Vesti
Politika

"Susret predstavnika BG i PR u Vašingtonu uliva nadu"

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je rekao da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele. "Niko sa strane ne može niti treba da ga nameće", smatra Stoltenberg.
Jens Stoltenberg (Foto arhiva Kim)

Jens Stoltenberg očekuje da će susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog predsednika Hašima Tačija u Vašingtonu možda predstavljati početak kraja dugogodišnjeg spora Beograda i Prištine.

"Vučić i Tači možda će ovog puta biti usredsređeni na nalaženje konačnog zajedničkog političkog rešenja", rekao je Stoltenberg za Glas Amerike.

Podsetio je na dugogodišnje angažovanje NATO-a na širem prostoru Zapadnog Balkana, pocevši od, kako je naveo, "zaustavljanja dva rata - u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, do sadašnje misije Kfora, koja traje već dve decenije".

Stoltenberg ističe da je Srbija takođe partner Severnoatlantske alijanse.

"Lično sam posetio Srbiju nekoliko puta. U stvari, održali smo zajedničke vežba civilne zaštite. Međutim, niko nema pravo da diktira rešenje (za Kosovo), ni NATO niti bilo koja druga zemlja ili organizacija", napomenuo je Stoltenberg.

Smatra da predstojeći susret u Beloj kući uliva nadu kao prvi pravi korak ka dogovoru.

Prema njegovim rečima, odsustvo Evropske unije u razgovorima u Vašingtonu nije problem za NATO.

"Pružamo podršku dijalogu u organizaciji Unije, kao i sva druga nastojanja u pravcu približavanja Beograda i Prištine. Čvrsto sam uveren da SAD i Unija znaju kako da koordinišu svoje napore na tom polju", ističe Stoltenberg.

Generalni sekretar NATO-a je ponovio da jedino Beograd i Priština mogu da proizvedu ishod koji žele.

"Niko sa strane ne može niti treba da ga nameće. Uloga SAD i EU svodi se na pružanje podrške takvom uzajamno prihvaćenom procesu, koji može da dovede do rešenja", poručio je Stoltenberg.Ostale vesti

Vejvoda: EU se razbudila po pitanju Kosova
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je u intervjuu za Glas Amerike da odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija iz dijaloga sa Beogradom "neće biti prepreka za njegov nastavak".
  • 03.07.2020
Hoti će tražiti da deo luke Drač bude kosovski
Premijer Kosova Avdulah Hoti stigao je sinoć u Tiranu na zvanični sastanak koji će tokom današnjeg dana biti održan sa najvišim liderima Albanije.
  • 03.07.2020
Vučić: O Kosovu pregovaramo sa Zapadom, ne sa Albancima
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da Beograd o Kosovu de fakto pregovara sa Zapadom, a ne sa Albancima, kao i da srpska strana u eventualom nastavku dijaloga sa Prištinom izlazi sa istom platformom kao i ranije, ali i da sada ne vidi nikakvo rešenje.
  • 02.07.2020
Biber: Vučić nije dobio šta je želeo
Direktor Centra za studije Jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Gracu Florijan Biber smatra da je apsolutna pobeda predsednika Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića na izborima "pružila dobar uvid u Srbiju kao nedemokratsku zemlju".
  • 02.07.2020
Hoti uzvraća posetu
Kosovski premijer Avdulah Hoti otputovao je u službenu posetu Tirani.
  • 02.07.2020
Lajčak i Palmer: EU i SAD nisu rivali
Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD Metju Palmer i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručili su da SAD i EU nisu rivali i da imaju iste ciljeve i vizije za region Zapadnog Balkana.
  • 01.07.2020