Vesti
Politika

Svečlja: Ove godine se nećemo prijaviti za članstvo u Interpolu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da se Kosovo ove godine neće prijaviti za članstvo u Interpolu.

Svečlja: Ove godine se nećemo prijaviti za članstvo u Interpolu
Dželjalj Svečlja (Foto Kossev)

Svečlja je rekao da se Priština sprema da zahtev za članstvo podnese naredne godine, prenosi Koha.

On je dodao i da je osnovana radna grupa, koja će pripremiti dokumentaciju i preduzeti sve potrebne korake da obezbedi članstvo u Interpolu sledeće godine.

"Počećemo sa pripremom strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo razgovarati o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu", kazao je Svečlja.

Najavio je da će ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova zajedno raditi na tome da se stranim državama prezentuje da će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo Priština, već i region i ceo demokratski svet.

Institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu, 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu.Ostale vesti

Stoltenberg sa Kurtijem: NATO može i da poveća prisustvo svojih trupa
Nakon sastanka sa kosovskim premijerom Aljibinom Kurtijem, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da činjenica da je NATO na Kosovu sa skoro 4.000 vojnika pokazuje njegovu posvećenost i spremnost da interveniše u slučaju ugrožavanja stabilnosti.
  • 17.08.2022
Vučić sa Lajčakom: Srbija insistira na sprovođenju sporazuma
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Briselu sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
  • 17.08.2022
DSK traži smenu ambasadora u Hrvatskoj jer je protiv njega podneta krivična prijava

Demokratski savez Kosova (DSK) zatražio je smenu ambasadora Kosova u Hrvatskoj Martina Berišaja, navodeći da je Agencija za borbu protiv korupcije danas podnela krivičnu prijavu protiv njega.

  • 17.08.2022
Ziade: Dijalog i kompromis jedini put ka stabilnosti
Uoči sastanka na visokom nivou između predstavnika Beograda i Prištine u Briselu, šefica UNMIK-a Karoline Ziade poziva sve strane da se konstruktivno angažuju i podrže integritet procesa dijaloga uz podršku EU.
  • 17.08.2022
EU: Fokus dijaloga na postizanju sveobuhvatnog sporazuma
Iz Evropske unije je još jednom potvrđeno da će sutra, u četvrtak 18. avgusta, u Briselu biti nastavljen dijalog na najvišem nivou između predstavnika vlasti u Srbiji i na Kosovu.
  • 17.08.2022
Stoltenberg: Kfor spreman da reaguje ako stabilnost bude ugrožena
Generalni sekretar NATO Jans Stoltenberg rekao je posle sastanka sa predsednikom Aleksandrom Vučićem da je potrebna odgovornost svih strana da bi se situacija na Kosovu poboljšala. On je pozvao Beograd i Prištinu da pokažu uzdržanost i izubegnu nasilje. On je dodao da je Kfor spreman da inteveniše ukoliko bi stabilnost bila ugrožena.
  • 17.08.2022