Vesti
Politika

Svećlja: Srbija krši sporazum o tablicama

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja ocenio je da Srbija gazi sporazum o registarskim tablicama, postignut novembra prošle godine u Briselu.
Svećlja: Srbija krši sporazum o tablicama
Dželjalj Svećlja (Foto Kim)

On je na Fejsbuku napisao da je Direkcija Kosovske policije za granicu na nekoliko prelaza identifikovala automobile registarskih oznaka „KM“ koje Kosovo smatra nelegalnim, a čije je važenje registracije produženo u decembru 2022. godine.

„Srbija je na osnovu sporazuma u Briselu u novembru 2022. godine pristala da obustavi proizvodnju nelegalnih registarskih tablica i obnavljanje registracije postojećih. Na osnovu slučajeva na našim graničnim prelazima, Srbija je u potpunosti prekršila ovaj sporazum“, napisao je Svećlja.

Kazao je da je Kosovska policija nije dozvolila ulazak vozila s tim tablicama na Kosovo, shodno propisima i dogovoru postignutom u Briselu.

„U sličnim slučajevima (takvim) vozilima neće biti dozvoljeno da uđu ili rade na teritoriji Republike Kosovo, s obzirom na to da su nelegalna i da postoji dogovor o prestanku proizvodnje (KM tablica) ili njihovoj preregistraciji“, rekao je kosovski ministar unutrašnjih poslova.

Dodao je da vlasti pozivaju sve građane, vlasnike automobila sa takvim registarskim tablicama, da dođu u centre za registraciju na Kosovu kako bi svoje automobile registrovali sa zvaničnim registarskim tablicama „RKS“.

Prištinski mediji su juče objavili da je na prelazu Jarinje jednom sanitetskom vozilu zabranjen ulazak na Kosovo pošto je imao „nelegalne“ registarske tablice, čija je važnost produžena posle postizanje sporazuma Kosova i Srbije o tablicama.

Kosovo i Srbija su 23. novembra 2022. godine u Briselu postigli dogovor o registarskim tablicama, prema kojem je dogovoreno da će Srbija prestati da izdaje registarske tablice s akronimima naziva kosovskih gradova, a Kosovo će obustaviti dalje radnje u vezi s preregistracijom vozila.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da kosovska policija na prelazima Jarinje i Brnjak krši sporazum u vezi sa srpskim registarskim tablicama i pozvao EU da reaguje.Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023