Suroi: Kosovo nazadovalo u svakom pogledu, izbori poslednja šansa

Prištinski publicista Veton Suroi ocenio je da je Kosovo "nazadovalo" u brojnim aspektima od proglašenja nezavisnosti.

Podeli ovaj članak sa:
  • Veton Suroi (Foto arhiva Kim)

Ocenjuje da su parlamentarni izbori 6. oktobra, "poslednji trenutak" da se na Kosovu dogodi prekretnica.

Suroi je za program Glasa Amerike na albanskom jeziku ocenio da je na predstojećim izborima "od izuzetnog značaja da građani daju glas za oslobađanje zemlje koju je ’zarobila’ sadašnja vlast".On je kazao u Demokratskom savezu Kosova postoji "reformistička energija" zbog činjenice da je za premijera predložena žena koja se kako je naveo, "protivila ’zarobljavanju’ države" i bila "manjinski glas" u DSK, i dodao da i Samoopredeljenje ima "reformistički" plan.

"Ne mogu da predvidim rezultate izbora ali ako Kosovo ne bude glasalo za reformu, za promene, imaće iste rezultate koje je imalo do sada", ocenio je analitičar.

Govoreći o dijalogu Kosova i Srbije, Suroi je naveo da je najpre potrebno ispraviti "velike nepravilnosti" tokom dosadašnjeg procesa i da Vlada Kosova mora definisati sopstvenu spoljnu politiku, a unutar nje i politiku prema Srbiji.

"Ta politika, kao spoljna politika koja važi za državu, mora biti zasnovana na konsenzusu, u smislu da sve ono što vlada misli da treba da izgradi kao politiku, mora da deli i sa opozicionim strankama kako bi se stvorila moć reprezentacije za Kosovo. Verujem da bi u budućnosti svaki pregovarački proces trebalo da prati poziv opoziciji da učestvuje u njemu i bilo bi sasvim normalno da se to dogodi", kaže Suroi.

On je ocenio da imenovanje Metjua Palmera za specijalnog izaslanika američkog državnog sekretara za Balkan predstavlja "jasan znak" da SAD žele da intenziviraju rešenje preostalih problema u odnosima Kosova i Srbije, jer kako je dodao, "ne može biti nezavršenih sukoba 20 godina posle rata na Kosovu".

"To ipak ne znači da će SAD preuzeti na sebe rešenje ovog pitanja. Ono i dalje ostaje pod posredovanjem EU, ali to ne znači da će ostati ekskluzivno vlasništvo službe za spoljne poslove EU, jer je iskustvo pokazalo da bez veće političke podrške, stvari ne mogu da se kreću napred", naveo je Suroi.

Dodao je da dijalog Kosova i Srbije treba da bude okončan "sveobuhvatnim sporazumom koji tretira otvorena pitanja između dve države".

"Kao zemlja ne možemo dozvoliti da budemo u situaciji da se od generacije do generacije ponovo otvaraju problemi sa Srbijom. Te probleme treba zatvoriti i oni se zatvaraju tako što se štite interesi zemlje. Strateški interesi Kosova su da bude članica NATO, da imamo jasan put integracije u EU, da imamo slobodnu i mirnodopsku komunikaciju sa Srbijom i sa svim našim susedima, da živimo u slobodnom prostoru, u odsustvu straha i u punoj bezbednosti", rekao je Suroi.

Ostale vesti

  • Sporazum: Žurba između redova

    Sporazum: Žurba između redova

    „Poseta Ričarda Grenela bila je očekivana, zato što su SAD najavljivale da odmah nakon prvih izbornih rezultata očekuju obnovu dijaloga“, navela je novinarka Violeta Oroši u novom „Sporazumu“. Njen kolega Darko Dimitrijević smatra da “imenovanje Grenela  i sve što se dešavalo pokazuje žurbu američke administracije da se pronađe rešenje za Kosovo“.

  • "Nastaviti istim tempom da bi se pobeda u Interpolu održala"

    Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže za RTS, povodom povlačenja kandidature Prištine za članstvo u Interpolu, da se mora nastaviti istim tempom kako bi se pobeda održala i da kosovska delegacija ni sledeće godine ne uspe u svojoj nameri.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane