Vesti
Politika

Svetski mediji javljaju o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost

Svetski mediji javljaju o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost posle višendeljnih tenzija na severu Kosova.
Svetski mediji javljaju o odluci Beograda da podigne borbenu gotovost
Drva i bure za ogrev ljudi na barikadama u Rudaru kraj Zvečana (Foto Kim)

Povodom odluke Beograda o podizanju pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, Bi-Bi-Si (BBC) piše da je "zveckanje oružjem najglasnije do danas" posle navoda pojedinih medija da Priština sprema ’napad’ na oblasti etničkih Srba na severu Kosova".

Britanski javni servis navodi da iz Prištine nije bilo komentara o tvrdnjama da priprema napad na severu Kosova.

Agencija AP navodi da "Srbija, koja je naoružana ruskim donacijama i vojnim nabavkama, već duže vreme zvecka oružjem i preti silom svojoj bivšoj pokrajini".

Srbija je stavila svoje bezbednosne trupe na granicu sa Kosovom u "punu borbenu gotovost", ignorišući pozive NATO za stišavanje tenzija između dva neprijatelja iz vremena ratova na Balkanu, dodaje agencija.

"Nije odmah bilo jasno šta ovo naređenje znači na terenu pošto su srpske trupe već neko vreme u pripravnosti na granici sa Kosovom", navodi AP.

Porastu tenzija je doprinelo i to što je srpskom patrijarhu Porfiriju, koji je rekao da bi želeo da uputi poruku mira za Božić 7. januara, odbijen ulazak na Kosovo na graničnom prelazu, dodaje agencija.

Frans pres piše da se u nastaloj situaciji ističu "nedavne tenzije na susednom Kosovu gde je bilo pucnjava i eksplozija i gde su postavljene blokade na putevima".

Dojče vele (DW) ocenjuje da "tenzije rastu više od dve decenije posle brutalnog rata na Kosovu".

Ministri unutrašnjih poslova i odbrane, Bratislav Gašić i Miloš Vučićević naložili su podizanje pune borbene gotovosti svih jedinica MUP-a i Vojske Srbije, po naredjenju predsednika Srbije Aleksandra Vučića.



Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023