Vesti
Politika

Suspendovano članstvo Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji

Na zasedanju Svetske carinske organizacije (SCO) u Briselu o pitanju pristupanja Kosova ovoj organizaciji, Prištini je oduzeto pravo glasa i to pitanje suspendovano je do daljeg, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.
Suspendovano članstvo Prištine u Svetskoj carinskoj organizaciji
Sedište Svetske carinske organizacije (Foto Joakuin E Gonzales)

Kako se navodi u saopštenju, predloženo je formiranje radne grupe koja će razmotriti slučaj Kosova i predložiti rešenje za njegov budući status. Do tada važi odluka iz 2012. godine da je prijem Kosova u SCO preuranjen.

"Ministarstvo spoljnih poslova, Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Uprava carine zajednički su radili na osporavanju nelegitimnog pokušaja primanja takozvanog Kosova u Svetsku carinsku organizaciju nakon što je Belgija, kao depozitar konvencije, i Sekretarijat SCO, suprotno odluci Saveta SCO iz 2012. da je ’prijem Kosova preuranjen do daljnjeg’, pokušali da prime tzv. Kosovo u ovu instituciju", navodi se u saopštenju.

Depozitar konvencije i Sekretarijat SCO pokušali su da stave na glasanje, uz protest Srbije i još dvadesetak zemalja, raspravu o prijemu Kosova na dnevni red ovog zasedanja Saveta SCO u Briselu.

Članstvo Kosova suspendovano je na zahtev Srbije do sledećeg zasedanja, navodi Ministarstvo spoljnih poslova.Ostale vesti

Dafina Gedžu-Bunjaku vršilac dužnosti ministarke zdravlja
Premijer Kosova Aljbin Kurti je, nakon odluke ministra zdravlja  Rifata Latifa o podnošenju neopozive ostavke na tu funkciju, imenovao Dafinu Gedžu-Binjaku na mesto v.d. ministra, prenosi Gazeta Ekspres.
  • 07.10.2022
Stano: Kašnjenje u sprovođenju Mape puta zbog tehničkih aspekata

Portparol Evropske unije Peter Stano objasnio je kašnjenje srpske kompanije Elektrosever zbog nesprovođenja sporazuma o energetici, postignutog u Briselu u junu ove godine, između Kosova i Srbije.

  • 07.10.2022
Evropska komisija potvrdila preporuku o viznoj liberalizaciji za Kosovo

Evropska komisija je potvrdila preporuku u ukidanju viznog režima za građane Kosova. Ocenili su da preporuka koja datira od 2018. ostaje "u potpunosti važeća".

  • 07.10.2022
Bez velikih očekivanja od Vučićevog obraćanja. „Pritisci postoje, a mi već znamo da živimo teško“
Posle niza sastanaka sa evropskim zvaničnicima i posle gotovo deset dana držanja u neizvesnosti, predsednik Srbije Aleksandar Vučić sutra će se obratiti javnosti. Obraćanje dolazi i nakon trilateralnog sastanka koji je imao u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom na kojem je jedna od tema bila Kosovo. Poznavaoci prilika na Kosovu veruju da će Vučić ponovo izaći sa pričom o „teškim danima“ i pritiscima po pitanju postizanja konačnog rešenja sa zvaničnicima u Prištini.
  • 07.10.2022
Osmani: Modeli poput Republike Srpske stvaraju više problema nego stabilnosti

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Pragu da će se poštovati Ustav Kosova kada je u pitanju zajednica opština sa srpskom većinom jer je "Ustav Republike Kosovo, alfa i omega svake naše akcije".

  • 07.10.2022
Vučić i Osmani odvojeno sa Šolcom i Makronom u Pragu
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i predsednica Kosova Vjosa Osmani razgovorali su u okviru Samita u Pragu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Markonom.
  • 07.10.2022