Vesti
Politika

Svečlja: Ove godine se nećemo prijaviti za članstvo u Interpolu

Ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je da se Kosovo ove godine neće prijaviti za članstvo u Interpolu.

Svečlja: Ove godine se nećemo prijaviti za članstvo u Interpolu
Dželjalj Svečlja (Foto Kossev)

Svečlja je rekao da se Priština sprema da zahtev za članstvo podnese naredne godine, prenosi Koha.

On je dodao i da je osnovana radna grupa, koja će pripremiti dokumentaciju i preduzeti sve potrebne korake da obezbedi članstvo u Interpolu sledeće godine.

"Počećemo sa pripremom strategije lobiranja, prvo ćemo kontaktirati naše saveznike, gde nećemo razgovarati o njihovom glasanju, već o njihovoj podršci u ovom procesu", kazao je Svečlja.

Najavio je da će ministarstva unutrašnjih i spoljnih poslova zajedno raditi na tome da se stranim državama prezentuje da će od članstva Kosova u Interpolu imati koristi ne samo Priština, već i region i ceo demokratski svet.

Institucije u Prištini do sada su četiri puta podnosile zahtev za članstvo u Interpolu, 2010, 2015, 2017. i 2018. godine, a 2019. godine prijava je podneta, pa povučena neposredno pred početak Generalne skupštine Interpola u Santjagu.Ostale vesti

Brnabić: Najvažnije da Priština krene u osnivanje ZSO
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je medijima u Parizu da se o novim predlozima za Kosovo ne može govoriti dok se ne primene već postignuti dogovori, Briselski sporazum i formiranje Zajednica srpskih opština (ZSO), demantujući predsednika Nemačke Franka-Valtera Štajnmajera o prihvatanju francusko-nemačkog predloga.
  • 30.11.2022
CIK prihvatio kandidaturu Arsenijevića
Centralna izborna komisija Kosova (CIK) prihvatila je kandidaturu Aleksandra Arsenijevića iz Građanske inicijative Srpski opstanak za gradonačelnika Severne Mitrovice.
  • 29.11.2022
Rok za prijavu političkih subjekata za izbore SO Zvečan i Leposavić do 2. decembra

Centralna izborna komisija (CIК) saopštila je da je rok za podnošenje prijava za potvrđivanje političkih subjekata i kandidata za učešće na prevremenim izborima za skupštine opština Zvečan i Leposavić počeo 26. novembra i trajaće do 2. decembra.

  • 29.11.2022
Kurti: Srbija želi da izdvoji jedan sporazum, a preostala 32 ignoriše
Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da je spreman da razgovara o zajednici srpskih opština i pravima Srba na Kosovu, ali ne kao o preduslovu za dijalog, nego kao delu razgovora o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine na bazi predloga Nemačke i Francuske.
  • 29.11.2022
Tribina: Politika prema Kosovu rezultiraće nestankom Srba

Albanci za srpsku politiku ne postoje, oni nisu priznati kao politički subjekat i kao takvi ne mogu biti sagovornik, ocenili su sinoć u Beogradu učesnici tribine "Da li je moguće misliti na priznanje Kosova ako si Srbin".

  • 29.11.2022
Vučić: Ako je za Kurtija završeno pitanje statusa Kosova, i za mene je
Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, izjavio je da povodom nastavka pregovora sa Prištinom "nema previše nade, već ima strah od budućih događaja".
  • 28.11.2022