Vesti
Politika

Sutra u podne na Kosovu protesti građana zbog nemogućnosti da glasaju na referendumu

Građani će sutra u 12 časova, u više srpskih sredina, protestom iskazati nezadovoljstvo odlukom Prištine da se sutrašnji referendum o ustavnim promenama u oblasti pravosuđa ne održi na Kosovu i Metohiji, ali i nezadovoljstvo odlukom Beograda da na to pristine, i da građane organizovano vozi na glasanje u gradovima centralne Srbije, najavio je lider GI „Srpski opstanak“ Aleksandar Arsenijević.
Sutra u podne na Kosovu protesti građana zbog nemogućnosti da glasaju na referendumu
Poruka sa Kosova i Metohije učesnicima na referendumu (Foto Tviter@Aco_Sfens)

Inicijator protesta je Građanska inicijativa „Srpski opstanak“ iz Kosovske Mitrovice, a lider te inicijative Aleksandar Arsenijević za Danas kaže da se pozivaju i „na kršenje Zakona o sprovođenju referenduma, član 24. koji jasno definiše da se referendum mora održati na svim biračkim mestima gde su održani izbori“.

 

 

Protest u Kosovskoj Mitrovici počeće okupljanjem ma šetalištu u severnom delu ovog grada, u 12 časova. Tu je planirano kratko obraćanje, a građani će se uputiti do Ibarskog mosta gde će izneti svoje zahteve. Takođe, planirano je da paljenjem sveća odaju počast ubijenom osnivaču i lideru opozicione Građanske inicijative „Srbija, demokratija, pravda“ Oliveru Ivanoviću, ujutru u 8:15, jer je u to vreme Ivanović ubijen ispred prostorija Inicijative u Kosovskoj Mitrovici.

Javno su pozvali sve u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji, a iz većine njih su im se javili da će organizovati neki vid protesta i uputiti poruku, kaže on. Gde će sve tačno organizovati, Arsenijević ne može sa sigurnošću da tvrdi.

 

 

Kaže da referendum nije bio tema među građanima u Kosovskoj Mitrovici i generalno na Kosovu i Metohiji, te smatra da „građani koji sutra bude glasali u Raškoj, verovatno pod prinudom sa direktorima, neće znati za šta glasaju, i moraće da glasaju za ustavne promene“.

Stav GI Srpski opstanak je da građani u centralnoj Srbiji treba da izađu na sutrašnji referendum i zaokruže „Ne“, to jest da glasaju protiv ustavnih promena kojima se menja izbor pravosuđa, navodi Arsenijević.

On lično se za takav stav odlučio jer mu izmena izbora sudija i tužilaca u pravosuđu izgleda slično kao autonomija Univerziteta. „Svesni smo da poslednjih 30 godina nemamo tu autonomiju Univerziteta u izboru dekana i rektora“, pojašnjava svoj stav lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“.

Od dela opozicije koji poziva na neizlazak na referendum mogli smo čuti da je jedan od razloga za tu odluku to što se neće organizovati glasanje na prostoru Kosova i Metohije. Arsenijević smatra da se referendum ne sme bojkotovati, ali da se rezultati glasanja ne smeju prihvatiti sve dok se glasanje ne organizuje na svim biračkim mestima na Kosovu i Metohiji.

Takođe, kao argument za bojkot bilo je i to što se referendum održava na dan ubistva Olivera Ivanovića. Arsenijević navodi da su referendum i obeležavanje dana ubistva Ivanovića „dva odvojena slučaja“.

„Građani će svakako svoje nezadovoljstvo zbog ubistva Olivera Ivanovića iskazati jednočasovnim protestom u centralnoj Srbiji. Mi u Kosovskoj Mitrovici paljenjem sveća ujutru u 8:15, jer je tada Oliver ubijen. Pre ili posle protesta građani mogu da izdvoje vreme i glasaju protiv ustavnih promena“, zaključuje Arsenijević.Ostale vesti

Berbok: Važna podrška Kosovu i Srbiji u procesu normalizacije odnosa
Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok istakla je danas, uoči Saveta šefova diplomatije EU u Briselu, da EU mora ne samo dalje da pruža podršku Zapadnom Balkanu, već i da ispuni dato obećanje da taj region uvede u Uniju, kao i da je za nju lično važno da Kosovo i Srbiju dobiju podršku u procesu normalizacije odnosa.
  • 16.05.2022
Dačić sa Bakojanis o prijemu Kosova u SE
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić razgovarao je danas sa šeficom delegacije grčkog parlamenta u Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evrope (PSSE) Dorom Bakojanis i izneo poziciju Srbije da bi prijem Kosova u Savet Evrope bio u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rezolucijom Saveta bezbednosti UN i vrednostima koje zastupa ta organizacija.
  • 16.05.2022
Bisljimi: Prijava Savetu Evrope usaglašena sa prijateljima
Zamenik premijera Kosova Besnik Bisljimi ocenio je da je sada pravi trenutak za podnošenje zahteva Kosova za članstvo u Savetu Evrope.
  • 16.05.2022
Selaković i Varhleji o EU, Kosovu, Ukrajini

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se u Briselu sa komesarom EU za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

  • 16.05.2022
RTV Mir vraćena u kablovski sistem, ali i dalje u teškoj situaciji
Vlasnik RTV Mir u Leposaviću Nenad Radosavljević rekao je u emisiji Slobodno srpski  da se ova televizija nalazi u nikad težoj finansijskoj situaciji i da je tome najviše doprineo MTS d.o.o koji je prema rečima Radosavljevića, na severu Kosova, pre oko tri godine kupio sve privatne kablovske operatere.
  • 16.05.2022
Stejt department: Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne
"Sjedinjene Američke Države veruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrede na dijalog koji vodi EU", rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta.
  • 16.05.2022