Vesti
Politika

T. Džejkobson: Očekujem slobodne i fer izbore

„Ono šta očekujemo od izbora 8. juna su slobodni, trasparentni i fer izbori koji će unaprediti demokratiju na Kosovu“, izjavila je ambasadorka SAD-a u Prištini Trejsi En Džejkobson.
T. Džejkobson: Očekujem slobodne i fer izbore
Trejsi En Džejkobson (Foto KIM)

Ambasadorka Džejkobson je nakon sastanka sa predstavnicima Centralne izborne komisije izjavila da je važno da sve relvantne institucije, uprkos kratkom roku za organizovanje izbornog procesa, odigraju svoju ulogu u sprovođenju fer izbora.

U prvom obraćanju nakon raspisivanja parlamentarnih izbora na Kosovu, Džejkobsonova je pozvala građane da glasaju u što većem broju.

„Želim sve da ohrabrim da uzmu učešće u glasanju jer samo glasanjem možete odlučiti kako će vaše institucije voditi zemlju u budućnosti. Stoga, želimo da vidimo transparentnost i visok nivo učešća na ovim izborima.“

Džejkobsonova je dodala da će razgovarati sa strankama i sa članovima izbornih komisija kako bi se obezbedilo slobodno glasanje. Ona je istakla da je ambasada SAD-a spremna da pomogne u nadgledanju izbora.

“Imaćemo 40 timova posmatrača koji će biti raspoređeni širom Kosova kao što je to bio slučaj na prethodnim lokanim izborima”, kazala je Džejkobsonova u sedištu CIK-a.

Ambasadorka SAD-a je još jednom pohvalila organizaciju poslednjih lokalnih izbora, za koje je rekla da su bili slobodni i demokratski, sprovedeni na celoj teritoriji Kosova i po kosovskim zakonima.

„Moja ambasada je veoma ponosna što je mogla da učestvuje u nadgledanju izbora i sada je vreme da svoju pažnju preusmerimo na izbore zakzane za 8. jun. U Americi često kažemo da su mogućnost da se glasa i da se glas svakog poštuje i računa temelji demokratije“.

Predsednica Centralne izborne komisije Valjdete Daka je informisala ambasadorku Džejkobson o toku priprema za predstojeće parlamentarne izbore.

"U ime CIK-a želim da izrazim maksimalnu posvećenost organizaciji ovih izbora kao što je propisano Ustavom i važećim zakonima i međunarodnim standardima na celoj teritoriji Republike Kosovo, uprkos kratkim rokovima. CIK je započeo saradnju sa drugim relevantnim institucijama kako bi se postigao zajednički cilj, a to su fer, slobodni i demokratski izbori", rekla je Daka.Ostale vesti

Oko pola miliona evra za organizaciju i održavanje izbora na severu Kosova
Portparol Centralne izborne komisije Valjmir Eljezi je kazao za Kohu da oko 500.000 evra koštaju priprema i održavanje vanrednih izbora u opštinama na severu Kosova koji su zakazani za 23. april.
  • 28.03.2023
Grčka pozdravlja dogovor iz Ohrida, ali ne menja stav o Kosovu
Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poručila je u Beogradu da stav Atine, u pogledu nepriznavanju nezavisnosti Kosova, ostaje nepromenjen i stabilan.
  • 28.03.2023
Konjufca sa Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije

Predsednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca razgovarao je u Vašingtonu sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijelom Eskobarom o procesu normalizacije odnosa Kosova i Srbije.

  • 28.03.2023
Kurti: Pritisnite Beograd, oni najbolje znaju taj jezik

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da EU i SAD treba da pojačaju pritisak na Beograd da prizna Kosovo, jer kako je naveo, "dokazano je da oni najbolje znaju taj jezik".

  • 28.03.2023
Petković i Bisljimi uskoro sa Lajčakom u Briselu

Portparol Evropske komisije Peter Stano izjavio je da će naredne nedelje u Briselu biti održan sastanak glavnih pregovarača Beograda i Prištine, Petra Petkovića i Besnika Bisljimija, na poziv specijalnog izaslanika Miroslava Lajčaka, kako bi se išlo napred i učinili prvi koraci ka implementaciji posle dogovora postignutog u Ohridu.

  • 28.03.2023
Vučić: Srbija će implementirati sve što je dogovoreno, težimo članstvu u EU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija teži ka članstvu u Evropskoj uniji, da će nastaviti reforme i raditi na unapređenju ljudskih prava, kao i da će "implementirati sve što je dogovoreno".
  • 28.03.2023