Vesti
Politika

"Tači da podnese ostavku ako potvrde optužnicu"

Ako optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija bude potvrđena, on treba dostojanstveno da podnese ostavku i ode u Hag da se brani, ocenio je u novom blogu američki stručnjak za Balkan Danijel Server.
Prefesor Danijel Server (Foto Rade Ranković, Glas Amerike)

Objava Specijalnizovanih veća u Hagu da sudu upućuju predlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, upropastila je priliku za "ekonomski" samit Srbije i Kosova u Vašingtonu, piše Server, a prenosi Glas Amerike.

Ističe da su neki to protumačiji kao potez Evrope koja se protivila američkoj inicijativi i godinama htela da skloni Tačija, ali kaže da je njemu bliža ideja da su Amerikanci to uradili sami sebi jer su zaključili da sastanak ima malo šansi za uspeh.

Šta god da je razlog, piše Server, uzdrmalo je državu Kosovo i prava reakcija je da se država ojača. Server smatra da se to može učiniti snažnijom većinom u parlamentu i novim predsednikom.

"Nijedan premijer Kosova ne treba da ide u Brisel i Vašington i da pregovara ako nema ni približnu većinu kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je osvojio 75 odsto mesta u parlamentu na izborima koje je opozicija bojkotovala".

Server piše da će u slučaju Tačijeve ostavke, kosovski parlament morati da izabere novog šefa države ili da rizikuje nove izbore u roku od 45 dana. Server smatra da bi nepolitički i nekompromitovani kandidat poput bivše predsednice Atifete Jahjage bio pravi izbor.

Kada se Kosovo stabilizuje, moraju se okočati napadi na Srbe i njihovu imovinu - jer to Beogradu daje argument da etničke grupe treba razdvojiti i da teritorije na kojima žive treba pripojiti Srbiji, smatra Server i dodaje da je razmena teritorije i naroda velika pretnja za Kosovo.

Otkazivanje sastanka u Beloj kući Server ne vidi kao gubitak ni za jednu stranku, ali savetuje da Srbija i Kosovo treba da poboljšaju svoje političke i ekonomske odnose. Ističe da, iako dijalog pod okriljem EU nije doneo značajne rezultate, Unija treba da nastavi da posreduje, a SAD da je podržavaju. Kaže da Trampova administracija to ne radi i da bi lakše bilo sa Bajdenovom.

Server zaključuje da je ravnoteža snaga na Balkanu i dalje veoma važna, da je Srbija već jaka, a da Kosovo treba ojačati.Ostale vesti

Kosovski ministri u prvoj zvaničnoj poseti Preševskoj dolini
Ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stubla i ministar pravde Kosova Selim Selimi boravili su danas u prvoj zvaničnoj poseti Vlade Kosova opštinama u Preševskoj dolini, na jugu Srbije, objavila je Agencija Anadolija.
  • 09.07.2020
EK: Vučića očekujemo u Briselu, događaji u BG s tim nisu u vezi
Evropska komisija je danas stavila do znanja da "nema razloga da srpski predsednik, Aleksandar Vučić, ne dođe u nedelju u Brisel na obnovu dijaloga Beograd-Priština, jer zbivanja u protekla dva dana u Beogradu nisu povezana s tim sastankom“.
  • 09.07.2020
Skupština nije usvojila Nacrt rezolucije o dijalogu
Poslanici Skupštine Kosova nisu izglasali Nacrt rezolucije Pokreta Samoopredeljenje za dijalog sa Srbijom.
  • 09.07.2020
Stano: Očekujemo nastavak dijaloga, ali ne i presudni dogovor
Portparol EU Peter Stano izjavio je da status kvo koji podrazumeva blokadu dijaloga Beograda i Prištine nije održiv i da je dobro što postoji dogovor obe strane da dođu u Brisel i nastave razgovore.
  • 09.07.2020
Vučić danas i sutra u Francuskoj
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće u dvodnevnoj poseti Francuskoj danas i sutra.
  • 09.07.2020
Hoti: Spremni smo za dijalog, ali uz obostrano priznanje
Kosovski premijer Avdulah Hoti izrazio je spremnost za nastavak dijaloga sa Beogradom, ako dijalog vodi uzajamnom priznavanju,
  • 08.07.2020