Vesti
Politika

Tači: Asocijacija opština u skladu sa Ustavom

Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da zajednica srpskih opština neće imati ovlašćenja političkog ili etničkog entiteta.
Tači: Asocijacija opština u skladu sa Ustavom
Hašim Tači (foto arhiva KIM)

Uoči nove runde dijaloga premijera Srbije i Kosova danas u Briselu, Tači je za Radio Slobodna Evropa rekao da će statut, oblik, organizacija i rad te zajednice u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom.

"Neće biti Republike Srpske, niti autonomije, a niti pretenzija za teritorijalnu podelu Kosova. Kosovo je jedno, jedinstveno, nedeljivo, i radićemo u korist evropske budućnosti građana", kazao je Tači.

Tači je u interviju za radio Slobodna Evropa rekao da se učešćem Srba na izborima, iskorenjuje uticaj Srbije na Kosovu i izrazio spremnost da se sastane sa svim novim predsednicima opština u kojima većinu čine Srbi, kako bi se razgovaralo o postojećim problemima.

Tači je kazao da će statut, oblik, organizacija i rad Asocijacije srpskih opština u potpunosti biti u skladu sa Ustavom Kosova i Briselskim sporazumom.

Svako drugo nastojanje ili svaka druga interpretacija rada te asocijacije opština biće neprihvatljiva i neostvarljiva. To je stav Kosova i EU, kazao i Tači.
"Asocijacija (opština) je konsultativni, dobrovoljni mehanizam. Njena ovlašćenja će biti u potpunosti u skladu sa Ustavom, zakonima i sporazumom od 19. aprila. Neće imati niti veća a niti manja ovlašćenja od asocijacija ostalih opština na Kosovu. Biće konsultativni, neobavezujući mehanizam, bez ikakvog izvršnog ili zakonodavnog karaktera", kazao je kosovski premijer.

Tači takođe kaže da je neprihvatljivo da neko eventualno pretenduje na raskorak u sudskom sistemu kada se radi o severu Kosova, i da se to neće ostvariti.

"Policijski i pravosudni sistem će biti jedinstven i u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova", naglasio je kosovski premijer.

Govoreći o izborima, kosovski premijer je naveo da se sada i srpska zajednica integriše u institucionalni i pravni sistem na lokalnom i centralnom nivou, te da će volja građana biti poštovana.

On je najavio da će sarađivati sa svakim izabranim predsednikom opštine bez obzira na etničku pripadnost, i da očekuje da se sastane i sa srpskim predsednicima opština.

"Oni su lideri i predsednici izabrani glasom građana na ovim slobodnim i demokratskim izborima. Očekujem da ćemo se sastati. Posetiću ih. Očekujem da radimo zajedno za dobrobit građana gde god živeli, bilo na severu ili na jugu", kazao je Tači.Ostale vesti

CIK: Izborna kampanja za drugi krug izbora trajaće pet dana
CIK je usvojio operativni plan za organizaciju drugog kruga izbora za gradonačelnike opština na Kosovu i odlučio da izborna kampanja traje pet dana, od 8. do 12. novembra, saopštio je portparol CIK-a Valjmir Elezi.
  • 22.10.2021
Osmani: Dva ruska zvaničnika proglašena personama non grata
"Dva zvaničnika Kancelarije za vezu Ruske Federacije na Kosovu proglašena su personama non grata zbog njihove štetne aktivnosti koja je narušila nacionalnu bezbednost i ustavni poredak Kosova", navodi se u objavi na Fejsbuku predsednice Kosova Vjose Osmani.
  • 22.10.2021
Petković i Ajgner o položaju Srba i dijalogu BG i PR
O položaju srpskog naroda na Kosovu, problemima sa kojima se svakodnevno susreću, nastavku dijaloga Beograda i Prištine, danas su razgovarali direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i specijalni poverenik za Zapadni Balkan Saveznog ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Johanes Ajgner.
  • 22.10.2021
Vlast i opozicija na Kosovu: Cilj dijaloga međusobno priznanje sa Srbijom
Status kvo u kojem se nalazi briselski dijalog ne odgovara nijednoj strani, a ponajmanje Kosovu koji je najveći gubitnik, posebno u vidu priznanja nezavisnosti, navodi Kosovski demorkatski institutu (KDI) u svom najnovijem izveštaju. O ovom dokumentu, ali i o budućnosti dijaloga Kosova i Srbije govorili su predstavnici najjačih političkih partija na Kosovu.
  • 22.10.2021
Članovi GI Narodno jedinstvo u Klokotu pristupili Srpskoj listi
Nijedan od tri kandidata za gradonačelnika Klokota, nije uspeo da osvoji dovoljan broj glasova u prvom krugu lokalnih izbora održanih u nedelju 17. oktobra. Kandidat GI Narodno jedinstvo Saša Mirković sa ostalim članovima svoje inicijative, danas je pristupio Srpskoj listi i pozvao svoje glasače da u sledećem krugu izbora svoj glas daju Srpskoj listi.
  • 21.10.2021
CIК: Ponavlja se prebrojavanje glasova na 23 biračka mesta
Centralna izborna komisija odlučila je da se ponovo prebroje glasovi sa 23 biračka mesta za lokalne izbore koji su održani 17. oktobra.
  • 21.10.2021