Vesti
Politika

Tači: Dolazak u Beograd izraz dobre volje

Zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači izjavio je da je njegova namera da dođe u Beograd “za mir, saradnju i pomirenje Kosova i Srbije”.
Tači: Dolazak u Beograd izraz dobre volje
Hašim Tači (foto arhiva Kim)

Hašim Tači je u Srbiji osuđen za terorističke napade, a na snazi je i poternica protiv njega zbog ubistva policajaca krajem devedestih godina. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović
rekao je juče da će uhapsiti Tačija ako dođe u Beograd.

Zamenik premijera Kosova je, međutim, kazao da je vreme u kom je on osuđen u Srbiji “crni period kako za Srbiju tako i za region”, kao i “da je to prošlost”.

“Sada imamo nove lidere u Beogradu i ono što vidim na sastancima u Briselu predstavlja nadu i volju za evropske integracije. Moja je volja i poruka za lidere u Srbiji da zajedno radimo za miran i region
saradnje, za dobrosusedske odnose, sa sigurnom evroatlanskom budućnošću”, rekao je Tači.

Prema njegovim rečima, na novom susretu predstavnika Kosova i Srbije u Briselu 21. aprila biće razmatrano pitanje međunarodnog telefonskog pozivnog broja za Kosovo “koji će biti prema evropskim
standardima i novoj realnosti na Kosovu”.

“Biće i drugih tema, ali ćemo nastaviti sa ostvarivanjem prethodnih sporazuma, posebno sistema pravosuđa koji je počeo konkretno da se primenjuje”, rekao je Tači.Ostale vesti

Bilčik: Potrebna istinska istraga dešavanja u Banjskoj
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimir Bilčik ocenio je kao neprihvatljiv nedavni sukob na severu Kosova i pozvao na istinsku istragu.
  • 03.10.2023
Rumunija šalje vojni kontingent na Kosovo
Nakon najnovijeg skoka tenzija na Kosovu, usled čega je NATO ovlastio slanje dodatnih trupa i odluke Velike Britanije da pošalje 200 vojnika, sada stiže potvrda da će i Rumunija poslati dodatni kontingent.
  • 03.10.2023
Evroposlanici zatražili sankcije za Srbiju, ali i za Kurtija
Poslanici Evropskog parlamenta poručili su danas da je potrebna nepristrasna istraga o oružanom sukobu na severu Kosovu i privođenje odgovornih pravdi. Kritikovali su retoriku Beograda, zatražili sankcije za Srbiju ali i za kosovskog premijera Aljbina Kurtija zbog zastoja u dijalogu. Poslanici su pozvali i na jačanje jedinica Kfora na severu.
  • 03.10.2023
Bela kuća: Srbija počela povlačenje snaga, to je dobra stvar
Srbija je "počela da povlači" snage pozicionirane na granici sa Kosovom, saopštila je Bela kuća, nekoliko dana posle upozorenja o velikom raspoređivanju srpske vojske na tom području.
  • 03.10.2023
Osmani za CNN: Objavićemo dokaz da je Vučić dao naredbu za Banjsku

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je za CNN da međunarodna zajednica treba da uvede sankcije Srbiji zbog oružanog napada u Banjskoj.

  • 03.10.2023
BiH će ispitati navode da je Milan Radoičić nabavljao oružje u Tuzli
Direktor Federalne uprave policije u Bosni i Hercegovini Vahidin Munjić izjavio je da će proveriti da li je Milan Radoičić kupovao oružje na prostoru FBiH, javlja N1 u BiH.
  • 03.10.2023