Vesti
Politika

Tači: Članstvo u EU rešenje za Zapadni Balkan

Kosovski predsednik Hašim Tači uoči Minhenske konferenciji o bezbednosti poručuje da je članstvo celog Zapadnog Balkana trajno rešenje koje donosi mir.
Tači: Članstvo u EU rešenje za Zapadni Balkan
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Hašim Tači ističe da se u Minhenu održava jedan je od vodećih svetskih foruma koji raspravlja o globalnim, ali i lokalnim bezbednosnim pitanjima.

Poručuje da je veoma važno raditi na prevazilaženju pozicije u kojoj je odnos sa EU ugrožen zbog kašnjenja u donošenju odluke o viznoj liberalizaciji.

"Kosovu, kao i celom regionu Zapadnog Balkana, potreban je istinski, otvoreni dijalog sa EU. Želim svima jasno da stavim do znanja da ne može postojati alternativno ili privremeno rešenje za region, od EU", rekao je Tači za Indeksonlajn.

Ističući da je trajno rešenje koje donosi mir, stabilnost, razvoj i prosperitet puno članstvo celokupnog Zapadnog Balkana u EU.

Dodao je da će se sastati sa zvaničnicima država i međunarodnih organizacija, uključujući američkog ambasadora u Nemačkoj Ričarda Grenela, koji je i specijalni izaslanik predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Prištine i Beograda.Ostale vesti

Stubla: Vojska Srbije ušla na teritoriju Kosova

Ministarka spoljnih poslova i dijaspore u vladi Kosova Meljiza Haradinaj-Stubla izjavila je da se ulazak pripadnika Vojske Srbije i Žandarmerije 7. avgusta u selo Karačevo predstavlja kao sinhronizovana patrola, ali da je reč o zajedničkoj patroli KFOR-a i Vojske Srbije, za šta prema njenom mišljenju, niko nema mandat ili ovlašćenje.

  • 10.08.2020
Hadžiju: PS potrebno još 9 potpisa za zahtev za obaranje vlade

Pokret Samoopredeljenje najavio je u četvrtak da počinje sa prikupljanjem potpisa za podnošenje zahteva za izglasavanje nepoverenja vladi Avdulaha Hotija. Za sada imaju 31 od 40 potrebnih potpisa poslanika, što je ujedno i broj poslanika ovog pokreta u poslaničkoj grupi.

  • 09.08.2020
Avdulah Hoti:

Premijer Kosova Avdulah Hoti poručio je povodom patroliranja Vojske Srbije kod Kosovske Kamenice zajedno sa Kforom da su granice Kosova sigurne i da nema mesta za paniku.

  • 08.08.2020
Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020