Vesti
Politika

Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala

Srpska lista osudila je danas svaki vid ugrožavanja bezbednosti, kako se navodi u saopštenju “bez obzira sa koje strane dolazi”, i pozvala građane da “ne nasedaju na provokacije Dželjalja Svečlje i vlasti iz Prištine”.

Svečlja: Iza napada na Gazivodama stoje ilegalne srpske grupe, Srpska lista reagovala
Dželjalj Svećlja (Foto Gazeta Blic)

Ovakva reakcija je usledila nakon što je kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio da iza napada na jedinicu kosovske policije na jezeru Gazivode, stoje “ilegalne srpske grupe” koje, kako je rekao “uz podršku Srbije konstantno ometaju Kosovsku policiju”.

Podsetimo, iz Kosovske policije je danas saopšteno da je na jezeru Gazivode, otvorena vatra na čamac jedinice granične policije, ali da u tom incidentu nijedan pripadnik te jedinice nije povređen. Do napada je došlo u 11 i 25h, kada je na čamac ispaljeno oko 10 metaka.

“Srpske ilegalne grupe, koje već štite i javno podržavaju pojedine srpske strukture, ulažu maksimalne napore da nas spreče da obavljamo svoju dužnost unutar naše zemlje. Pucanje iz pištolja u policijskog zvaničnika je napad na državu. Za manje od jedne nedelje, dva puta su kriminalne strukture pucale na policijske službenike kako bi ih omeli u obavljanju dužnosti ili likvidirali”, rekao je Svečlja a prenosi Koha.

Svečlja je dodao da će vlast nastaviti da obavlja svoju dužnosti kako je predviđeno zakonom i Ustavom, uprkos napadima.

“Ni pod kojim okolnostima se nećemo povući od našeg prava, bez obzira na bilo kakav organizovan ili orkestriran napad kriminalaca koji ometaju naš rad u svakom kutku Republike Kosovo”, dodao je Svečlja.

Iz Srpske liste ocenjuju da prištinske vlasti i ministar Svečlja, nastoje da srpski narod na severu predstave kao negativce, i sebi stvore alibi za, kako se navodi “nasilne upade i maltretiranje srpskog naroda, od Štrpca do severa Kosova i Metohije”.

“U srpskim sredinama nema tenzija i sukoba, a Srbi sa Albancima, Bošnjacima, Gorancima, Romima i ostalima žive u miru, ali to ne odgovara Prištini koja skoro svakodnevno u čisto srpske sredine šalje albanske specijalce naoružane do zuba koji onda maltretiraju građane, i stvaraju haos u kome stradaju i nedužni poput Srećka Sofronijevića” istaknuto je u saopštenju.

Iz Srpske liste apeluju na građanstvo na severu da ostane pribrano kako bi se očuvao mir.

“Poštovani građani, razumejući sve što nam se dešava nedeljama unazad, mi moramo da sačuvamo mir i prisebnost, kako bi opstali i ostali na ovim prostorima i zato vas pozivamo na uzdržanost. Mi smo svoji ma svome, i tako će ostati” zaključuju iz Srpske liste.Ostale vesti

Mustafa: Vlada Aljbina Kurtija je vlada nasilja
Bivši kosovski premijer Isa Mustafa smatra da je vlada Ajbina Kurtija "vlada nasilja i da se po nasilju ne razlikuje mnogo od Rusa, koji su zapalili Ukrajinu, dok je ona zapalila institucije Kosova".
  • 09.08.2022
EU: Kasni se sa sprovođenjem energetskih sporazuma Kosova i Srbije
Evropska unija je konstatovala da se kasni sa realizacijom Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma, koje su Kosovo i Srbija postigli u okviru Briselskog dijaloga, napominjući da se radi o "tehničkim razlozima".
  • 09.08.2022
Kurti sa Kvintom o severu, energetici, dijalogu
Kosovski premijer Aljbin Kurti sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte u Prištini. Na sastanku je govoreno o energetici, opštinama na severu, političkim događajima na Kosovu i u regionu, te bezbednosnoj situaciji.
  • 09.08.2022
MUP Kosova: Preregistracija na RKS tablice samo uz kosovsku ličnu kartu
Kosovsko ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je odgovore na, kako navode, najčešće postavljanja pitanja građana o registraciji vozila sa srpskim tablicama gradova na Kosovu na RKS, te pozvalo sve da registruju vozila od 1. septembra do 31. oktobra ove godine.
  • 09.08.2022
Rukići: Izjave o mogućem ratu na Kosovu utiču i na strane investitore
Bivši predsednik Privredne komore Kosova (PKK) Berat Rukići ocenio je da širenje mišljenja u globalnim medijima da može doći do rata na Kosovu utiče negativno na strane investitore.
  • 09.08.2022
Kurti sa Kajarijem: Pozvao na slanje jasnih poruka o „delovanju kriminalnih struktura na severu“

Kosovski premijer, Aljbin Kurti i komandant KFOR-a, general-major Ferenc Kajari, sastali su se u prostorijama kosovske vlade. Bliska saradnja kosovskih institucija i NATO misije na Kosovu bila je glavna tema sastanka.

  • 09.08.2022