Vesti
Politika

Švedski ambasador: Nedostaje poverenje između dva lidera u dijalogu

Ambasador Švedske na Kosovu Jonas Vesterlund kazao je u emisiji “Dogovor!?” Radija Kim da se u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem EU stiglo daleko i da očekuje skoro postizanje finalnog sporazuma. Međutim, on je naglasio da nedostaje poverenje između lidera Kosova i Srbije.
Švedski ambasador: Nedostaje poverenje između dva lidera u dijalogu
Švedski ambasador Jonas Vesterlund u studiju sa novinarkom Zoricom Vorgučić (Foto Kim/Bojan Ćirković)

Nova sezona emisije “Dogovor!?” počinje gostovanjem švedskog ambasadora na Kosovu Jonasa Vestelunda.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, Vesterlund je kazao da je optimista da će brzo doći do rešenja, te da je mnogo postignuto u protekloj deceniji.

“Gledajući ovo u nekoj vrsti desetogodišnje perspektive, stigli smo veoma daleko. Imamo 33 sporazuma, tako da bi zaista trebalo da budemo na kraju ovog procesa. Tako da sam, tom smislu, optimista da gospodin Lajčak i Eskobar to mogu da iznesu. Ali, ono što ovde nedostaje je poverenje između dva lidera. Moje prethodno iskustvo u mnogim procesima medijacije mi govori da morate imati poverenje između lidera. Treba da sednete, ne samo na jedan dan u Briselu, već treba da sednete danima i nedelјama zajedno i zaista razgovarate o najtežim stvarima”, kazao je Vesterlund.

 

 

Realizaciji emisije doprinosiće i portal KoSSev svojim video prilozima.

„Dogovor!?“ će premijerno biti prikazan večeras u 20 časova na Jutjub kanalu RTV Kim, našoj Fejsbuk stranici, a emisiju i vest možete pogledati i na stranicama partnerskih radio stanica: Kontakt plus, Mitrovica sever i Goraždevac.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023