Vesti
Politika

Svećlja: Situacija na severu Kosova napeta, ali pod kontrolom

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja izjavio je da je situacija na severu Kosova napeta, ali da se može upravljati institucijama i uz koordinaciju sa međunarodnim sigurnosnim institucijama kao što su EULEKS i KFOR.
Svećlja: Situacija na severu Kosova napeta, ali pod kontrolom
Aljbin Kurti i Dželjalj Svećlja (Foto Kabinet premijera Kosova)

Svećlja je na konferenciji za novinare rekao da situacija nije napeta zbog odluka Vlade, već zbog nezadovoljstva "ekstremističkih kriminalnih struktura na severu".

Kako je rekao, od dolaska na vlast insistirano je na vladavini zakona na severu.

"Tamo smo se izuzetno uspešno borili protiv šverca na čemu su nam čestitali naši saveznici i to je jedan od razloga, a drugi su predlozi sporazuma koji su neprihvatljivi za Srbiju i ove ekstremističke grupe koje se koriste za formiranje javnog mnjenja i za druge namere", rekao je Svečlja.

Po njegovim rečima, registarske tablice su izgovor.

"Otpor tih grupa je ponekad bio oružan, zna se da je za to vreme bilo 11 napada na kosovske policajce, a ponekad je bio maskiran političkim motivima, za koje su naloge dobili direktno iz Beograda", kazao je Svećlja.Ostale vesti

Lajčak: Fokusirati se na široki plan
Specijalni izaslanik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak rekao je su da poslednjim sporazumom od 23. novembra okončani mali sporazumi i da će se strane fokusirati na širi plan.
  • 01.12.2022
Dačić: Formirati ZSO
Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se nada da će Nemačka imati izbalansiran pristup i da će pružiti konstruktivnu podršku dijalogu Beograda i Prištine, sa težištem na primenu postojećih dogovora, pre svega na formiranju Zajednice srpskih opština, saopšteno je iz njegovog kabineta.
  • 01.12.2022
Vučić vređao Trajkovićevu i Rašića, ne ide u Tiranu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kritikovao odluku kosovskog premijera Aljbina Kurtija da za kosovskog ministra za zajednice i povratak imenuje Nenada Rašića. Vučić je Radu Trajković, koja je imenovana za Rašićevu savetnicu, kao i samog Rašića, nazvao "srpskim ološem sa dna kace", dok je Kurtiju dodelio epitet "terorističkog ološa".
  • 01.12.2022
Suroi: Bez značajnih promena
Tvrdilo se da će vreme izlečiti sve i da će zaraćene zemlje uspostaviti dobre odnose i postati članice Evropske unije, ali je prošlo 20 godina, a može proći još 20, pa da se značajne promene ne dogode u regionu, niti u odnosima sa EU, izjavio je Veton Suroi na Okruglom stolu "Regionalna saradnja kao mirovni projekat".
  • 01.12.2022
Eskobar: SAD neće preuzeti glavnu ulogu u dijalogu
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijel Eskobar izjavio je da nisu velike šanse da će SAD preuzeti glavnu ulogu u dijalogu o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.
  • 01.12.2022
Srpska lista se po drugi put oglasila danas povodom imenovanja Nenada Rašića na mesto ministra za zajednice i povratak, ali i Rade Trajković na mesto njegove savetnice.
  • 01.12.2022