"Surinam pokazuje da su priznanja nezavisnosti reverzibilna"

Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić istakao je tokom obraćanja članicama Saveta bezbednosti da je "svaki pokušaj unilateralnog rešavanja problema na KiM za Srbiju neprihvatljiv", navodeći primer pokušaja formiranja vojske Kosova, ali i učlanjenja u međunarodne organizacije.

Podeli ovaj članak sa:
  • Ivica Dačić (Foto RTS)

Dodao je da je iz primera Surinama i Sao Tome i Principe, jasno da je proces priznavanja reverzibilan.

Dačić je istakao je da se svega 1,9 odsto od više od 200.000 interno raseljenih vratilo na Kosovo, ističući da je takav broj posledica neprocesuiranja krivičnih dela, kao i opšta pravna nesigurnost nealbanaca.

On je od šefa UNMIK-a zatražio da se u budućim izveštajima obrati pažnja na položaj povratnika na jugu Kosova.

"Srbija je snažno i iskreno posvećena dijalogu sa Prištinom, uz posredovanje EU. Srbija je pokazala konstruktivnost i spremnost na kompromise. Dokazali smo to implementacijom niza složenih dogovora. Ovakav pristup nema alternativu... Nažalost napori koje Srbija ulaže da se kroz kompromis pronađu obostrano prihvatljiva rešenja ne prati i takav odnos druge strane", rekao je Ivica Dačić, koji pozvao predstavnike vlasti u Prištini da izvrrše preuzete obaveze, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane