Vesti
Politika

Suroi: Kosovo nazadovalo u svakom pogledu, izbori poslednja šansa

Prištinski publicista Veton Suroi ocenio je da je Kosovo "nazadovalo" u brojnim aspektima od proglašenja nezavisnosti.
Suroi: Kosovo nazadovalo u svakom pogledu, izbori poslednja šansa
Veton Suroi (Foto arhiva Kim)

Ocenjuje da su parlamentarni izbori 6. oktobra, "poslednji trenutak" da se na Kosovu dogodi prekretnica.

Suroi je za program Glasa Amerike na albanskom jeziku ocenio da je na predstojećim izborima "od izuzetnog značaja da građani daju glas za oslobađanje zemlje koju je ’zarobila’ sadašnja vlast".On je kazao u Demokratskom savezu Kosova postoji "reformistička energija" zbog činjenice da je za premijera predložena žena koja se kako je naveo, "protivila ’zarobljavanju’ države" i bila "manjinski glas" u DSK, i dodao da i Samoopredeljenje ima "reformistički" plan.

"Ne mogu da predvidim rezultate izbora ali ako Kosovo ne bude glasalo za reformu, za promene, imaće iste rezultate koje je imalo do sada", ocenio je analitičar.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Suroi je naveo da je najpre potrebno ispraviti "velike nepravilnosti" tokom dosadašnjeg procesa i da Vlada Kosova mora definisati sopstvenu spoljnu politiku, a unutar nje i politiku prema Srbiji.

"Ta politika, kao spoljna politika koja važi za državu, mora biti zasnovana na konsenzusu, u smislu da sve ono što vlada misli da treba da izgradi kao politiku, mora da deli i sa opozicionim strankama kako bi se stvorila moć reprezentacije za Kosovo. Verujem da bi u budućnosti svaki pregovarački proces trebalo da prati poziv opoziciji da učestvuje u njemu i bilo bi sasvim normalno da se to dogodi", kaže Suroi.

On je ocenio da imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Balkan predstavlja "jasan znak" da SAD žele da intenziviraju rešenje preostalih problema u odnosima Kosova i Srbije, jer kako je dodao, "ne može biti nezavršenih sukoba 20 godina posle rata na Kosovu".

"To ipak ne znači da će SAD preuzeti na sebe rešenje ovog pitanja. Ono i dalje ostaje pod posredovanjem EU, ali to ne znači da će ostati ekskluzivno vlasništvo službe za spoljne poslove EU, jer je iskustvo pokazalo da bez veće političke podrške, stvari ne mogu da se kreću napred", naveo je Suroi.

Dodao je da dijalog Kosova i Srbije treba da bude okončan "sveobuhvatnim sporazumom koji tretira otvorena pitanja između dve države".

"Kao zemlja ne možemo dozvoliti da budemo u situaciji da se od generacije do generacije ponovo otvaraju problemi sa Srbijom. Te probleme treba zatvoriti i oni se zatvaraju tako što se štite interesi zemlje. Strateški interesi Kosova su da bude članica NATO, da imamo jasan put integracije u EU, da imamo slobodnu i mirnodopsku komunikaciju sa Srbijom i sa svim našim susedima, da živimo u slobodnom prostoru, u odsustvu straha i u punoj bezbednosti", rekao je Suroi.Ostale vesti

Sutra izjašnjavanje poslanika o novoj vladi
Za sutra u 11:00 časova zakazana je sednica Skupštine o izglasavanju nove vlade, odlučeno je na današnjem sastanku Predsedništva.
  • 02.06.2020
Ulazak na Kosovo omogućen svima, uz medicinske procedure
Iz Kosovske policije demantovali su vesti koje su juče objavili pojedini mediji sa severa Kosova da građanima sa prebivalištem u Srbiji nije dozvoljen ulazak na Kosovo, već samo licima koji imaju kosovska dokumenta ili dokumenta Policijskih uprava gradova na Kosovu koje su smeštene u centralnoj Srbiji.
  • 02.06.2020
Dačić i Godfri razočarani merama Prištine
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić preneo je ambasadoru Sjedinjenih Američkih Država Entoniju Godfriju, razočaranost poslednjim potezima Prištine u vezi s uvozom srpske robe i uslovima koje s tim u vezi postavljaju - tzv. uvođenjem recipročnih mera, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
  • 01.06.2020
Tači pozvao Hotija da formira novu vladu u najkraćem roku
Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da je Ustavni sud Kosova danas objavio u potpunosti odluku o ustavnosti njegovog dekreta i pozvao funkcionera DSK Avdulaha Hotija da formira novu Vladu.
  • 01.06.2020
DSK predao zahtev skupštini za sednicu o izboru vlade
Demokratski savez Kosova podneo je kosovskoj skupštini zahtev za održavanje sednice na kojoj se očekuje izbor novog sastava kosovske vlade sa Avdulahom Hotijem na čelu.
  • 01.06.2020
Najavljeno uklanjanje robe
Nakon što je Vlada Kosova donela odluku o uvođenju "reciprociteta" za robu srpskih proizvođača koja nema oznaku "Republika Kosovo", ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari, naložila je uklanjanje takve robe sa tržišta.
  • 01.06.2020