Vesti
Politika

Svećlja: Stalne akcije policije

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželal Svećlja odbacio je navode visokog predstavnika Evropske unije Đosepa Borela da je današnja akcija kosovske policije na severu bila jednostrana i nekoordinisana.
Svećlja: Stalne akcije policije
Dželjalj Svećlja (Foto Radio Slobodna Evropa)

On je napomenuo da je "pogrešno koordinirati akcije sa Beogradom, koji štiti one koje koji se bave kriminalom".

"Skoro svakodnevno imamo takve akcije protiv šverca i utaje poreza. Kosovska policija je juče imala izuzetno uspešnu akciju u kojoj je uhapšen falsifikator različitih računa sa 18 različitih lažnih pečata. Po nacionalnosti je Turčin. Da li smo morali juče da obavestimo nekoga ili da sa nekim koordiniramo našu akciju", upitao je Svećlja, a prenela RTK.

"Današnja akcija je bila usmerena protiv šverca cigareta, problema koji svakodnevno utiče na finansije države i siromašne građane Kosova", rekao je on.

"Ako neko misli da bi takve akcije trebalo da koordiniramo sa Beogradom, da udarimo na one koje Beograd štiti u kriminalu, onda mislim da je to pogrešan pristup", zaključio je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Mehmeti: Akcije policije rezultat istrage pokrenute pre godinu dana

Direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti saopštio je da je akcija policije rezultat istrage pokrenute pre godinu dana i da "zbog otpora građana na severu Kosova ne može u potpunosti da se izvrši".

Na konferenciji za novinare on je rekao da je akcija trebalo da se sprovede na 26 različitih lokacija, od kojih je devet na severu – pet u Kosovskoj Mitrovici i četiri u Zvečanu.

“Akcije su planirane u Prištini, Peći, severnom i južnom delu Kosovske Mitrovice i Zvečanu. Sumnja se da je došlo do curenja informacija. Od devet operacija na severu, osam nije moglo da se izvrši zbog otpora građana. Kao rezultat povređeno je 10 policajaca, od kojih sedam Albanaca”, rekao je Mehmeti.Ostale vesti

Odalović: Priština ima maksimalističke zahteve

Generalni sekretar Narodne Skupštine Srbije Veljko Odalović je, gostujući u Jutarnjem programu RTS, rekao da je izveštaj Evropske komsije lepa vest, s obzirom na prošlogodišnji izveštaj koji je bio drugačiji, dosta negativniji.

  • 21.10.2021
Sastanak Radne grupe o slobodi kretanja u Briselu
Prvi sastanak Radne grube delegacija Beograda i Prištine nakon postignutog dogovora o prekidu blokade na Jarinju i Brnjaku i registarskim tablicama biće održan danas u Briselu.
  • 21.10.2021
CIK sutra odlučuje o ponovnom prebrojavanju glasova

Centralna izborna komisija (CIK) odlučiće u četvrtak da li će doći do ponovnog brojanja glasova.

  • 20.10.2021
“Blag izveštaj EK, traže se opravdanja za kosovske vlasti”
Evopska komisija je u poslednjem izveštaju o Kosovu bila vrlo nežna prema kosovskim institucijama, ne želeći da im povredi političku sujetu, smatraju poznavaoci kosovskih prilika. Miodrag Marinković zamera evropskim zvaničnicima to što su bili vrlo blagi, ocenjujući bezbednosnu situaciju stabilnom. Tanja Vujisić kaže da nije potreban izveštaj EK da podseća Prištinu na ispunjene obaveze iz Briselskog sporazuma.
  • 20.10.2021
Stano: Cilj Radne grupe da se nađe trajno rešenje za tablice

Prvi sastanak Radne grupe, koja bi trebalo da se bavi rešavanjem spora Beograda i Prištine oko registarskih tablica biće održan sutra u Briselu, potvrdio je za Tanjug portparol EU, Peter Stano. "Cilj radne grupe je da se nađe trajeno rešenje za ovo pitanje", kazao je on.

  • 20.10.2021
Izveštaj EK o Kosovu: Godina političke nestabilnosti
Period od oktobra 2020. do oktobra 2021. godine na Kosovu obeležila je politička nestabilnost, a zakonodavne aktivnosti bile su ograničene uključujući i napore u reformama u vezi sa Evropskom unijom, navodi se u izveštaju Evropske komisije (EK) o Kosovu.
  • 19.10.2021