Vesti
Politika

Svečlja: Ove godine se nećemo prijaviti za članstvo u Interpolu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da se Kosovo ove godine neće prijaviti za članstvo u Interpolu.

Svečlja: Ove godine se nećemo prijaviti za članstvo u Interpolu
Dželjalj Svečlja (Foto Kossev)

Svečlja je rekao da se Priština sprema da zahtev za članstvo podnese naredne godine, prenosi Koha.

On je dodao i da je osnovana radna grupa, koja će pripremiti dokumentaciju i preduzeti sve potrebne korake da obezbedi članstvo u Interpolu sledeće godine.

"Počećemo sa pripremom strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo razgovarati o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu", kazao je Svečlja.

Najavio je da će ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova zajedno raditi na tome da se stranim državama prezentuje da će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo Priština, već i region i ceo demokratski svet.

Institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu, 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021