Vesti
Politika

Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje

Za pitanje Kosova mora biti pronađeno rešenje koje bi bilo regonalno, te da i Albanija i Srbija treba da preuzmu odgovornost ne samo svaka za sebe, već obe za ceo region, izjavio je u Tirani bivši šef Socijaldemokrata Evrope Hanes Svoboda.
Svoboda: Za Kosovo potrebno regionalno rešenje
Hanes Svoboda (Foto trojka.rs)

Hanes Svoboda je na konferenciji "Srbi i Albanci-kuda dalje?", koju organizuje novinska agencija Tanjug u saradnji sa albanskom agencijom ATA, rekao da to pitanje ne bi smelo da bude rešeno otvaranjem drugog, odnosno da to ima posledice po, na primer, Bosnu i Hercegovinu.

Svoboda, koji je bio izvestilac Evrpskog parlamenta za Zapadni Balkan, ocenio je pozitivnim to što je bilo brojnih susreta predstavnika Srbije i Albanije, koji su, kako je rekao, imali produktivan dijalog.

Za ovog austrijskog političara, člana Upravnog odbora Centra za demokratiju i pomirenje u jugoistočnoj Evropi (CDRSEE) je bitno, kaže, da ove dve zemlje preuzmu odgovornost ne samo za sebe već ceo region.

Osvrnuvši se na rezultate istraživanja koje je agencija "Faktor plus" uradila za potrebe Tanjuga, Svoboda je rekao da s obzirom na to da je zajednički cilj obeju zemalja ulazak u EU, neophodno da žive ne jedni pored drugih, već zajedno.

"Osnovna ideja EU je ne da se živi jedni pored drugih, već zajedno, a da se konfliti rešavaju sa pogledom u budućnost", jasan je Svoboda.

Ukazujući da su mnoga pitanja između Srbije i Albanije još otvorena i da obe zemlje imaju veliku odgovornost po region, Svoboda kaže da bi se moglo reći da je njihov odnos "skoro kao nekada Nemačka i Francuska".

Kazao je da se ne sme dozvoliti da etnički i nacionalistički stavovi, koji su uvek vezani samo za pogled u prošlost, spreče usmerenje ka budućnosti.

Kao primer je naveo Makedoniju, gde je, kaže, sprečen kompromis zbog nacionalista.

Istakao je da Albanija i Srbija treba da imaju snažan glas u novom poretku u regionu.

Treba, kako naglašava, prevazići otvorena pitanja, gledati u budućnost i ne zloupotrebljavati prošlost.

"Ne možemo poreći istoriju, ali možemo da je iskoristimo da iz nje učimo", istakao je Svoboda i dodao da mlađe generacije treba da se sreću i govore o budućnosti, a ne prošlosti.Ostale vesti

Stoltenberg: Zabrinjavajuće stanje na severu Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom povodom, kako je generalni sekretar rekao, zabrinjavajuće situacije na severu Kosova.

  • 26.09.2021
Borelj: Provokacije su neprihvatljive

Visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Evropske unije Žozep Borelj, rekao je da nastavlja pažljivo da prati situaciju na severu Kosova i poručio obema stranama da su "neprihvatljive" sve dodatne provokacije ili jednostrane i nekoordinisane akcije.

  • 26.09.2021
Stefanović i Mojsilović obilaze vojne snage u Raškoj

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović počeli su danas obilazak dela srpskih vojnih snaga koje se nalaze u stanju povišene borbene gotovosti, a raspoređene su u okviru taktičkih grupa koje se nalaze u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi "Rudnica" i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje.

  • 26.09.2021
Albanija: Pozivamo Srbiju da povuče svoje oružane snage

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije izrazilo je zabrinutost zbog eskalacije situacije na severu Kosova i pozvalo Srbiju da povuče oružane snage upućene na administrativni prelaz sa Kosovom.

  • 26.09.2021
Šarl Mišel pozvao Beograd i Prištinu da spuste tenzije i nastave dijalog

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozvao je Beograd i Prištinu da spuste tenzije na severu Kosova i da nastave pregovarački proces.

  • 26.09.2021
Incidenti
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković optužio je premijera Kosova Aljbina Kurtija da je "za šaku glasova na predstojećim izborima", spreman da "izazove ozbiljne incidente na prostoru Kosova i Metohije".
  • 25.09.2021