Vesti
Politika

Svečlja: Sastanak sa Đurićem bio u okviru međunarodne konferencije

Poslanik Samoopredeljenja Dželjalj Svečlja, koji je poslednjih dana u žiži javnosti zbog fotografije na kojoj razgovara sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, kaže da je ona nastala u okviru međunarodne konferencije u Tirani i smatra da se nije dogodilo ništa strašno, jer sastanci na toj konferenciji nisu bili tajni.
Svečlja: Sastanak sa Đurićem bio u okviru međunarodne konferencije
Đeljaj Svečlja (Foto Independent Balkan News Agency)

„Bio sam deo međunarodne konferencije koju je organizovala američka organizacija koju je podržalo nemačko Ministarstvo spoljnih poslova. Predstavnici nekih subjekata takođe su bili prisutni na konferenciji te večeri. Fotografija je snimljena tokom radne večere i po mom mišljenju, nije se dogodilo ništa strašno, jer sama konferencija nije imala tajne sastanke. Ne verujem da postoji srpski zvaničnik, pa ni Marko Đurić, koji ne negira ono što se desilo na Kosovu, ali Samoopredeljenje je već odlučilo da će prisustvovati tim konferencijama, bez obzira da li su predstavnici Srbije ili lokalni Srbi deo okruglog stola, pod uslovom da one nisu tajne“, rekao je Svečlja.

Svečlja je rekao da je sedenje u blizini Marka Đurića bila stvar protokola i naglasio da ovo nije prvi put da se na ovakvim konferencijama susreću sa predstavnicima Srbije, uključujući i Marka Đurića.

„Ne postoji želja ili volja za susretom, ali važno je prisustvovati tim konferencijama kako bi preneli naše stavove i sprečili da se njihov pristup istoriji zaboravi pokušajem prepisivanja istorije u kojoj smo živeli i pružanje rešenja koja ni u jednom trenutku nisu prihvatljiva za naše ljude. Čvrsti smo da ćemo biti izuzetno odlučni da kontinuirano demantujemo sve te planove Srbije i ponudimo našu alternativu, posebno za prava građana Kosova", rekao je on.

Ovaj poslanik Pokreta Samoopredeljenje ističe da razgovor nije bio opuštajući i da su se povremeno osećale tenzije. Rekao je da je jedna od tema bila i masakr u Račku koji je, nekoliko dana pre toga, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao „izmišljotinom“.

„Spomenuo sam pitanje masakra u Račku, ne samo Đuriću, već i svim učesnicima i rekao da sam bio svedok masakra. Spomenuo sam slučaj starca koji je ne samo pogubljen, već i glava mu je odsečena. Sprečio sam pokušaj Đurića i drugih da kažu da je to montirano. Došlo je do sukobljavanja stavova, argumenata i činjenica o tome kako se ta priča zaista dogodila, posebno od početka devedesetih godina“, rekao je Svečlja i dodao da je na konferenciji bilo reči i o regionalnoj saradnji.

Po njegovom mišljenju bojkot učešća na ovakvim konferencijama bi bio štetan, jer bi to otvorilo put Srbiji da prikazuje Kosovo onako kako sama želi.



Ostale vesti

Engel: SAD doprinele krizi u Prištini
Američki kongresmen i jedan od najuticajnijih albanskih lobista u Vašingtonu Eliot Engel saglasan je da postoji više razloga zbog kojih Priština treba da ukine takse na srpske i proizvode iz BiH, ali smatra da su SAD ekonomskim sankcijama zbog neukidanje te mere doprinele političkoj krizi na Kosovu.
  • 28.03.2020
Promenjena odluka Vlade: Zabrana kretanja od 17 do 6h
Vlada Kosova izmenila je prethodno donetu odluku o zabrani kretanja, pa je od noćas stupila na snagu nova zabrana kretanja za građane i privatne automobile od 17 do 6 časova ujutru.
  • 28.03.2020
Specijalni izaslanik američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel kaže da pitanje razmene teritorija nikada nije pomenuto u njegovom prisustvu i dodao da za njega lično to nije dobra opcija, prenosi Gazeta ekspres.
  • 28.03.2020
Lajčak specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan
Miroslav Lajčak je potvrđen za specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog između Srbije i Kosova te Zapadni Balkan.
  • 27.03.2020
Dogovor!?: Kovidno vreme i političko nevreme
Predsednik Kosova Hašim Tači je uveren da će se padom Kurtijeve vlade ubrzati proces postizanja trajnog rešenja za Kosovo, složili se u emisiji „Dogovor!?“ novinarka Violeta Oroši i politikolog Aljbinot Maljoku sa kojima je, umesto u studiju, autorka Zorica Vorgučić razgovarala putem Skajpa.
  • 27.03.2020
Američka administracija opredeljena je da sarađuje sa bilo kojom vladom Kosova koja bude formirana kroz ustavni proces, navodi se u zajedničkom saopštenju za medije specijalnog izaslanika Ričarda Grenela, ambasadora Filipa Kosneta i specijalnog predstavnika za Zapadni Balkan Metjua Palmera.
  • 26.03.2020