Vesti
Politika

Sutra novi susret pregovarača Srbije i Kosova

Nova runda dijaloga Srbije i Kosova, na nivou glavnih pregovarača dveju strana, biće održana u utorak, 21. juna u Briselu.
Sutra novi susret pregovarača Srbije i Kosova
Ilustracija (Foto Kim)

Održavanje susreta je potvrdio Peter Stano, portparol Evropske unije, koji je najavio da će sagovornici raspravljati o sporazumu o energetici.

"Razgovori će se fokusirati na finalizaciju mape puta, koja bi olakšala implementaciju energetskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine i na druga aktuelna pitanja, uključujući pripreme za sledeći sastanak na visokom nivou", naveo je Stano u pisanom odgovoru koji je dostavio medijima.

Domaćin susreta biće specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak. Srbiju predstavlja Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, dok je glavni pregovarač Kosova Besnik Bisljimi.

Prethodne nedelje, Stano je najavio mogućnost postizanja dogovora oko energetike.

Kako tvrde evropski izvori, energetika i pitanje nestalih, dve su teme oko kojih su strane približile stavove, pa je postizanje dogovora realna mogućnost.

Pod pokroviteljstvom Evropske unije, Beograd i Priština su 2013. godine potpisali Briselski sporazum kako bi se prokrčio put za normalizaciju odnosa dve strane.Ostale vesti

Otvorene granice između Kosova i Albanije vikendom tokom letnje sezone
Danas je počela primena sporazuma između Kosova i Albanije koji je dogovoren na poslednjem sastanku dve vlade, a odnosi se na potpuno otvaranje granice u vreme vikenda tokom letnje sezone.
  • 25.06.2022
Fejzulahu: ’’Elektrosever’’ nema pravo da nudi cene koje su ispod tržišnih
Predsednik odbora Regulatorne kancelarije za energetiku, Imer Fejzulahu, rekao je da kompanija "Elektrosever" nema pravo da svojim potrošačima nudi struju po cenama koje su ispod tržišnih, te da ukoliko do toga dođe - pomenutoj firmi može biti oduzeta dozvola za rad.
  • 25.06.2022
Vučić: Situacija sve komplikovanija
Srbija nastavlja evropski put, iako mnogo toga treba uraditi do decembra, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je Evropa u ratu sa Rusijom i da "Balkan suštinski nije bio tema" u četvrtak u Briselu.
  • 25.06.2022
Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022