Vesti
Politika

Suroi: Za uspeh dijaloga treba promeniti okvir pregovora

Prištinski publicista Veton Suroi ocenio je da se za uspeh dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine mora promeniti okvir pregovora, kao i da u njemu obe strane treba da budu zastupljene ravnopravno i „kao nezavisne države“.
Suroi: Za uspeh dijaloga treba promeniti okvir pregovora
Veton Suroi (Foto N. Milosavljević, GracanicaOnlajn)

„Ako se okvir pregovora ne promeni, neće ništa proizvesti. Pregovori se moraju uspostaviti na nivou dve nezavisne države koje žele da uspostave mirovne odnose“, rekao je Suroi u intervju za TV Juronjuz Albania.

On je naveo da Srbija „ne prihvata prošlost, ne osudjuje ratne zločine“ a istovremeno zahteva da se Zapadni Balkan integriše u EU.

Pregovori će, prema njegovim rečima, imati „minimalna postignuća“, dodajući da moraju biti na ravnopravnoj osnovi izmedju Beograda i Prištine.

Suroi je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) nazvao „greškom“.

Kako je ocenio, sporazume za regulisanje života Srba na Kosovu trebalo je sklopiti nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Suroi je kazao da postoji „konkurencija izmedju Albanije i Kosova“ , dok je „prvi greh“ to što se veruje da može doći do integracije regiona bez okončanja sukoba, navodeći da se radi o „sporovima koje Srbija ima sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom“.

Suroi je član savetodavne grupe stručnjaka Vlade Kosova za dijalog sa Beogradom.Ostale vesti

Dogovoreno obaranje Vlade Crne Gore?
Lider Socijalističke narodne partije (SNP) Crne Gore Vladimir Joković izjavio da ima pouzdane informacije da su Demokratska partija socijalista (DPS) i Demokrate dogovorili da 19. avgusta obore Vladu Crne Gore.
  • 08.08.2022
Kurti: Blokade organizovao Beograd, podržala Rusija
Kosovski premijer Aljbin Kurti u intervjuu italijanskom listu La republika (La Repubblica), rekao da blokada puteva prošle nedelje "nije bila spontana već da je to organizovao Beograd uz pomoć Rusije".
  • 08.08.2022
Jakšić: Medijska prodaja Putinovog narativa
Vladimir Putin voli da se oslanja na primere iz prošlosti, od početka ukrajinskog rata koristi jednu njemu dragu istorijsku analogiju: Kosovo i bombardovanje SR Jugoslavije, događaj od koga je, kako kaže, "sve počelo".
  • 08.08.2022
Narodna stranka: Zakazati sednicu o Kosovu
Narodna stranka je podnela inicijativu predsedniku Skupštine Srbije za hitno sazivanje posebne sednice na kojoj bi se raspravljalo o Kosovu i Metohiji, a na koju bi bio pozvan i predsednik Srbije koji bi poslanicima podneo izveštaj o aktuelnoj situaciji na Kosovu, kao i relevantnim međunarodnim okolnostima.
  • 08.08.2022
Starović: Nemam velika očekivanja od sastanka u Briselu
"Bojim se da će teško doći do promene obrasca ponašanja koji je Aljbin Kurti uspostavio već godinu i po dana i koji se svodi na povlačenje jednostranih poteza, koji po pravilu idu na štetu interesa Srba", upozorava za RTS, Nemanja Starović, državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova. 
  • 08.08.2022
Svečlja posetio Brnjak
Kosovski ministar unutrašnjih poslova Deljalj Svečlja obišao je juče administrativni prelaz Brnjak i policijsku stanicu granične policije. Svečlja u objavi na njegovom Fejsbuk nalogu ponovio tvrdnju da su nedavno jedinicu granične policije, napale “srpske ilegalne grupe”.
  • 08.08.2022