Vesti
Politika

Tači: Da se ne vrši pritisak na Ustavni sud

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare zatražio od svih političkih stranaka da ne vrše pritisak na Ustavni sud. „Niko ne može da blokira zemlju i državne institucije“, poručio je kosovski predsednik.
Tači: Da se ne vrši pritisak na Ustavni sud
Hašim Tači (Foto Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači pozvao je predstavnike političkih stranaka, civilnog društva, ali i međunarodne zvaničnike da ne pokušavaju da utiču na rad Ustavnog suda u predmetu njegovog ukaza za izbor novog kosovskog premijera.

"Predsedništvo je podnelo Ustavnom sudu argumente za dekret o mandatu Avdulaha Hotija. Suštinska stvar za kosovsku demokratiju je da Ustavni sud radi nezavisno, bez pritiska nijedne stranke. Niko ne može da blokira zemlju i državne institucije. Pozivam sve da doprinesu poštovanju institucija", kazao je Tači.

Tači je napomenuo da svi treba da poštuju izborni proces od 6. oktobra. Da poštuju Ustav i zakone zemlje, kao i da „niko nema pravo da se trudi da uzurpira nijednu kancelariju institucija u zemlji, a posebno nakon odluke Skupštine Kosova i predstavnika naroda, poslanika, koji su zastupljeni u Skupštini Kosova“.

„Niko ne zna kakva će biti odluka Ustavnog suda. Niko ne treba da prejudicira kakva će biti odluka, ali svi treba da radimo za višu kulturu i višu političku, moralnu, nacionalnu i demokratsku odgovornost, poštujući Ustav i zakone. Nikome nije zabranjeno komentarisanje, ali istovremeno smo svi dužni da poštujemo odluke Ustavnog suda, a u okviru toga i ja, kao predsednik, nisam ovde da komentarišem postupke drugih. Još jednom ističem da državu možemo da gradimo ako smo ujedinjeni, kako pozicija tako i opozicija, čitav politički spektar, ako smo dobro koordinisani, kao nosioci institucija Kosova“, naveo je Tači.

On se zahvalio medicinskom osoblju i Nacionalnom institutu za javno zdravlje na neumornom radu.

„Kosovo se do danas uspešno suočavalo sa pandemijom koronavirusa. Dugujemo veliku zahvalnost medicinskim radnicima i Nacionalnom institutu za javno zdravlje na neumorom radu koji su obavljali u službi građana“, kazao je Tači i apelovao na građane da se i dalje pridržavaju saveta Nacionalnog instituta za javno zdravlje i da nastave da budu obazrivi, „da se drže distance i održavaju higijenu“.

Takođe, napomenuo je da se „smeštanje građana u karantin, u slučajevima kada je to neophodno, vrši profesionalno“.Ostale vesti

Hoti: Vrlo brzo ćemo ukloniti prepreke za nastavak dijaloga
Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je će "vrlo brzo" biti ukinute prepreke za obnavljanje dijaloga Beograda i Prištine, kao i da se početak razgovora može brzo očekivati - čim budu uklonjenje mere za kretanje, promet i putovanje.
  • 05.06.2020
Kurti: Borićemo se unutar i van Skupštine Kosova
Bivši kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je novoizabrana Vlada Kosova nezakonska i beskorisna. Kurti je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa pojasnio da je odluka nezakonska, jer je izabrana na osnovu neustavne odluke Ustavnog suda Kosova.
  • 05.06.2020
Meta: Nastavak dijaloga BG i PR važan
Predsednik Albanije Iljir Meta smatra da je nastavak dijaloga Beograda i Prištine važan ne samo za normalizaciju odnosa i, kako je naveo,"međusobnog priznavanja" već i zbog "njihove budućnosti u Evropskoj uniji".
  • 05.06.2020
EU poziva kosovske vlasti da ukinu mere reciprociteta
Evropska unija zahteva da vlasti u Prištini preispitaju odluku prethodne vlade Aljbina Kurtija o reciprocitetu.
  • 05.06.2020
Jevtić: Obezbediti prevod za novinare srpskih medija
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić zatražio je danas na sednici Vlade Kosova da se srpskim medijama obezbedi prevod sa albanskog jezika.
  • 05.06.2020
Fabrici: Status kvo ne odgovara ni Beogradu, ni Prištini
Trenutna status kvo pozicija ne ide u korist ni Beogradu, ni Prištini, izjavio je danas šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i dodao da je utisak Unije da nova vlada u Prištini razume potrebu za obnavljanjem dijaloga, uz ocenu da Beograd pokazuje "jaku posvećenost" nastavku pregovora, prenosi Tanjug.
  • 05.06.2020