Vesti
Politika

"Tači da podnese ostavku ako potvrde optužnicu"

Ako optužnica protiv predsednika Kosova Hašima Tačija bude potvrđena, on treba dostojanstveno da podnese ostavku i ode u Hag da se brani, ocenio je u novom blogu američki stručnjak za Balkan Danijel Server.
Prefesor Danijel Server (Foto Rade Ranković, Glas Amerike)

Objava Specijalnizovanih veća u Hagu da sudu upućuju predlog optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, upropastila je priliku za "ekonomski" samit Srbije i Kosova u Vašingtonu, piše Server, a prenosi Glas Amerike.

Ističe da su neki to protumačiji kao potez Evrope koja se protivila američkoj inicijativi i godinama htela da skloni Tačija, ali kaže da je njemu bliža ideja da su Amerikanci to uradili sami sebi jer su zaključili da sastanak ima malo šansi za uspeh.

Šta god da je razlog, piše Server, uzdrmalo je državu Kosovo i prava reakcija je da se država ojača. Server smatra da se to može učiniti snažnijom većinom u parlamentu i novim predsednikom.

"Nijedan premijer Kosova ne treba da ide u Brisel i Vašington i da pregovara ako nema ni približnu većinu kao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je osvojio 75 odsto mesta u parlamentu na izborima koje je opozicija bojkotovala".

Server piše da će u slučaju Tačijeve ostavke, kosovski parlament morati da izabere novog šefa države ili da rizikuje nove izbore u roku od 45 dana. Server smatra da bi nepolitički i nekompromitovani kandidat poput bivše predsednice Atifete Jahjage bio pravi izbor.

Kada se Kosovo stabilizuje, moraju se okočati napadi na Srbe i njihovu imovinu - jer to Beogradu daje argument da etničke grupe treba razdvojiti i da teritorije na kojima žive treba pripojiti Srbiji, smatra Server i dodaje da je razmena teritorije i naroda velika pretnja za Kosovo.

Otkazivanje sastanka u Beloj kući Server ne vidi kao gubitak ni za jednu stranku, ali savetuje da Srbija i Kosovo treba da poboljšaju svoje političke i ekonomske odnose. Ističe da, iako dijalog pod okriljem EU nije doneo značajne rezultate, Unija treba da nastavi da posreduje, a SAD da je podržavaju. Kaže da Trampova administracija to ne radi i da bi lakše bilo sa Bajdenovom.

Server zaključuje da je ravnoteža snaga na Balkanu i dalje veoma važna, da je Srbija već jaka, a da Kosovo treba ojačati.Ostale vesti

Grenel: Nismo očekivali brz dogovor u izbornoj godini
Nikada nismo verovali u brz dogovor Kosova i Srbije u izbornoj godini, i nikada nismo mislili da će naš jedini fokus na ekonomskoj normalizaciji značiti brzo rešenje, izjavio je Ričard Grenel.
  • 08.07.2020
Hoti: Evropska perspektiva jedina prilika za mir i stabilnost
Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je jedina prilika za mir, stabilnost i napredak u ovom delu Evrope, ocenio je premijer Koosova Avdulah Hoti posle razgovora s predsednikom Francuske Emanuelom Makronom u Parizu.
  • 08.07.2020
Vučić: Teško leto i jesen po pitanju Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da zemlju očekuju "teško leto i jesen" po pitanju Kosova.
  • 07.07.2020
Lajčak s nemačkim zvaničnicima uoči dijaloga Beograda i Prištine
Specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak razgovarao je u Berlinu o predstojećem dijalogu Beograda i Prištine s nemačkim predsednikom Frankom Valterom Štajnmajerom, šefom diplomatije Hajkom Masom i savetnikom Angele Merkel za spoljne poslove Janom Hekerom.
  • 07.07.2020
Makron dočekao Hotija u Jelisejskoj palati
Predsednik Francuske Emanuel Makron dočekao je danas premijera Kosova Avdulaha Hotija u Jelisejskoj palati, preneo je Hoti na Tviteru.
  • 07.07.2020
Dijalog Prištine i Beograda: Start ili reset

Posle višegodišnje pauze Evropska unija će krajem ove nedelje ponovo pokrenuti dijalog Beograda i Prištine sa mrtve tačke. Iako su, zvanično, poslednji razgovori održani 2018. godine, suštinski dijalog ne postoji od kraja 2015. Ubrzanje nastavka dijaloga sledi nakon formiranja nove vlasti u Prištini, popuštanja kosovske strane u vezi sa taksama na uvoz robe iz centralne Srbije i neuspelog pokušaja Vašingtona da pregovore oživi "na svom terenu".

  • 07.07.2020