Vesti
Politika

Svećlja: Nije istina da je Kosovo podiglo borbenu gotovost

Ministar unutrašnih poslova Kosova Dželjalj Svećlja je saopštio da su izjave da je Kosovo podiglo borbenu gotovost "potpuno neistinite i deo propagande dvojca Srbija-Rusija".
Svećlja: Nije istina da je Kosovo podiglo borbenu gotovost
Aljbin Kurti i Dželjalj Svećlja (Foto Kabinet premijera Kosova)

"Kosovo nema agresivan pristup i osvajačke težnje kao Srbija. Republika Kosovo ima za cilj mir i stabilnost, dok Srbija ima za cilj destabilizaciju i rat. Upravo je Srbija, pod uticajem Rusije, podigla stanje vojne gotovosti, naređuje podizanje novih barikada, kako bi opravdala i zaštitila kriminalne grupe koje terorišu posebno građane srpske nacionalnosti koji žive na Kosovu", napisao je Svećlja u objavi na svom Fejsbuk nalogu.

On je istakao da je Kosovo posvećeno borbi protiv kriminala i terorizma dok, kako navodi, "to koči Srbiju jer je godinama podržavala kriminalne grupe na severu u svim oblicima".

"Kosovska policija sprovodi svoj zakonski mandat, kao i svuda u Republici Kosovo. Tu su njihovi svakodnevni zadaci, a ne spremnost za rat. To važi i za Kosovske bezbednosne snage koje obavljaju svoje svakodnevne dužnosti, a nije reč o podizanju pripravnosti ili angažovanju rezervista".

Institucije Kosova blisko sarađuju sa međunarodnim partnerima kako bi se barikade rešile bez ikakve moguće eskalacije, dodao je Svećlja.

"Sa barikadama kao oruđem, Srbija se bori za suverenitet i teritorijalni integritet susedne države, Kosova, a mi smo zainteresovani da se borimo protiv kriminala i kriminalnih grupa, unutar naše države, ma ko oni bili. Kad god borba protiv kriminala otkriva da je legitimno vršenje vlasti u našoj zemlji na korist svakog građanina bez obzira na nacionalnu pripadnost, Srbija na čelu sa Vučićem po svaku cenu pokušava da naruši demokratske vrednosti koje naša zemlja promoviše i nastaviće da štiti", napisao je on.

Svećlja navodi da neće stati na zaštiti ovih "demokratskih vrednosti" i da če biti "bliski svim našim građanima bez razlike, uprkos pretećim trendovima".

 Ostale vesti

Nacrt Strategije odbrane: Srbija ostaje najveća pretnja bezbednosti Kosova
Srbija i dalje ostaje najozbiljnija i glavna pretnja bezbednosti Kosova, navodi se u nacrtu Strategije odbrane, ovaj dokument daje odgovore na najvažnija pitanja u oblasti delovanja i razvoja sistema odbrane.
  • 21.03.2023
Lideri EU će na samitu u Briselu pozdraviti dogovor iz Ohrida
Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) će na predstojećem samitu pozdraviti dogovor koji su u Ohridu, 18. marta postigli predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti.
  • 21.03.2023
Aktivisti PDS gađali Bisljimija tortom i milkšejkom zbog ’’prihvatanja ZSO’’
Aktivisti Socijaldemokratske partije (PSD) gađali su tortom i milkšejkom zamenika kosovskog premijera i glavnog pregovarača Prištine u dijalogu sa Beogradom Besnika Bisljimija.
  • 21.03.2023
Kurti: Da li je Vučić dr No ili gdin Njet? Pa, znamo da doktor nije

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić ne samo da nije pristao da potpiše evropski predlog sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, već je i odbio njegovu ponudu za samoupravljanje Srba na Kosovu.

  • 21.03.2023
Lajčak: Po sporazumu, Srbija se neće protiviti članstvu Kosova u organizacijama

Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova Miroslav Lajčak izjavio je da dogovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija predstavlja prekretnicu u procesu normalizacije odnosa.

  • 21.03.2023
Hil: Potpis na sporazum nije mnogo važan, implementacija je pravo pitanje

Dogovor koji su Srbija i Kosovo postigli u Ohridu je pravno obavezujući i bez potpisa, potvrdio je ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Beogradu Kristofer Hil i ukazao da je jedan od ključnih elementa sporazuma to što su obaveze obe strane deo procesa evropskih integracija.

  • 21.03.2023