Vesti
Politika

Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu

Misija EU za praćenje izbora (EFM), koja je na Kosovu od 14. novembra, predstavila je danas u Prištini preliminarne nalaze o napretku u sprovođenju do sada postignutih preporuka za praćenje izbora. Još uvek nije poznato da li će Misija EU pratiti vanredne lokalne izbore na severu Kosova zakazane za 18. decembar.
Sunjog: Pratimo pripreme najavljenih izbora na severu
Detalj sa konferencije za medije u Prištini (Foto Kim)

“Pričamo i pažljivo pratimo pripreme tih najavljenih izbora, koliko ja razumem zbog kratkog vremenskog perioda od proglašenja, tj. raspisivanja, do zakazanog datuma nećemo biti u stanju da rasporedimo punu izbornu posmatračku misiju za te izbore. Ali i dalje smo u konsultacijama sa CIK-om i Briselom”, kazao je ambasador EU-a na Kosovu Tomaš Sunjog.

Misija EU-a za praćenje izbora 2021. godine je dala 23 preporuke, uključujući šest prioritetnih, fokusirajući se, između ostalog, na registraciju birača van Kosova, finansiranje partija i kampanja, medije i onlajn kampanju, kao i pojašnjenje odredaba o rešavanju izbornih sporova.

„Mnoge preporuke za 2021. su slične onima koje su ponudile prethodne misije EU-a, a mi ćemo nastaviti da doprinosimo demokratskim izbornim procesima na Kosovu pomažući da se poboljša izborni okvir“, izjavio je šef Izborne posmatračke misije EU Lukas Mandl.

On je kazao da je svrha ove misije da izvesti o stepenu koliko su preporuke Evropske posmatračke misije uzete u razmatranje.

„Pozdravljamo napredak u oblasti finansiranja kampanje, a ohrabreni smo što je Centralna izborna komisija završila pregled svojih propisa. EU dalje poziva zakonodavce da se pozabave preporukama Misije za praćenje izbora uz širok konsenzus i političku volju“, naveo je Mandl i dodao:

„Ohrabrujem ad-hok komisiju za izbornu reformu Skupštine Kosova da nastavi transparentno i inkluzivno angažovanje sa svim zainteresovanim stranama kako bi izgradila veći nivo poverenja javnosti u izborni proces“.

Predstavnici Misije EU za praćenje izbora sastali su se ove nedelje sa predstavnicima kosovske skupštine i političkih partija.

“Ono što brine jeste da predstavnici Srpske liste nisu bili spremni za sastanak. Takođe smo se sastali sa CIK-om i sa Panelom za prigovore i žalbe, predstavnicima civilnog društva, međunarodne zajednice”, kazao je Mandl.

Cilj Izborne posmatračke misije je da oceni stanje implementacije preporuka u vezi sa izborima od strane EU. Sunjog je kazao da Evropska unija blisko sarađuje sa svim parlamentarnim strankama.

„Podržavamo ponovno uspostavljanje ad hoc odbora za izborne reforme. Iskreno pozdravljam odluku da se uspostavi ovaj ad hoc odbor u julu ove godine. Veoma smo srećni što vidimo da je počeo sa radom jer to jača i poboljšava izborni proces, u isto vreme želimo da vidimo jedan kranji ishod uspešne reforme. Cenim to što jaka dinamika, enerigja i postoji posvećenost u tom ad hoc odboru u ovom procesu. Želimo da vidimo jedan inkluzivan rezultat zasnovan na konsenzusu koji odgovara konkretnim predlozima zakonodavstva", kazao je Sunjog.

On je dodao da su veliki koraci učinjeni letos usvajanjem Zakona o finansiranju političkih partija.

"Počeo je rad na unapređenju izbornog procesa i želimo da to dovede do završetka izborne reforme, što je važan deo procesa evropskih integracija Kosova“, izjavio je ambasador EU-a na Kosovu.

Izborna posmatračka misija EU na čelu sa Lukasom Mandlom, članom Evropskog parlamenta i bivšim glavnim posmatračem Misije EU za praćenje izbora za opštinske izbore 2021. godine, raspoređena je na Kosovu 14. novembra i boraviće do 8. decembra.

Sveobuhvatan završni izveštaj Misije EU-a za praćenje izbora biće objavljen u narednim nedeljama.Ostale vesti

Kosovska vlada usvojila sporazum o slobodnom kretanju na Zapadnom Balkanu
Kosovska vlada usvojila je na 127. sednici, Nacrt zakona o potvrđivanju sporazuma o slobodnom kretanju sa ličnim kartama na Zapadnom Balkanu. To je samo jedan od tri sporazuma potpisana u okviru Berlinskog samita održanog novembra prošle godine, koje je usvojila vlada u Prištini.
  • 08.02.2023
Bisljimi: Deo krivice za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel
Prvi zamenik premijera i šef kosovske delegacije u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi izjavio je da „prilično veliki deo krivice“ za nesprovođenje energetskog sporazuma snosi sam Brisel.
  • 08.02.2023
CIK odredio rokove predizbornih aktivnosti za izbore na severu Kosova

Centralna izborna komisija (CIK) usvojila je plan za organizovanje vanrednih izbora za gradonačelnike opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok i prevremenih izbora za skupštine opština Zvečan i Leposavić, koji će se održati u aprilu.

  • 08.02.2023
Debata o Srbiji i Kosovu u Evropskom parlamentu

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta (AFET) raspravljaće sutra o izveštajima o Srbiji i Kosovu u kojima se ponavlja puna podrška specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku i pozivaju Srbija i Kosovo da se u dobroj veri i duhu kompromisa angažuju na postizanju sveobuhvatnog pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa u skladu sa međunarodnim pravom.

  • 08.02.2023
Usvojena Stevićeva ostavka
Administrativni odbor Skupštine Srbije usvojio je na današnjoj sednici ostavku koju je na funkciju poslanika Socijalističke partije Srbije podneo Zvonimir Stević.
  • 08.02.2023
Šta se sve ekspropriše na severu Kosova
Više od 138 hekatara je ukupna površina imovine na severu Kosova koja se ekspropriše. Kosovska vlada donela je prošle godine više odluka o eksproprijaciji, dok su dve donete početkom 2023. Nove odluke su naišle na protest građana u Leposaviću, podnošenje tužbi, ali i poziv Evropske unije da se poštuju imovinska prava i procedure o eksproprijaciji nakon čega je kosovska vlada odlučila da za 15. i 21. februar zakaže dve javne rasprave u Leposaviću, odnosno Zubinom Potoku.
  • 08.02.2023