Vesti
Politika

Svećlja: Svi imaju pravo na slobodno kretanje, ne blokirajte puteve

„Dragi građani, ni u kom slučaju nemamo nameru da ugrožavamo pravo slobodnog kretanja Srba ili bilo kakvo provociranje i destabilizaciju“, poručio je kosovski ministar unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja u vanrednom obraćanju medijima. Na srpskom jeziku je saopštio da je situacija mirna i pozvao sve da ne blokiraju puteve.
Svećlja: Svi imaju pravo na slobodno kretanje, ne blokirajte puteve
Dželjalj Svećlja (Foto arhiva Kim)

Kosovski ministar je ponovio isto što je rekao premijer Kurti ranije tokom dana - da je ovime zapravo samo započeta primena sporazuma na koji je Srbija pristala uz pomoć EU.
 
Odluka je legitimna, kaže, i zbog toga što, uprkos činjenici da je Kosovo pustilo građane iz Srbije da se slobodno kreću svojim vozilima na Kosovu, Srbija primoravala i dalje primorava građane Kosova da postave probne registarske tablice za ulazak u Srbiju.
 
Istovremeno, Svećlja je na srpskom jeziku pozvao Srbe da ne blokiraju puteve, jer od toga, kako ocenjuje, niko nema koristi.
 
„Baš kao i danas i sutra, Srbi imaju pravo na slobodno kretanje i zaštićeni su Ustavom i zakonima Kosova. Pozivam Srbe da ne blokiraju puteve. Da radimo zajedno za dobro svih“, poručio je on.
 
Svećlja je kazao da kosovske vlasti ni u kom slučaju nemaju nameru da ugroze pravo na slobodno kretanje, bilo kakvo provociranje ili destabilizaciju situacije.
 
Takođe je i pozvao političare, da ne daju nikakve političke izjave i poruke, ocenivši da one samo imaju za cilj širenje panike među građanima.
 
„U svim odlukama koje mogu da utiču na bezbednost građana, odluke donosimo u saradnji sa našim saveznicima. Tako je bilo i u ovom slučaju“, poručio je Svećlja.
 
Nakon što je zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi najavio nakon dolaska iz Brisela prošle nedelje da od 15. septembra prestaju da važe KS tablice, dok se za vozila iz Srbije uvode probne RKS tablice.
 
Specijalne jedinice kosovske policije od rano jutros nalaze se u neposrednoj blizini dva prelaza na Severu Kosova – Jarinju i Brnjaku koji su blokirani jer Srbi od jutros protestuju na čijem čelu su čelnici Srpske liste, odnosno kosovskih institucija.
 
Svećlja smatra da je po isteku sporazuma iz 2016. godine, ovo legitimna odluka.
 
„MUP je u cilju omogućavanja slobodnog kretanja građana i po isteku sporazuma od 14. septembra 2016. godine, doneo rešenje koje zahteva probne tablice za sva vozila sa srpskim tablicama koje ulaze na Kosovo. Od 21. septembra probne registarske tablice se mogu dobiti na svim graničnim prelazima i u Centrima za registraciju vozila“, objasnio je on.
 
Pripadnici Kosovske policije su prethodno juče i u noći između subote i nedelje, u neposrednoj blizini Jarinja dopremili više montažnih kontejnera.
 
Građani od sutra mogu da preuzmu privremene dozvole za tablice u svim Centrima za registraciju vozila, saopštilo je kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova.
 
Oni koji nastavljaju da voze na izlazu sa Kosova ka (centralnoj) Srbiji, mogu da koriste srpske tablice. Međutim, na ulazu i u saobraćanju unutar Kosova moraju da koriste privremene tablice RKS.
 
Kakva je sudbina vozila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, a koje mahom voze Srbi na severu, još uvek nije poznato, odnosno potvrđeno.
 
Uprkos više pokušaja prethodnih dana, uključujući i danas, nismo uspeli da dobijemo razjašnjenje iz Prištine.Ostale vesti

Rama: Glasao bih
Premijer Albanije Edi Rama izjavio je nakon sastanaka sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem u Elbasanu da će glasati "za" ujedinjenje sa Kosovom, kad god bude napravljen demokratski i miran referendum.
  • 26.11.2021
Lajčak razgovarao sa predstavnicima Kfora i Euleksa
Nakon sastanka sa političkim zvaničnicima Kosova specijalni predstavnik Evropske unije Miroslav Lajčak sastao se i sa visokim zvaničnicima misije Euleksa i Kfora.
  • 26.11.2021
Lajčak u Prištini: Cilj je rezultat u dijalogu
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio nakon sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem da radi na pripremi susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i da želi rezultat tog sastanka.
  • 26.11.2021
Mojsilović sa Kajarijem: KFOR-a da osigura bezbednost svih
Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović razgovarao je u Beogradu sa novim komandantom Kfora general-majorom Ferencom Kajarijem o bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
  • 25.11.2021
Kurti: Uskoro naplata struje na severu
Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas da će građani koji žive u opštinama na severu Kosova vrlo brzo početi da plaćaju struju.
  • 25.11.2021
Gervala: Rat je ponovo pretnja Balkanu
"Moraju se preduzeti hrabri koraci protiv onih koji promovišu destabilizaciju susednih zemalja u regionu, kao što su Srbija i Rusija, delimično Kina, da bi se ublažila ova velika opasnost", rekla je ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala na sastanku Partnerske komisije na ministarskom nivou Američko-jadranske povelje (A5) koji se održava u Zagrebu.
  • 25.11.2021