Vesti
Politika

Sunjog: Prvi uslov Prištini je normalizacija odnosa sa Beogradom

Šef Kancelarije Evropske unije na Kosovu Tomas Sunjog izjavio je da je normalizacija odnosa sa Beogradom prvi korak koji u Prištini treba da preduzmu na putu ka Evropskoj uniji.
Sunjog: Prvi uslov Prištini je normalizacija odnosa sa Beogradom
Tomas Sunjog (Foto European Union Office in Kosovo)

Tomas Sunjog je rekao da bi predstavnici centralnih institucija u Prištini, pre apliciranja za članstvo u EU, trebalo da se konsultuju sa državama članicama kako bi se postigao zajednički konsenzus.

"Tretman je isti, ali procesi su u različitim fazama i Kosovo je tu gde jeste jer je kasno počelo. Očekuje se da će Srbija uskladiti sve mere. Kosovo može da aplicira za članstvo u EU, a prvi korak je uspešno okončanje dijaloga za konačni sporazum sa Srbijom", rekao je Sunjog na debati u Prištini.

Dodao je da EU želi da vidi regionalnu saradnju, i da inicijativa "Otvoreni Balkan" može da funkcioniše, ali da "Kosovo ne pomaže razvoju tog procesa".

"Moramo da guramo ceo region napred. EU želi da vidi regionalnu saradnju, ali Kosovo ne pomaže u razvoju procesa, time što se ne kreće u ovim sporazumima za slobodno kretanje, priznavanje diploma. Istovremeno, razumem da inicijativom za ’Otvoreni Balkan’ tri zemlje u regionu žele da ubrzaju snagu slobodnog prolaza za transport robe. ’Otvoreni Balkan’ može da funkcioniše", naveo je šef misije EU u Prištini.



Ostale vesti

Lajčak: Normalizacija je odgovornost lidera
"To što je dogovoreno, to mora da se sprovede. To nije nešto što je Brisel zahtevao, to je nešto što je dogovoreno između Kosova i Srbije", kazao je specijalni predstavnik EU u dijalogu Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, odgovarajući na pitanje da li očekuje implementaciju sporazuma o Zajednici srpskih opština.
  • 29.06.2022
Vejvoda: Srbija ne može da zadrži neutralnost
Visoki saradnik Instituta za društvene nauke u Beču Ivan Vejvoda izjavio je da Srbija ne može da zadrži neutralnost, navodeći da je Srbija išla u NATO do 2004. godine, i da su za vreme premijera Zorana Đinđića počeli razgovori oko ulaska u punopravno članstvo Alijanse, "ne zanemarujući nipošto zločin koji je učinjen".
  • 28.06.2022
Nakon Prištine, Lajčak i u Beogradu
Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja zapadnog Balkana Miroslav Lajčak posetiće Beograd od 29. juna do 1. jula, saopštila je danas mreža EU info.
  • 28.06.2022
Lajčak: Rešavanje pitanja nestalih ostaje hitno

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak objavio je na Tviteru da je posetio Resursni centar za nestala lica u Prištini i naveo da je hitno rešavanje sudbine više od 1.600 ljudi.

  • 28.06.2022
Završen pretres PO Opštine Peć u Goraždevcu
Policija Kosova napustila je Goraždevac zajedno sa danas uhapšenim Miloradom Đokovićem, nakon što je izvršena premetačina i pretres Privremenog Organa za Peć koji se nalazi u Goraždevcu. Tom prilikom blokiran je kompletan centar Goraždevca, čak ni novinari Radio Goraždevca nisu mogli da pristupe svojim prostorijama.
  • 27.06.2022
Policija blokirala centar Goraždevca
"U toku je blokada centra Goraždevca od strane Kosovske policije. Razlog je nepoznat, ali se pretpostavlja da ima veze sa popodnevnim hapšenjem stanovnika Vitomirice zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima 1999. godine", rekao je za RTV Kim novinar Radio Goraždevca Damjan Portić.
  • 27.06.2022