Vesti
Politika

Tabaković: Srbija otplaćuje dugove Kosova

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković izjavila je danas da Srbija plaća sve dugove od 1990-ih godina, pa i kredite Kosova, jer je ta teritorija deo Srbije.
Tabaković: Srbija otplaćuje dugove Kosova
Jorgovanka Tabaković (Foto Insajder)

"Srbija plaća taj dug, jer Kosovo smatra delom svoje teritorije", rekla je Tabaković na konferenciji za novinare.

Guvernerka je navela da se svi dugovi iz devedesetih godina pa nadalje, na nivou MMF-a, redovno usaglašavaju i proveravaju.

"Dostavljamo mesečne izveštaje o stanju tih kredita, ne samo onog koje imamo unutar problematičnog dela jedne teritorije Republike Srbije, što je Kosovo, nego i svi zaostali dugovi iz devedesetih godina sa Češkom, Libijom i tako dalje", navela je guvernerka.

Brojni mehanizmi prevare na Kosovu uspostavljani su od 2000. do danas zahvaljujući političkim odlukama koje su donošene uz ignorisanje realnosti da Srbija na toj teritoriji faktički nema nikakvu vlast još od Kumanovskog sporazuma iz 1999.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022