesto ministra zdravlja
Ministar zdravlja Kosova Rifat Ljatifi podneo je ostavku na tu dužnost koju je obavljao manje od godinu dana. U ostavci koju je podneo premijeru Aljbinu Kurtiju se ne pominje konkretan razlog za to.
  • 07.10.2022