Vesti
Politika

"Susret predstavnika BG i PR u Vašingtonu uliva nadu"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele. "Niko sa strane ne može niti treba da ga nameće", smatra Stoltenberg.
Jens Stoltenberg (Foto arhiva Kim)

Jens Stoltenberg očekuje da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu možda predstavljati početak kraja dugogodišnjeg spora Beograda i Prištine.

"Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja", rekao je Stoltenberg za Glas Amerike.

Podsetio je na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru Zapadnog Balkana, pocevši od, kako je naveo, "zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije Kfora, koja traje već dve decenije".

Stoltenberg ističe da je Srbija takođe partner Severnoatlantske alijanse.

"Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežba civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje (za Kosovo), ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija", napomenuo je Stoltenberg.

Smatra da predstojeći susret u Beloj kući uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru.

Prema njegovim rečima, odsustvo Evropske unije u razgovorima u Vašingtonu nije problem za NATO.

"Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju", ističe Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele.

"Niko sa strane ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja", poručio je Stoltenberg.Ostale vesti

Tri srpska politička subjekta u trci za poslanike u kosovskoj skupštini
U trci za poslanička mesta u kosovskom parlamentu će se naći tri srpska politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Za slobodu, pravdu i opstanak" i Građanska inicijativa "Srpski demokratski savez".
  • 16.01.2021
rDžava Srbija će se boriti na svaki način da pronađe one koji su počinili ubistvo Olivera Ivanovića, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 16.01.2021
Ističe rok za predaju izbornih lista
Danas je poslednji dan da politički subjekti predaju svoje liste sa imenima kandidata za poslanike, koji će nakon overe moći da se nadmeću za mesta u Skupštini Kosova.
  • 16.01.2021
“Profesionalno ubistvo prepušteno amaterskoj istrazi”
"Ako stvar posmatramo apstraktno, imamo jedno profesionalno ubistvo koje je prepušteno amaterskoj istrazi", kazao je novinar i bivši direktor Radio Beograda Milivoje Mihajlović govoreći o ubistvu Olivera Ivanovića. Oliverov bratanac, Aleksandar Ivanović, ističe da je u Beogradu mrak kada je istraga u pitanju, "jedino što imamo je postupak koji se vodi u Prištini, a on je poprilično nesrećan".
  • 15.01.2021
Srpska lista predala spisak kandidata za izbore
Predstavnici Srpske predali su kandidaturu za predstojeće vanredne parlamentarne izbore Centralnoj izbornoj komisiji u Prištini. "Duboko sam uveren, znam, da će Srpska lista i ovoga puta osvojiti svih deset mandata”, poručio je predsednik SL Goran Rakić.
  • 15.01.2021
Stano: Petković bio odgovarajuće najavljen, poštovati dogovor
Portparol EU Peter Stano u izjavi za Tanjug kaže da je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković bio najavljen za posetu Kosovu na "odgovarajući način, u skladu sa modalitetima koje su dogovorile obe strane”, apostrofirajući obavezu poštovanja dogovora postignutog u okvru dijaloga Beograda i Prištine o posetama zvaničnika.
  • 14.01.2021