Vesti
Politika

Suroi, Seljimi, Hiseni i Ćosja odbili Tačijeva odlikovanja

Nekoliko istaknutih kosovskih političara i dve medijske redakcije odbili su da prime odlikovanja predsednika Hašima Tačija. Među onima koji su odbili da budu odlikovani su nekadašnji Tačijevi saborci Jakup Krasnići i Redžep Seljimi, političari Hidajet Hiseni i Redžep Ćosja, Veton Suroi, kao i redakcije Kohe i Slobodne Evrope.
Suroi, Seljimi, Hiseni i Ćosja odbili Tačijeva odlikovanja
Hašim Tači (Foto arhiva Kim)

Kosovski predsednik Hašim Tači odlučio je da podeli stotine odlikovanja povodom proslave desete godišnjice jednostrano proglašene nezavisnosti, ali su dve medijske redakcije i nekoliko istaknutih političara odbili da prime nagrade.

Publicista i nekadašnji političar Veton Suroi odlikovanje je odbio rekavši da Tačija "smatra odgovornim za uzurpaciju, izolaciju i duhovni sunovrat" Kosova.

"Ljudi bez časti ne mogu mi ukazati čast", napisao je Suroi, objašnjavajući razlog odbijanja odlikovanja.

Uz Suroija, odlikovanje je odbio i njegov nekadašnji list Koha ditore.

Tačijev nekadašnji saborac i partijski kolega Jakup Krasnići rekao je da je odbio odlikovanje jer Tači "ne ispunjava nijedan kriterijum da bi delio odlikovanja".

Odlikovanja su odbili i nekadašnji član delegacije kosovskih Albanaca na pregovorima u Rambujeu Redžep Ćosja, jedan od nekadašnjih glavnih komandanata OVK Redžep Seljimi, kao i redakcija Radija Slobodna Evropa.Ostale vesti

Završena sednica Saveta za nacionalnu bezbednost u Srbiji
U palati "Srbija" završeno je zasedanje Saveta za nacionalnu bezbednost kojim je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
  • 06.03.2021
Valjdet Sadiku imenovan za privremenog otpravnika poslova ambasade Kosova u SAD
Ambasador Valjdet Sadiku imenovan je za otpravnika poslova u ambasadi Kosova u Vašingtonu, saopštilo je kosovsko Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore (MIPD).
  • 06.03.2021
Palmer: Nije pritisak, ali
SAD neće pritiskati, već ohrabruju Beograd i Prištinu da postignu sporazum o normalizaciji, kaže specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Metju Palmer.
  • 06.03.2021
EP 25. marta o Zapadnom Balkanu
Debata o izveštajima o napretku četiri balkanske države ka EU biće održana na mini-plenarnoj sednici Evropskog parlamenta 25. marta, saopšteno je u Briselu.
  • 06.03.2021
Osmani: KBS sledeće nedelje u prvu mirovnu misiju
Očekuje se da će pripadnici Kosovskih bezbednosnih snaga otputovati u prvu mirovnu misiju na svetu, koja će se izvoditi zajedno sa američkom vojskom, najavila je vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani tokom obeležavanja godišnjice Epopeje OVK.
  • 05.03.2021
Optužnice protiv 14 budućih kosovskih poslanika, najviše iz Samoopredeljenja
Poslanička mesta u kosovskoj skupštini zauzele su i osobe koje se suočavaju sa pravosudnim procesom. Naime, podignuta je optužnica protiv 14 budućih poslanika, javlja Koha.
  • 05.03.2021