Vesti
Politika

Suroi: Za uspeh dijaloga treba promeniti okvir pregovora

Prištinski publicista Veton Suroi ocenio je da se za uspeh dijaloga o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine mora promeniti okvir pregovora, kao i da u njemu obe strane treba da budu zastupljene ravnopravno i „kao nezavisne države“.
Suroi: Za uspeh dijaloga treba promeniti okvir pregovora
Veton Suroi (Foto N. Milosavljević, GracanicaOnlajn)

„Ako se okvir pregovora ne promeni, neće ništa proizvesti. Pregovori se moraju uspostaviti na nivou dve nezavisne države koje žele da uspostave mirovne odnose“, rekao je Suroi u intervju za TV Juronjuz Albania.

On je naveo da Srbija „ne prihvata prošlost, ne osudjuje ratne zločine“ a istovremeno zahteva da se Zapadni Balkan integriše u EU.

Pregovori će, prema njegovim rečima, imati „minimalna postignuća“, dodajući da moraju biti na ravnopravnoj osnovi izmedju Beograda i Prištine.

Suroi je sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom (ZSO) nazvao „greškom“.

Kako je ocenio, sporazume za regulisanje života Srba na Kosovu trebalo je sklopiti nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova.

Govoreći o inicijativi „Otvoreni Balkan“, Suroi je kazao da postoji „konkurencija izmedju Albanije i Kosova“ , dok je „prvi greh“ to što se veruje da može doći do integracije regiona bez okončanja sukoba, navodeći da se radi o „sporovima koje Srbija ima sa Kosovom, Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom“.

Suroi je član savetodavne grupe stručnjaka Vlade Kosova za dijalog sa Beogradom.Ostale vesti

Lajčak: Omogućiti slobodu kretanja
Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, povodom uvođenja reciprociteta  za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, poručio je "da je potrebno omogućiti slobodu kretanja i vratiti mirnu atmosferu".
  • 21.09.2021
Kurti neće da povuče odluku o reciprocitetu za tablice

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da neće da odustane od reciprociteta za privremene registarske tablice automobila iz centralne Srbije, i taj stav preneo je ambasadorima zemalja Kvinte na sastanku u Prištini.

  • 21.09.2021
Živković: Sve što se sada dešava posledica je Vučićeve politike
Bivši premijer Srbije Zoran Živković izjavio je da je zamena statusno neutralnih "KS" tablica na severu Kosova "deo sporazuma" koji je (Aleksandar) Vučić potpisao sa kosovskim Albancima pre pet godina, i da je sve što se sada dešava "posledica Vučićeve politike".
  • 21.09.2021
Vučić traži povlačenje svih trupa sa severa Kosova
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje svih trupa koje su upale na sever Kosova, hitan odgovor EU da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu. Poručuje da je odbio "tobožnje kompromisno rešenje Kvinte koje bi unižavalo Srbiju".
  • 21.09.2021
Bisljimi: Nećemo formirati ZSO dok bude štetna po Kosovo
Zamenik kosovskog premijera Besnik Bisljimi rekao je da Vlada Kosova neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) sve dok se bude smatralo da je štetna za teritorijalni integritet i institucije Kosova.
  • 21.09.2021
Petković: Borili smo se da se produži važenje KS tablica
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je, prema prethodnom petogodišnjem sporazumu, rok za važenje "KS" tablica za Srbe na severu Kosova istekao 15. septembra, ali da su se predstavnici srpskih vlasti "borili na sve načine" da bude produžen za još pet godina.
  • 21.09.2021