Vesti
Politika

Tači će tražiti mišljenje Ustavnog suda

Kosovski predsednik Hašim Tači obratiće se Ustavnom sudu za tumačenje odluke kosovske vlade da ograniči slobodu kretanja bez uvođenja vanrednog stanja.
Tači će tražiti mišljenje Ustavnog suda
Hašim Tači (Foto Kim)

Hašim Tači je održao novu konferenciju za medije u Prištini na kojoj je ponovio protivljenje odluci kosovske vlade, navodeći da je ograničavanje slobode kretanja građana neustavno.

"Imajući u vidu nove okolnosti posle odluke vlade o neustavnoj odluci, kao predsednik, odlučio sam da se obratim Ustavnom sudu sa zahtevom da se protumači pitanje usklađenosti odluke u vezi sa ograničavanjem prava i ustavom zaštićene slobode", rekao je Tači.

Od Ustavnog suda je zatražio da u bliskoj budućnosti donese privremenu meru oko odluke kosovske vlade.

Tači je pozvao građane na jedinstvo i najveću moguću pažnju.

Kosovska vlada odlučila je da od danas ograniči kretanje ljudi na Kosovu kao meru zaštite od koronavirusa.

Tom merom kretanje se ograničava od 10 do 16 časova tokom dana i od 20 uveče do 06 izjutra.

Zabrana kretanja odnosi se na privatna vozila, ali ne važi za vozila za medicinske potrebe, proizvodnju, snabdevanje i aktivnosti u vezi sa pandemijom.

Radi se o najrigoroznijim merama vlade do sada. Do kasno sinoć na Kosovu je registrovan 61 slučaj zaraze koronavirusom.Ostale vesti

Lajčak: Radiću na dijalogu Beograda i Prištine
Miroslav Lajčak je povodom imenovanja na dužnost Specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine poručio da očekuje saradnju sa predstavncima Srbije, Prištine, EU, ali i SAD.
  • 03.04.2020
Severna Mitrovica i Zvečan u karantinu
Krizni štabovi opština Severna Mitrovica i Zvečan doneli su na današnjem sastanku odluku o stavljanju pod karantin ove dve opštine, zbog pojave novih slučajeva inficiranih koronavirusom i u cilju zaštite građana, saopštio je nakon sastanka kriznih štabova gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić.
  • 03.04.2020
Šef evropske diplomatije Evropske unije Žozep Borel rekao je da će novoimenovani specijalni predstavnik Miroslav Lajčak "umeti da ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine".
  • 03.04.2020
Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog BG i PR
Bivši šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak od danas je i zvanično specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i ostala pitanja koja se tiču Zapadnog Balkana, saopštilo je Evropsko veće. Predviđeno je da njegov mandat na toj funkciji traje 12 meseci.
  • 03.04.2020
EP: Ukidanje taksi presudno za nastavak dijaloga
Evropski parlament pozdavio je ukidanje prištinskih taksi na robu iz Srbije i BiH i naglasio da je u pitanju važan signal za političku saradnju.
  • 03.04.2020
Stiglo 7 eksperata sa Instituta
Kako bi pomogli u organizovanju zdravstvenog sistema u srpskim sredinama, na Kosovo je sa Instituta "Batut" stiglo je 7 eksperata, saopštio je u današnjem izveštaju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
  • 02.04.2020