Vesti
Politika

Svilanović: Spreman projekat autoputa Niš-Priština

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju (RC C) Goran Svilanović istakao je danas da je veoma važno da sredstva za projekte, koji su inicirani u okviru Berlinskog procesa, budu spremna kako se ne bi kasnilo sa njihovim sprovođenjem
Svilanović: Spreman projekat autoputa Niš-Priština
Goran Svilanović (Foto RCC)


On je, učestvujući na Biznis forumu Samita o zapadnom Balkanu u Parizu, rekao da su od Samita u Beču do pariskog dva projekta spremna da krenu.

’’S tim u vezi bih uputio komplimente Vladi Srbije, a i Prištini, jer je jedan od ta dva projekta autoput Niš - Priština’’, rekao je Tanjugu Svilanović.

Prma njegovim rečima, na Biznis forumu moglo se čuti od ministra finasnija Dušana Vujovića da očigledno postoje sredstva, a tiču se međunarodnih finansijskih institucija, dodajući da je potrebna podrška da se pripreme projekti, odnosno odradi koordinacija u čemu može pomoći RC C.

Svilanović je ocenio da bi trebalo da sredstva, namenjena za projekte, budu spremna kako se ne bi gubilo vreme.

Takođe je kazao da su svi učesnici Samita u Pariz došli, zbog Bregzita, sa izvesnom notom zabrinutosti i sa velikim interesovanjem čekaju da čuju šta će reću lideri ključnih zemalja EU.

’’Ono što smo mogli da primetimo jeste jasna poruka evropskog komesara Johanesa Hana, koji je uputio poruku ohrabrenja da se proces širenja nastavlja, i da će EU, nakon redefinisanja biti odlučnija u nastavku pregovora i uključivanju zemalja zapadnog Balkana’’, rekao je Svilanović.

On je podvukao da su takve poruke ohrabrujuće i da čeka da isto čuje i od političkih lidera.Ostale vesti

Stejt department: Stav o ZSO jasan, ne možemo da komentarišemo navodne diplomatske prepiske
Stejt department ne može da komentariše navodnu diplomatsku prepisku, ali američki stav u vezi sa Zajednicom srpskih opština (ZSO) na Kosovu je jasan, navodi se u odgovoru Glasu Amerike, povodom pisanja pojedinih srpskih medija o navodnoj blokadi članstva Kosova u Savetu Evrope – dok vlasti te države ne usvoje konstruktivniji stav o ZSO.
  • 31.01.2023
Gervala: Odbaciti modele ZSO koji dozvoljavaju Srbiji da narušava suverenitet Kosova

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da svaki model ZSO koji dozvoljava Srbiji da narušava suverenitet Kosova treba odbaciti.

  • 31.01.2023
Brnabić: Nije mi jasno zašto se ’’Fridrih Ebert’’ bavi osnivanjem ZSO
Premijerka Ana Brnabić izjavila je da nije videla nacrt statuta Zajednice srpskih opština na KiM koji je uradila Fondacija "Fridrih Ebert", ali da joj nije jasno zašto se oni bave osnivanjem ZSO jer, kako je istakla, zna se čiji je to posao – Upravljačkog tima.
  • 31.01.2023
Srpska lista: Srbi žele ZSO

Debati o ZSO, njenom formiranju, nadležnostima, funkcionisanju i izazovima, održanoj u ambasadi SAD u Prištini prisustvovali su i predstavnici Srpske liste.

  • 31.01.2023
Vučić s Dodikom razgovarao o zapadnim inicijativama oko Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je s predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom o zapadnim inicijativama vezanim za Kosovo.

  • 31.01.2023
DPK pozitivno ocenjuje inicijativu Hovenijera

Predstavnici Demokratske partije Kosova ocenjuju pozitivnim pozitivno poziv ambasadora SAD na Kosovu Džefrija Hoveniera za zajednički sastanak o formiranju Asocijacije/Zajednice opština sa većinski srpskim stanovništvom.

  • 31.01.2023