Vesti
Politika

Surlić: Ambicije Prištine da iskoristi rat u Ukrajini

Zapadne zemlje u priznanju nezavisnosti Kosova od strane Srbije vide rešavanje problema i odsustvo zamrznutog konflikta, a samim tim manji uticaj Rusije na ovaj region, kaže Stefan Surlić, docent na Fakultetu političkih nauka. Ukazuje da postoje velike ambicije Prištine da iskoristi priliku rata u Ukrajini i aplicira za članstvo u međunarodnim organizacijama.
Surlić: Ambicije Prištine da iskoristi rat u Ukrajini
Stefan Surlić (Foto europeanwesternbalkans.rs)

Surlić je, gostujući u "Dnevniku" RTS-a, ukazao da Srbija još uvek ima manevarski prostor da ne uvodi sankcije Rusiji.

"Mislim da su poslednje poruke iz Berlina vrlo jasne, postoji razumevanje za komleksnu poziciju Srbije, ali i međusobna obećanja", rekao je on.

Jedno obećenje je, kaže Surlić, da će Srbija pokazati veću spremnost za pridruživanje EU i prilagođavanje svim politikama uključujući i bezbednosnu i spoljnu.

Drugo obećanje jeste da će EU pokazati veću spremnost da Srbiju vidi kao buduću članicu, dodao je on.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u svom obraćanju javnosti sinoć da će zapadne zemlje jače pritiskati Srbiju da prizna Kosovo, da bi uskratili argument na koji se oslanja predsednik Rusije u vezi sa DNR i LNR.

"Zapadne zemlje u priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije od strane Srbije vide rešavanje tog problema i odsustvo bilo kakvog zamrznutog konflikta, a samim tim manji uticaj Rusije na ovaj region", kažao je Surlić.

Međutim, kako je dodao, sa Kosovom i posebnim statusom Kosova otvorena je pandorina kutija.

"Sve nacije i države širom sveta koje imaju slične težnje i zahteve zapravo se pozivaju na Kosovo i mislim da to neće biti sprečeno, čak i da Srbija u nekom slučaju i prizna nezavisnost Kosova. Čak i Rusija može da se pozove, kako na ranije slučajeve, tako i na ovaj najnoviji i da kaže Ukrajina ima obavezu da prizna, kako aneksiju Krima, tako i države Donjeck i Lugansk", rekao je Surlić.

Na pitanje kojim kanalima će ti pritisci teći, ako je dijalog Beograda i Prištine blokiran na najvišem nivou, on je ukazao na formalne i neformalne.

Prema njegovim rečima, formalni kanal je dijalog pod posredstvom Brisela i Miroslava Lajčaka, ali neformalni kanali su Vašington i Berlin.

"Mi vidimo koordinaciju dva centra koji žele da ponude neke vrste ustupaka Beogradu i Prištini, ali suštinski zahtevaju od njih finalni sporazum i ono što je sada već eksplicitno rečeno od strane ove dve adrese jeste da je na kraju tog puta zahtev pred Srbijom da prizna nezavisnost Kosova", naveo je Surlić.

Već se nagoveštava, kazao je Surlić, da bi se Kosovu mogla ponuditi vizna liberalizacija i članstvo u Savetu Evrope, eventualno i u Partnerstvu za mir.

Međutim, prijem Kosova u članstvo u Savetu Evrope vremenski nije brz proces i nije ga lako postići, naveo je Surlić i dodao da je kancelar Šolc istakao da Nemačka radi na tome i da će podržati i kandidaturu Kosova u Savetu Evrope.

"To nam govori da Kosovo, zapravo, ima podršku većine evropskih zemalja koje su priznale kosovsku nezavisnost i da će Kosovo najverovatnije i aplicirati u Savetu Evrope", rekao je on.

Ukoliko Kosovo aplicira za članstvo u različitim međunarodnim organizacijama, Surlić kaže da Srbija ima mehanizme, pre svega, u otpriznavanju i napuštanju članstva da pokaže da nezavisnost Kosova nije završena tema i jednostrani potezi imaju reakciju.

"Velike ambicije Prištine da aplicira za članstvo u NATO"

Postojale su, kaže, velike ambicije Prištine da iskoristi priliku rata u Ukrajini i da pokaže kako je privržena NATO-u, da čak i aplicira za NATO.

"To nije moguće i mislim da su u ovom trenutku najveći saveznici Srbije upravo države članice EU i NATO-a koje ne priznaju Kosovo. Partnerstvo za mir je isto tako diskutabilno, kako će se odrediti države članice NATO-a koje ne priznaju nezavisnost Kosova. Mislim da su sada poruke Prištine umerenije nakon opomena koje su dobili od Vašingtona i Berlina, a to je da je NATO već prisutan na Kosovu, da obezbeđuje bezbednost i da niko, ni Albanci, ni Srbi, nisu ugroženi dok su NATO snage na Kosovu", rekao je Surlić.

Na pitanje šta bi Srbiji uskratilo, a šta donelo istupanje iz Saveta Evrope odgovorio je:

"Što se Srbije tiče, njenom ugledu svakako ne bi doprinelo isključivanje iz takve jedne organizacije ili dobrovoljan izlazak, jer ipak ceo korpus ljudskih prava i njihovo poštovanje se, pre svega, vezuje za ono što je tekovina Saveta Evrope", zaključio je Surlić.Ostale vesti

Kurti: Ne možemo da priznamo Srbiju koja ne priznaje Kosovo

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u intervjuu za američki Vašington post rekao da ne može da prizna Srbiju dok ona ne prizna Kosovo pa je stoga potrebno međusobno priznanje.

  • 25.06.2022
Abazović: Otvoreni Balkan je potreban
Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da ima pozitivan stav prema inicijativi Otvoreni Balkan, jer je regionalna saradanja potrebna državama regiona i ubrzava proces evropskih integracija.
  • 25.06.2022
Fon Kramon: Zapadni Balkan bez dobitka
Poslanica Evropskog parlamenta iz redova Zelenih Viola fon Kramon ocenila je da su razgovori sa liderima Zapadnog Balkana u četvrtak u Briselu bili "potpunih neuspeh", a da slab rezultat može da obraduje samo ruskog predsednika Vladimira Putina.
  • 25.06.2022
„Ovo nije protest protiv plaćanja struje, već protiv tajnih dogovora“
Građanska inicijativa "Srpski opstanak" organizovala je u centru Kosovske Mitrovice protest zbog sporazuma o energetici koji je pre nekoliko dana potpisan u Briselu od strane delegacija Beograda i Prištine, navodeći da je isti sklopljen bez dozvole i saglasnosti naroda koji živi na severu Kosova.
  • 24.06.2022
Objavljeno uputstvo o regulisanju cena naftnih derivata na Kosovu
Kosovska vlada objavila je detalje Administrativnog uputstva o regulisanju cena naftnih derivata i obnovljivih goriva, usvojenog na ovonedeljnoj sednici kosovske vlade.
  • 24.06.2022
Šubarić zatražila veće prisustvo Policije i Kfora u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić pozvala je Policiju i Kfor da pojačaju svoje prisustvo na terenu posebno na, kako je istakla, osetljivim lokacijama gde su se dešavali incidenti. Komandir Policije u Gračanici Bratislav Trajković kazao je, sa druge strane, da je bezbednosna situacija zadovoljavajuća.
  • 24.06.2022