Vesti
Politika

Svečana sednica kosovskog parlamenta

Svečana sednica Skupštine Kosova povodom 15. godišnjice od proglašenja nezavisnosti počela je intoniranjem himne koju je izvela Filharmonija Kosova. Sednici prisustvuje i gost iz Srbije.
Svečana sednica kosovskog parlamenta
Detalj sa svečane sednice Skupštine Kosova (Foto Kim)

Sednici prisustvovuje najviši vrh kosovske vlasti na čelu sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsednicom Vjosom Osmani.

Prisutni su i ministri u vladi, među kojima i jedini srpski ministar, zadužen za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Poslanici Srpske liste nisu došli na svečanu sednicu kojoj prisustvuju i predstavnici različitih ambasada. Jedini gost iz Srbije je predsednik Sandžačke demokratske akcije Sulejman Ugljanin.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na svečanoj sednici Skupštine Kosova istakla da bez obzira na razlike u političkim stavovima, da će politički spektar dominirati u interesu Kosova. Poručila je da su privršeni saveznicima.

"Zato, hajde da radimo zajedno bez prestanka na jačanju države i Republike Kosovo. Neka Bog blagoslovi Republiku Kosovo, neka Bog blagoslovi građane Kosova“, rekao je Osmani.

"Kosovo ne može da bude izolovano ostrvo pred izazovima i pretnjama. Do danas destruktivne sile pokušavaju da potkopaju naše građanstvo. Suočeni sa Srbijom, moramo i bićemo jedinstveni. Politički spektar zemlje će biti ujedinjen protiv svih onih koji pokušavaju da potkopaju naše građanstvo. Proces dijaloga sa Srbijom ima epilog koji je potvrdio i predsednik Bajden u svom jučerašnjem pismu, a to je međusobno priznanje. O teritorijalnom integritetu, ustavnosti, pravnom poretku i suverenitetu se ne može pregovarati", rekla je ona.

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je da je Kosovo postalo nezavisna država zahvaljujući "slavnom ratu Oslobodilačke vojske Kosova". Međutim, istakao je i da sloboda stigla i uz podršku i pomoć međunarodne zajednice

„U politički teškom vremenu u kome su, ne samo političari i diplomate, već i politički teoretičari verovali da je era izgradnje države u Evropi završena, na Balkanu je stvorena istinska parlamentarna republika. Čin proglašenja nezavisnosti Kosova označava otvaranje nepovratnog poglavlja u modernoj istoriji Kosova".

"Naša republika je proizašla iz slavnog rata vojnika OVK koji su svojim pravednim ratom uspeli da uključe međunarodne saveznike koji su nam 1999. godine pomogli da se oslobodimo invazije od strane Srbije“, zaključio je Kurti.

Osmani je rekao da se za ovih 15 godina država Kosovo razvila i ojačala kao nova država, kako u normalizaciji političkog života tako i u funkcionisanju institucija, i stvorila solidne osnova za dalje delovanje. „Institucije se jačaju i ovo je veliko dostignuće. Izazovi su bili neizbežni, ali smo ih prevazišli sa našim saveznicima, ovi izazovi su doveli do unutrašnjih sukoba, ali su nas učinili još jačima, dokazali su našu sposobnost da se borimo protiv njih. Izazovi su i danas prisutni, ali zahvaljujući svom ranom opredeljenju, Kosovo pokušava da definiše svoju poziciju prema evroatlantskim strukturama u NATO“, rekla je Osmani.

Predsednik Albanije Bajram Begaj rekao je da Albanija podržava Kosovu ka članstvu u NATO-u i UN i svim drugim međunarodnim organizacijama.

U svom govoru na svečanoj sednici Skupštine Kosova, povodom 15. godišnjice nezavisnosti Kosova, Begaj je pozdravio posvećenost SAD i EU za dijalog sa Srbijom, ističući neophodnost "međusobnog priznavanja dve zemlje".

„Albanija je podržala i podržava dijalog. Vlada Srbije se nije udaljila od agresije, niti je prestala sa aktivnostima protiv priznavanja Kosova. Posvećenost EU i SAD je jasan pokazatelj značaja koji Kosovo ima vezano za stabilnost i evropsku budućnost čitavog regiona. Smatram da je važno pozdraviti ovu posvećenost i nastavak dobro izgrađenog dijaloga, uz obostrano priznanje”, rekao je Begaj.

Na svečanoj sednici poslanicima su se obratili i predsednik Skupštine Gljauk Konjufca, njegova zamenica Saranda Bogujevci, te predsednik Demokratske partije Kosova Memli Krasnići.

 Ostale vesti

Komandant Komande NATO-a u Napulju posetio Kosovo i razgovarao sa komandantom KFOR-a
Komandant Komande združenih snaga NATO-a u Napulju Stjuart Manč posetio je danas Kosovo i sa komandantom KFOR-a Anđelom Mikeleom Ristučom, kako je saopšteno, razgovarao "o planovima i budućim operacijama za očuvanje sigurnog i bezbednog okruženja, uz nepristrasnost prema svim stranama".
  • 31.05.2023
Vučić na CNN-u: Srbija primenila sve međunarodne obaveze, Kosovo nijednu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je govoreći za američki CNN rekao da je srpska strana primenila sve međunarodne obaveze iz Briselskog sporazuma, a da kosovska strana nije ispunila jedan koji je imala - formiranje Zajednice srpskih opština.

  • 31.05.2023
Pič: Nametanje gradonačelnika silom nije bilo mudro
Izaslanik Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuart Pič poručio je nakon sastanaka koje je imao sa predstavnicima Kosova da odluka o nasilnom ulasku gradonačelnika u zgrade opština na severu Kosova nije bila mudra i da je dovela do teških posledica.
  • 31.05.2023
ABK traži izglasavanje nepoverenja Kurtijevoj vladi
Alijansa za budućnost Kosova (ABK) zatražila je izglasavanje nepoverenja Vladi Aljbina Kurti koju su optužili za „gubitak suvereniteta“ na severu Kosova.
  • 31.05.2023
Kurti: Specijalci se ne povlače dok se ne skloni ’’fašistička milicija’’
Premijer Kosova Aljbin Kurti odbacio je zahteve ambasadora SAD za rešenje konflikta na severu Kosova i kao moguće rešenje spomenuo prevremene lokalne izbore. On je nagovestio da bi mandat tek izabranih predsednika opština na severu mogao da traje mnogo kraće nego što bi trebalo.
  • 31.05.2023
Vučić i Osmani na sastanku sa Šolcom i Makronom sutra u Moldaviji
Predsednik Francuske Emanuel Makron, najavio je da će u četvrtak, 1. juna, zajedno sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.
  • 31.05.2023