Vesti
Politika

Šutanovac: Sve vreme se zavaravamo da neko u SB štiti naše interese

Predsednik nevladine organizacije Savet za strateške politike i bivši ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da Srbija ne podržava članstvo Kosova u Ujedinjenim acijama, ali da ne može da ga spreči.
Šutanovac: Sve vreme se zavaravamo da neko u SB štiti naše interese
Dragan Šutanovac (Foto FoNet/Marija Oković)

„To ne zavisi od nas, već od interesa velikih sila u Savetu bezbednosti. Mi se sve vreme zavaravamo da neko u Savetu bezbednosti štiti naše interese. Te zemlje najpre štite svoje interese, pa tek onda interese svojih saveznika“, naveo je Šutanovac u autorskom tekstu za Blic.

Kada je reč o planu EU o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije, ocenjuje da se njim „defakto“ ne priznaje Kosovo, kao i da u toj platformi ne postoji nijedna tačka u kojoj se priznanje nezavisnosti eksplicitno pominje.

„Sve zemlje EU su prihvatile taj plan, pa i one koje nisu priznale Kosovo, zato što to neće učiniti u perspektivi. Već su iz Španije i sa Kipra stigle jasne i precizne poruke da oni nezavisnost Kosova neće priznati“, kazao je Šutanovac.

On je ocenio i da je Sporazum o putu normalizacije između Kosova i Srbije podjednako loš i za Beograd i za Prištinu, navodeći da „ne vidi da mu se u Prištini bilo ko raduje“.

„Niti ćemo mi ikad dobiti neku idealnu ponudu, niti će je Priština dobiti“, rekao je Šutanovac, ali i dodao da po prvi put stižu inicijative da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana i da Priština mora da ispunjava ranije preuzete obaveze. Naveo je i da ne očekuje da će premijer Kosova Aljbin Kurti formirati ZSO, ali da je uveren da će ona biti osnovana i bez njega, jer na Kosovu postoje političari i intelektualci „koji ne žele konflikt kao što ga Kurti želi“.

„Kurti politički nije svestan u koju poziciju će staviti građane na Kosovu i Metohiji. Ne samo njegovu vlast, koja će biti krajnje ugrožena posle svega ovoga i neće moći da se oporavi ako odbije da formira ono za šta je Brisel garant“, napisao je Šutanovac.Ostale vesti

Lajčak: Srbi da učestvuju na novim izborima

Specijalni predstavnik EU za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak naveo je da je potrebno da na novim izborima na severu učestvuju Srbi.

  • 06.06.2023
Vučić nakon sastanka sa Eskobarom i Lajčakom: Vreme je da Priština formira ZSO

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića, specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka i specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara o situaciji na Kosovu i Metohiji završen je večeras u vili "Mir" u Beogradu.

  • 06.06.2023
Eskobar: Kad god razgovaramo sa Kurtijem i Bisljimijem, oni žele da razgovaraju samo o Srbiji
Specijalni izaslanik SAD i evropski posrednik za Zapadni Balkan i istovremeno dijalog Beograda i Prištine, Gabrijel Eskobar i Miroslav Lajčak, završili su dvodnevnu posetu Prištini. U Beograd idu vidno razočarani ishodom razgovora sa Kurtijem.
  • 06.06.2023
Eskobar: Nedostatak koordinacije sa SAD imaće posledice po Prištinu
Odnosi između naroda SAD i Kosova su čvrsti i „neće se promeniti“, ali Vašington ima „neke izazove“ u bilateralnim odnosima sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, naveo je izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar tokom sastanka sa novinarima u američkoj ambasadi u Prištini.
  • 06.06.2023
Savet EU odlučio da produži mandat Euleksa do 2025. godine

Odbor za politička i bezbednosna pitanja Saveta Evropske unije saglasan je da se misija Euleksa na Kosovu produži do 14. juna 2025. godine.

  • 06.06.2023
Andrić Rakić o sastanku sa Lajčakom i Eskobarom: Preneli smo frustraciju i nezadovoljstvo srpske zajednice
Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative kazala je nakon sastanka predstavnika civilnog društva sa specijalnim prestavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom i specijalnim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrielom Eskobarom u Prištini da su emisarima preneli „visok nivo frustracije i nezadovoljstva koji postoji u srpskoj zajednici“.
  • 06.06.2023