Vesti
Politika

Tači: Dobio sam podršku američkih i evropskih zvaničnika

Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je opšta ocena stranih zvaničnika da je status kvo na Kosovu neodrživ i da mora biti prevaziđen.
Tači: Dobio sam podršku američkih i evropskih zvaničnika
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Sumirajući rezultate posete Njujorku gde je održana sednica Generalne skupštine UN, Tači je kazao da je dobio podršku američkih i evropskih zvaničnika za postizanje konačnog sporazuma u dijalogu sa Srbijom.

"Status kvo mora da se prevaziđe postizanjem održivog i sveobuhvatnog sporazuma. Sporazum sa Srbijom o normalizaciji odnosa ima smisla samo kada bude zakonski obavezujući na međunarodnom polju i ako podrazumeva recipročno priznanje i potpunu demarkaciju Kosova i Srbije", kazao je Tači na konferenciji za novinare u Prištini.

Govoreći o sastanku sa američkim predsednikom Donaldom Trampom, Tači je rekao da je iz razgovora mogao da zaključi da Tramp "zna o Kosovu, razume, saoseća i podržava napredak Kosova".

Kosovski predsednik je ponovio da je protiv podele ili razmene teritorija kao i protiv formiranja Zajednice srpskih opština koja bi imala izvršna ovlašćenjima ali i da snažno podržava zahteve Albanaca iz Preševske doline za pripajanje Kosovu.

"Preneo sam tokom razgovora u Njujorku i legitiman zahtev Preševa, Bujanovca i Medveđe za pripajanje Kosovu", kazao je Tači.

On je pozvao opoziciju na Kosovu da se priključi procesu dijaloga dok je protest Samoopredeljenja koji je najavljen za sutra u Prištini, ocenio protestom "protiv pripajanja Preševske doline Kosovu".

Tači je pozvao članice Interpola da na narednoj Generalnoj skupštini te organizacije u Dubaiju podrže članstvo zahtev Kosova za učlanjenjem.

"Članstvo Kosova u Interpolu je pitanje koje treba da ujedini celu kosovsku politiku i narednih nedelja i meseci svako treba da doprinese tome. To je državni i strateški interes, u službi bezbednosti Kosova, regiona i šire, i konsolidacije Kosova u svim oblastima", izjavio je Tači.

Dodao je da je proces transformacije Bezbednosnih u Oružane snage Kosova ušao u konačnu fazu koja kako je naveo, podrazumeva usvajanje tri zakona u Skupštini Kosova.Ostale vesti

Sunjog razgovarao sa predstavnicima manjinskih zajednica na Kosovu

Ambasador EU na Kosovu Tomaš Suniog sastao se sa predstavnicima manjinskih zajednica u Skupštini Kosova i Vladi, sa kojima je razgovarao o sporazumu za normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

  • 27.03.2023
Hil: Sporazum se tiče Kosova, a ne pitanja albanske manjine u Srbiji
Ambasador SAD u Srbiji Kristofer Hil izjavio je danas u Bujanovcu da se Briselski sporazum tiče Kosova, a ne pitanja manjina u Srbiji.
  • 27.03.2023
Skoplje i Tirana pozvali Beograd i Prištinu da primene dogovor iz Ohrida
Ministri spoljnih poslova Severne Makedonije i Albanije, Bujar Osmani i Olta Džačka, pozvali su danas Srbiju i Kosovo da bez odlaganja sprovedu dogovor koji su postigli u Ohridu.
  • 27.03.2023
EU poziva na mir i uzdržanost uoči organizovanja izbora na severu

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano je ocenio da se moraju obezbediti okolnosti za održavanje mirnog izbornog procesa 23. aprila na severu Kosova, te pozvao sve strane na uzdržanost.

  • 27.03.2023
Trajković: ZSO vodi ka nezavisnosti Kosova
Predsednik Srpskog nacionalnog foruma Momčilo Trajković rekao je u emisiji Slobodno srpski da srpskih političkih predstavnika u razgovoru o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, kao i formiranju Zajednice srpskih opštine nema, jer su oni, kako je naveo, "inkorporisani od strane Aleksandra Vučića, koji preko svoje ispostave, Srpske liste, upravlja srpskim narodom i problemima".
  • 27.03.2023
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu izjavila je da stav njene države, koja nije priznala nezavisnost Kosova, o tome ostaje isti.
  • 27.03.2023