Vesti
Politika

Svećlja: Spremni smo da otvorimo treći administrativni prelaz na Severu

Kosovski ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja  rekao je da na Severu više neće biti nelegalnih puteva, kao i da se radi neophodno planiranje novih puteva koji ne zahtevaju prelazak preko teritorije Srbije.
Svećlja: Spremni smo da otvorimo treći administrativni prelaz na Severu
Prelaz Jarinje (Foto Radio Mitrovica Sever)

Svećlja je tokom sednice Komisije za bezbednost, rekao da je bilo inicijativa institucija za otvaranje trećeg administrativnog prelaza, poručivši da za tako nešto Srbija nije spremna.

„Na tom području imamo dve granične tačke, Brnjak i Jarinje. Imamo i inicijative naših institucija za otvaranje trećeg prelaza na Severu. Ne postoji spremnost Srbije da se to dogodi. Ovo je dokaz da su kosovske institucije više zabrinute o ilegalnom prelasku ljudi preko granice između dve zemlje. Spreman sam da zajedno sa policijom otvorimo onoliko graničnih prelaza koliko je potrebno za potrebe građana, ali to se radi u dogovoru dve zemlje. Ne smemo dozvoliti nelegalno korišćenje tih puteva, ni vi, ni ja. Ne možemo da idemo ilegalno u Makedoniju, Srbiju ili Albaniju, postoje pravila, postoje zvanični prelazi koje treba da koristimo“.

Poslanik Srpske liste u kosovskoj skupštini, Slavko Simić, prisustvovao je sednici Komisije za bezbednost.

On je kritikovao akciju Kosovske policije na severu, tokom koje su uništeni ili blokirani određeni putevi, koji su navodno služili za šverc robe.

Simić je rekao da te puteve koriste meštani neimenovanih sela na severu Kosova i da je operacija izvedena bez koordinacije sa lokalnim samoupravama.

"Pozivam sve političke aktere da ne kriminalizuju sever Kosova. Sever, u odnosu na svih ostalih sedam regiona na Kosovu, ima najniži nivo kriminala", poručio je Simić.

Svećlja je na to odgovorio da će se i ubuduće sprovoditi akcije protiv organizovanog kriminala u svim delovima Kosova.

"Zatvorićemo sve alternativne puteve. Sever niko ne kriminalizuje. Nema pritužbi građana da se Kosovska policija na tom području diskriminatorski ponaša", dodao je.

Najavio je da će uskoro biti otkriveno ko je učestvovao u napadima na pripadnike Kosovske policije na severu u prethodnom periodu.

"Biće rezultata. Policija ima podršku, ne samo političku, već logističku i stručnu, kako bi se rešili pomenuti slučajevi. Odgovorne ćemo privesti pravdi. Bilo je desetina napada koji su se ranije dešavali na tom području i niko nije reagovao. Ko god da se bavi kriminalnim radnjama, svako ko krši zakon, učinićemo sve da ga privedemo pravdi, bez diskriminacije i bez ikakvog zaobilaženja. Niko nije iznad zakona", rekao je.Ostale vesti

Vučić s Bocan Harčenkom: Kurti organizuje etničko čišćenje na Kosovu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan Harčenkom, s kojim je razgovarao o situaciji na Kosovu.

  • 25.09.2023
SSP: Zbog nesposobnosti SNS-a Srbi na Kosovu prepušteni teroru
Stranka slobode i pravde (SSP) je ocenila da su zbog nesposobnosti kadrova Srpske napredne stranke (SNS) i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi na Kosovu "prepušteni na milost i nemilost suludom režimu premijera Kosova Aljbina Kurtija, koji nad njima sprovodi otvoreni teror".
  • 25.09.2023
Radosavljević: Opština Leposavić još uvek nije u potpunosti funkcionalna

Direktor odeljenja za sport, kulturu i omladinu u opštini Leposavić Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski da u ovoj lokalnoj samoupravi zaposleno oko 30 Srba, koji redovno odlaze na svoja radna mesta. Međutim, zbog kako je naveo određenih problema, opština još uvek nije u potpunosti funkcionalna.

  • 25.09.2023
Dačić: Zašto kosovska policija nije prepustila KFOR-u da rešava situaciju?
Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je danas, povodom sukoba na severu Kosovu u blizini manastira Banjska u kojem je poginulo i ranjeno više osoba, da je najvažnije pitanje ’’šta će tamo kosovska policija, po kom to pravu i po kom dokumentu’’.
  • 25.09.2023
Lajčak: Neophodni preventivna diplomatija i dijalog
Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Beograd-Priština i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslav Lajčak smatra da su sukobi u Banjskoj pokazali da su neophodni preventivna diplomatija i navodi da će se on lično u narednim danima u potpunosti fokusirati na pronalaženje načina da se krene napred.
  • 25.09.2023
Kapčan: Napad nije bio spontan
To očigledno nije bio spontani napad, kaže za Radio Slobodna Evropa Čarls Kapčan, profesor Unvierziteta Džordžtaun i nekadašnji direktor za evropska pitanja u američkom Nacionalnom savetu za bezbednost u administracijama Bila Klintona i Baraka Obame.
  • 25.09.2023