Vesti
Politika

Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje

Za pitanje Kosova mora biti pronađeno rešenje koje bi bilo regonalno, te da i Albanija i Srbija treba da preuzmu odgovornost ne samo svaka za sebe, već obe za ceo region, izjavio je u Tirani bivši šef Socijaldemokrata Evrope Hanes Svoboda.
Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje
Hanes Svoboda (Foto trojka.rs)

Hanes Svoboda je na konferenciji "Srbi i Albanci-kuda dalje?", koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA, rekao da to pitanje ne bi smelo da bude rešeno otvaranjem drugog, odnosno da to ima posledice po, na primer, Bosnu i Hercegovinu.

Svoboda, koji je bio izvestilac Evrpskog parlamenta za Zapadni Balkan, ocenio je pozitivnim to što je bilo brojnih susreta predstavnika Srbije i Albanije, koji su, kako je rekao, imali produktivan dijalog.

Za ovog austrijskog političara, člana Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) je bitno, kaže, da ove dve zemlje preuzmu odgovornost ne samo za sebe već ceo region.

Osvrnuvši se na rezultate istraživanja koje je agencija "Faktor plus" uradila za potrebe Tanjuga, Svoboda je rekao da s obzirom na to da je zajednički cilj obeju zemalja ulazak u EU, neophodno da žive ne jedni pored drugih, već zajedno.

"Osnovna ideja EU je ne da se živi jedni pored drugih, već zajedno, a da se konfliti rešavaju sa pogledom u budućnost", jasan je Svoboda.

Ukazujući da su mnoga pitanja između Srbije i Albanije još otvorena i da obe zemlje imaju veliku odgovornost po region, Svoboda kaže da bi se moglo reći da je njihov odnos "skoro kao nekada Nemačka i Francuska".

Kazao je da se ne sme dozvoliti da etnički i nacionalistički stavovi, koji su uvek vezani samo za pogled u prošlost, spreče usmerenje ka budućnosti.

Kao primer je naveo Makedoniju, gde je, kaže, sprečen kompromis zbog nacionalista.

Istakao je da Albanija i Srbija treba da imaju snažan glas u novom poretku u regionu.

Treba, kako naglašava, prevazići otvorena pitanja, gledati u budućnost i ne zloupotrebljavati prošlost.

"Ne možemo poreći istoriju, ali možemo da je iskoristimo da iz nje učimo", istakao je Svoboda i dodao da mlađe generacije treba da se sreću i govore o budućnosti, a ne prošlosti.Ostale vesti

Vejvoda: Brisel će insistirati na ispunjavanju dogovora o ZSO
Stalni član Bečkog instituta društvenih nauka i direktor "Jurops Fjučr Pridžekt" Ivan Vejvoda ocenio je da će Evropska unija (EU) insistirati na ispunjavanju dogovora Beograda i Prištine iz aprila 2013, prenosi Beta.
  • 08.08.2020
Prekinuta sednica, DSK traži izmene nacrta zakona o OVK
U kosovskoj skupštini prekinuta je rasprava o nacrtu zakona o zaštiti vrednosti bivše Oslobodilačke vojske Kosova, kojim se "svaki javni zvaničnik i građanin Kosova obavezuje da poštuje i štiti ratne vrednosti utvrđene i štiti imidž OVK". Rasprava će biti nastavljena u četvrtak, sledeće nedelje.
  • 08.08.2020
Usvojen nacrt zakona o suzbijanju pandemije koronavirusa

Poslanici kosovske Skupštine izglasali su danas nacrt zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije Kovida-19.

  • 07.08.2020
Ako bude usvojen u svom trenutnom formatu, Zakon o vrednostima OVK će potkopati lokalne i međunarodne napore da dodatno jača poštovanje osnovnih prava na Кosovu, poruka je EU na najavljeno usvajanje ovog zakona u kosovskoj Skupštini.
  • 07.08.2020
„Postoji mogućnost obaranja vlade“
Poslanik Pokreta Samoopredeljenje, Redžep Seljimi, izjavio je da je ta stranka počela sa prikupljanjem potpisa za predlog izglasavanja nepoverenja Hotijevoj vladi,  te da imaju dovoljan broj glasova. Analitičari veruju da je obaranje vlade moguće.
  • 07.08.2020
Vučić o dijalogu: Hoćemo suštinske razgovore koji rešavaju probleme
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, govoreći o dijalogu sa Prištinom, rekao da je Beograd želi da razgovori budu suštinski, a ne formalni i da oni rešavaju probleme.
  • 07.08.2020