Vesti
Politika

Svećlja: Pogođena dva vozila koja su prevozila policajce na sever

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svećlja saopštio je da jutros napadnuta dva vozila kosovske policije koja su prevozila policajce do administrativnih prelaza na severu, prenosi Ekonomia Online.
 • 15.04.2022
 • 10:37 h > 11:24
 • Politika
 • izvor: Ekonomija onlajn, KoSSev
 • komentara:
 • pregleda: 635
Svećlja: Pogođena dva vozila koja su prevozila policajce na sever
Dželjalj Svećlja na konferenciji za medije u Prištini (Foto Ekonomija onlajn)

Svećlja je rekao da je jutrošnji napad četvrti po redu u svega nekoliko dana i dodao da su policajci koji su išli na smenu na prelaze napadnuti ručnom bombom i kalašnjikovima.

"Danas je došlo do napada na kosovsku policiju koja je išla na smenu na graničnim prelazima. Ovaj napad ručnom bombom kao teroristički akt izvršen je sa ciljem zastrašivanja policijskih službenika. Različite grupe su u poslednja tri dana izvele četiri napada. Prvi napad se dogodio postavljanjem metalnih ježeva kako bi se onemogućio rad kosovske policije i ugrozili životi policajaca. Drugi napad se dogodio bacanjem kamena. Treći napad se dogodio sinoć gde je pucano na policiju, a danas su pogođena dva vozila koja su prevozila policajce do prelaza".

"Ozbiljna posvećenost institucija, posebno policije, uspostavljanju reda i zakona postala je prepreka za Srbiju i određene grupe koje Srbija podržava", rekao je Svećlja na konferenciji za medije u Prištini.

Mehmeti: Cilj napadača osujećivanje borbe protiv šverca

Generalni direktor Kosovske policije Samedin Mehmeti je kazao da je ovu akciju izvela organizovana grupa, koja je, prema njegovim rečima, imala za cilj da spreči borbu protiv šverca.

Mehmeti je dodao da je cilj napadača bio da ubiju policajce, ali da je, srećom, šoferšajbna bila blindirana.

"Od 13. aprila imali smo četiri napada na kosovsku policiju. Radi se o organizovanoj grupi koja ima za cilj da osujeti akcije u borbi protiv šverca. Policijska patrola je naišla na ježeve koji služe za oštećenje guma na vozilu. U jednom selu kamenovana su i oštećena policijska vozila. Na licu mesta su pronađene čaure i delovi ručne bombe", kazao je on na zajedničkoj konferenciji sa ministrom Svećljom.

Direktor policije je, pokazujući fotografije sa terena, naveo da su vozila napadnuta i ručnom bombom. Prema Mehmetijevim navodima, u policijskim vozilima na koja je pucano nedaleko od Zubinog Potoka nalazili su se policajci i srpske i albanske nacionalnosti.

Radović: Pucano u opštini Zubin Potok

Da su dva vozila pogranične kosovske policije oštećena nakon što je na njih pucano iz vatrenog oružja u opštini Zubin Potok, za KoSSev je potvrdio portparol Kosovske policije poručnik Branislav Radović.

Slučaj se dogodio u selu Gazivode-Živodere.

„U ovom mestu registrovana je pucnjava na patrolu dva vozila pogranične policije“, rekao je Radović.

On je precizirao, da osim oštećenja na vozilima, tokom pucnjave niko nije povređen.

Policija vrši uviđaj i dalju istragu ovog slučaja.

Radović, međutim, nije imao informacija kada se tačno slučaj dogodio.Ostale vesti

Vučić: Situacija sve komplikovanija

Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.

 • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

 • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
 • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
 • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
 • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
 • 24.06.2022