Vesti
Politika

Svećlja: Stalne akcije policije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja odbacio je navode visokog predstavnika Evropske unije Đosepa Borela da je današnja akcija kosovske policije na severu bila jednostrana i nekoordinisana.
 • 13.10.2021
 • 19:09 h
 • Politika
 • izvor: FoNet, Radio Mitrovica Sever
 • komentara:
 • pregleda: 477
Svećlja: Stalne akcije policije
Dželjalj Svećlja (Foto Radio Slobodna Evropa)

On je napomenuo da je "pogrešno koordinirati akcije sa Beogradom, koji štiti one koje koji se bave kriminalom".

"Skoro svakodnevno imamo takve akcije protiv šverca i utaje poreza. Kosovska policija je juče imala izuzetno uspešnu akciju u kojoj je uhapšen falsifikator različitih računa sa 18 različitih lažnih pečata. Po nacionalnosti je Turčin. Da li smo morali juče da obavestimo nekoga ili da sa nekim koordiniramo našu akciju", upitao je Svećlja, a prenela RTK.

"Današnja akcija je bila usmerena protiv šverca cigareta, problema koji svakodnevno utiče na finansije države i siromašne građane Kosova", rekao je on.

"Ako neko misli da bi takve akcije trebalo da koordiniramo sa Beogradom, da udarimo na one koje Beograd štiti u kriminalu, onda mislim da je to pogrešan pristup", zaključio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Mehmeti: Akcije policije rezultat istrage pokrenute pre godinu dana

Direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti saopštio je da je akcija policije rezultat istrage pokrenute pre godinu dana i da "zbog otpora građana na severu Kosova ne može u potpunosti da se izvrši".

Na konferenciji za novinare on je rekao da je akcija trebalo da se sprovede na 26 različitih lokacija, od kojih je devet na severu – pet u Kosovskoj Mitrovici i četiri u Zvečanu.

“Akcije su planirane u Prištini, Peći, severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu. Sumnja se da je došlo do curenja informacija. Od devet operacija na severu, osam nije moglo da se izvrši zbog otpora građana. Kao rezultat povređeno je 10 policajaca, od kojih sedam Albanaca”, rekao je Mehmeti.Ostale vesti

Salvioli: Beograd i Priština bez odlaganja da nastave potragu za nestalima

Specijalni izvestilac UN za promociju istine, pravde, reparacija i garancija neponavljanja zločina Fabijan Salvioli pozvao je Beograd i Prištinu da nastave bez odlaganja potragu za nestalim licima, kao i da intenziviraju napore da se izvršioci teških kršenja ljudskih prava i humanitarnog prava privedu pravdi, bez obzira na njihovu etničku pripadnost.

 • 02.12.2022
Rašić: Legitimno sam izabran za ministra

Lider Progresivno demokratske stranke Nenad Rašić izjavio je da smatra da je legitimno izabran za ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova.

 • 02.12.2022
Arsenijević se povukao, neće učestvovati na izborima
Aleksandar Arsenijević, predsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“, povukao je svoju kandidaturu za gradonačelnika Severne Mitrovice, potvrdio je sam Arsenijević list Danas.
 • 02.12.2022
Uplaćene
U četiri opštine na severu Кosova je počela isplata zarada onima koji su nakon 5. novembra napustili kosovske institucije. Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju ističu da će zarade biti redovne i uplaćivane na vreme, početkom svakog meseca.
 • 02.12.2022
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
 • 02.12.2022
Stano: Kod imenovanja Rašića nije poštovana procedura
Portparol Evropske komisije Petar Stano izjavio je da Evropska unija (EU) i svih 27 članica pozivaju Kosovo da se kod postavljanja ministara poštuju sve neophodne procedure i da kod imenovanja Nenada Rašića za ministra nije poštovana ustavna procedura, ali to je na Ustavnom sudu Kosova.
 • 02.12.2022