Vesti
Politika

Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje

Specijalni predstavnik EU za Kosovo ambasador Tomaš Sunjok ocenio je danas da dijalog Beograda i Prištine napreduje,  da je pitanje Zajednice srpskih opština (ZSO) tema razgovora u okviru tog procesa, te izrazio nadu u postizanje sveobuhvatnog  sporazuma za rešavanje svih pitanja između dve strane.
Sunjok: Dijalog Beograda i Prištine napreduje
Tomaš Sunjok (Foto RKP)

Sunjok je rekao da nije na njemu da diskutuje o ZSO, odnosno o dijalogu, jer je za to, kako je rekao, zadužen specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

“On je odgovoran za dijalog, ali nažalost, problem sa Kovidom-19 je i u njegovoj ekipi, tako da ni on nije bio u mogućnosti da uradi neki posao tokom ovih dana zbog ograničenja i karantina, ali mene su obavestili još od letos da dijalog dosta napreduje i verujem da će taj progres nastaviti i dalje.
Čim se malo sredi ili prevaziđe situacija sa Kovidom, oni će nastaviti sa svojim dobrim radom na kojem trenutno rade”, rekao je Sunjok danas tokom posete Kosovskoj Mitrovici.

Nada se da će krajnji ishod dijaloga biti sporazum između dve strane.

“Na specifičan način što se tiče ZSO, to je tema razgovora u okviru dijaloga i na kraju krajeva svi treba da se slože da EU olakšava dijalog i nadamo se da će na kraju doći do sveobuhvatnog , zakonskog sporazuma za rešavanje svih tih pitanja između Beograda i Prištine”, rekao je Sunjok.

On je kazao i da je“bilo istorije što se tiče ZSO 2013. i 2015. godine“, ali veruje da „možemo da se baziramo na prethodne rezultate koje smo postigli“, ne precizirajući o kojim se tačno rezultatima radi.

Što se tiče pitanja renoviranja glavnog mosta na Ibru, Sunjog je rekao da je potrebno dogovoriti se sa obe strane.

„Što se tiče mosta, verujem da je ovo dostignuće međunarodne zajednice i Evropske unije. Meni su pokazali fotografije kako je to izgledalo ranije, a sada kada prolazim preko tog mosta, smatram da je to jedan pozitivan razvoj. Naravno, nisu sve stvari završene, diskutovaćemo o tome sa gradonačelnicima opština i videćemo šta može da se uradi u tom pogledu, ali verujem da je ovo nešto što treba da se dogovore obe strane i može se pomoći i olakšati, a možda i finansirati, ali treba da se dogovorimo sa obe strane koje su direktno uključene u ovo pitanje“, kazao je ambasador Sunjok.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se pokrene inicijativa za renoviranje univerzitetskog objekta u severnom delu Mitrovice, s obzirom na to da je investicija zaustavljena 2016/2017 godine zbog nedostatka saradnje lokalne samouprave, Sunjog je naveo da su trenutno u procesu pripreme novog ciklusa koji počinje u januaru 2021. godine.

„Gledamo novi investicioni plan koji će se pojaviti u oblastima obrazovanja, zelene ekonomije, digitalne ekonomije.... zakonodavstvo je takođe jedan od prioriteta, a videćemo i sa vladom koji su prioriteti, ali verujem da možemo zajedno da radimo kako bismo imali mogućnosti da finansiramo nove projekte u ovom pogledu, ali smo još uvek u procesu pripreme“, kazao je šef Kancelarije EU na Kosovu.

Ambasador Sunjok je rekao da će raditi na podršci poznatim prioritetima kao što je podrška ekonomiji.

Kosovo je veoma važan za Evropsku uniju, ne samo oko dijaloga između Prištine i Beograda, već i za proces normalizacije, kazao je on.

Podsetio je da je EU već imala velike investicije ovde, odnosno da je već dodeljeno 38, 5 miliona evra za društvene projekte na severu Kosova kroz IPA program.

„Sever je dobio više od 11 miliona u okviru projekata za podršku malih i srednjih preduzeća, nevladin sektor, poljoprivreda..verujemo da će projekti finansirani od strane EU biti od koristi, kao što je bilo renoviranje Doma zdravlja i autobuska stanica u Mitrovici“, rekao je Sunjog, te izrazio zadovoljstvo ulaganjem u sektor obrazovanja.

Češki diplomata danas se susreo sa lokalnim političkim liderima, predstavnicima civilnog društva, kao i sa studentima iz Južne i Severne Mitrovice, Zvečana, Zubinog Potoka i Leposavića.

Takođe, u toku dana, posetiće i projekte koje finansira EU, kao i projekte Razvojnog fonda

Tomaš Sunjog iz Češke Republike imenovan je za specijalnog predstavnika EU za Kosovo, gde je dobio jednogodišnji mandat - od 1. septembra ove, do 31. avgusta 2021.godine.

On je zamenio Nataliju Apostolovu iz Bugarske, koja je funkciju specijalne predstavnice obavljala od 2016. godine.Ostale vesti

Nastavak dijaloga BG i PR u četvrtak u Briselu
Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen u četvrtak, 29. oktobra, sastankom na nivou eksperata, sazanje Tanjug u Briselu.
  • 27.10.2020
Smit: Tači ustavnim amandmanima pokušava da okonča rad suda
Glavni tužilac haškog suda za zločine OVK Džek Smit upozorio je da amandmani na Ustav Kosova, koje je predložio predsednik Kosova Hašim Tači, predstavljaju pokušaj da se "okonča, ili na drugi način obezvredi, delovanje" tog suda.
  • 27.10.2020
Borel: EK podržava rad tužilaštva Kosova
Evropska komisija snažno podržava rad Specijalizovanih veća Kosova i Specijalizovanog tužilaštva Kosova i njegov rad smatra ključnim za dalji napredak Kosova ka Evropskoj Uniji, navodi se u odgovoru potpredsednika Komisije i šefa diplomatije EU Žozepa Borela na poslaničko pitanje o optužnici podnetoj protiv predsednika Kosova Hašima Tačija.
  • 26.10.2020
Posle skoro četiri meseca, vlada Srbije “sklepana na brzinu”
Dan nakon objavljivanja imena većine ministara u novoj vladi Srbije, od kojih će se pojedini po prvi put oprobati u politici, nema previše iznenađenja. Poznavaoce situacije na terenu ipak zabrinjava to što se i od ovog sastava ne očekuje previše.
  • 26.10.2020
Saopštena imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije
Posle sednice Predsedništva Srpske napredne stranke objavljena su kadrovska rešenja i imena ministara, koji će se naći u novoj Vladi Srbije.
  • 25.10.2020
Zaev i Hoti: Odnosi Severne Makedonije i Kosova vrlo dobri

Premijeri Severne Makedonije i Kosova, Zoran Zaev i Avdulah Hoti ocenili su danas u Skoplju da su međusobni odnosi vrlo dobri, a da će biti intenzivirani sednicom dveju vlada.

  • 23.10.2020