Vesti
Politika

Sve je spremno za održavanje srpskih izbora na Kosovu

Na Kosovu je sve spremno za održavanje izbora za srpski parlament, a građani će svoje biračko pravo moći da ostvare na 90. biračkih mesta, koja će biti otvorena širom Kosova. 
Sve je spremno za održavanje srpskih izbora na Kosovu
Senad Šabović (Foto Tanjug)

Misija OEBS-a na Kosovu sprovešće "akciju prikupljanja glasova", kako bi omogućila biračima sa pravom glasa pristup srpskim izborima, a potom će glasačke kutije sa "prikupljenim glasovima" transportovati u Rašku i Vranje, potvrđeno je Tanjugu u OEBS u Prištini.

Portparol Misije OEBS-a u Prištini Senad Šabović izjavio je Tanjugu da su spremni za izbore, da imaju dobar logistički plan, spremno osoblje i da se nadaju da će sve biti u najboljem redu.

Na Kosovu će Misija OEBS-a otvoriti pet centara sa povezanim ograncima širom Kosova.

“Dobili smo birački materjal, primopredaja je izvršena u četvrtak, RIK nam je materijal dostavio u Vranju i Raški i on je sada u našim prostorijama u Prištini i biće dostavljen na vreme, pred otvaranje cenatara i ogranaka”, rekao je Šabović.

Angažovanje OEBS-a oslanja se na prethodna iskustva, naročito ono iz 2014. godine.

Nakon završetka procesa, OEBS će transportovati prikupljene glasove u Rašku i Vranje i predaće ih RIK-u na brojanje i ostale prateće procedure, potvrdio je Šabović.

“U osam sati uveče, nakon što budu zatvorena birališta, naše osoblje vrši pakovanje, sakupljenih glasova i transportuje ih u Vranje i Rašku radi brojanja i dodatnih procedura. Procedura u samoj jedinici u samom centru je ista kao i 2014. godine”, rekao je Šabović.

U Kosovskoj policiji Tanjugu je rečeno da će zbog održavanja javnog reda i mira u nedelju na ulicama biti pojačno prisustvo njihovih pripadnika.

Kosovska policija će takođe biti uključena u pratnju, kako ga nazivaju “osetljivog” odnosno izbornog materijala i glasačkih listića.

Republička izborna komisija odlučila je da, kako su naveli, iz bezbednosnih razloga na Kosovu i Metohiji smanji broj lokacija biračkih mesta, sa 25 na 21.

To konkretno znači da će se npr. u Kosovskoj Mitrovici glasati samo u jednoj ,a ne kao ranije u nekoliko škola u ovom gradu.

Broj birača ostaje isti i oni će svoje biračko pravo moći da iskoriste na 90. biračkih mesta koliko će u nedelju biti otvoreno na Kosovu.

 Ostale vesti

Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020
Borel: Regionalni lideri da se uzdrže
EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine i poziva sve regionalne lidere da se uzdrže od izjava "koje bi mogle doprineti političkim podelama i negativno uticati na dobrosusedske odnose", rekao je potpredsednik Evropske komsije i šef diplomatije EU Žozep Borel.
  • 23.10.2020
Potpredsednica vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da albanski političari iz Prištine koji su protiv ekonomskog sporazuma iz Vašingtona rade protiv interesa i Srba i Albanaca, jer se projekti koji su dogovoreni tiču boljeg života svih ljudi u regionu, bez obzira na to koje su nacionalnosti.
  • 23.10.2020
Vučić i Hoti saglasni da kompromis nema alternativu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti danas su na panelu Beogradskog bezbednosnog foruma ocenili da postizanje kompromisnog rešenja kosovskog pitanja nema alternativu, ali su izneli poznate suprotne stavove o njegovoj eventualnoj sadržini.
  • 22.10.2020
“Sporazum”: Sve izvesnije formiranje Asocijacije-Zajednice
Politički analitičar iz Prištine Ramuš Tahiri izjavio je da je posle posete specijalnog izaslanika Evropske unije Miroslava Lajčkaka Prištini i Beogradu sve izvesnije formiranje Asocijacije/Zajednice opština sa srpskim većinskim stanovništvom na Kosovu.
  • 22.10.2020
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS da bez Beograda nema rešenja za problem Kosova i da jednostranim potezima "nigde ne možemo da dođemo".
  • 22.10.2020