Vesti
Politika

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak
Tomaš Sunjok (Foto Kosovalive)

"Shvatam da postoji pozitivan razvoj u tim izjavama od toga da uopšte nije prioritet, pa do prioriteta broj šest, sada je to četvrti prioritet, pa mislim da vidimo dobre znake, jer je dijalog važan ne samo za Kosovo, već i za ceo region", rekao je Sunjog medijima na albanskom, dan uoči najavljenog dolaska Miroslava Lajčaka u Prištinu.

Povodom još neodobrene liberalizacije viznog režima za građane Kosova, Sunjog kaže da razume razočaranje građana zbog nemogućnosti da slobodno putuju, podsetivši da je Evropska komisija već saopštila da su svi uslovi ispunjeni u 2018. godini, te da je Evropski parlament nekoliko puta potvrdio taj stav.

"Sada je na Savetu EU da odluči, a ovu odluku donose države članice, svih 27 članica mora da se složi s tim i onda da glasa za to. Mogu da kažem da telu koje je odgovorno, prethodi sledeće predsedništvo, što znači da je prva polovina ove godine Portugalija, a druga polovina Slovenija i da zavisi od mesta predsedavanja kako će planirati dnevni red ovog sastanka i kada će biti stavljen na dnevni red sastanka, a zatim od 27 država članica zavisi kako će se odlučiti po ovom pitanju", dodao je Sunjog.

Preporučio je vlastima u Prištini da treba da intenzivnije da razgovaraju sa članicama EU koje imaju nedoumice oko vizne liberalizacije.

Sunjog očekuje da prvi kontingent isporuke vakcine protiv koronavirusa na Kosovo stigne u martu.

"Čekamo prvu distribuciju vakcina, nadam se u narednim nedeljama ili danima. Ponavljam, nadam se, ali u martu ", rekao je šef Kancelarije EU u Prištini.



Ostale vesti

Pokret vera, nada, ljubav blokirao prelaz Merdare

Oko 50 članova Pokreta vera, nada, ljubav blokiralo je danas u podne administrativni prelaz Merdare, javlja Beta.

  • 04.12.2021
Kurti i Eskobar razgovarali o dijalogu sa Srbijom
Premijer Kosova Albin Kurti saopštio je da je imao telefonski razgovor sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Gabrijelom Eskobarom, sa kojima je razgovarano o posvećenosti Kosova principijelnom dijalogu sa Srbijom koji vodi ka pravno obavezujućem sporazumu.
  • 04.12.2021
Trajković: Plaćam cenu, ali neću odustati
Nakon što je u avgustu odbačena tužba Milana Radoičića protiv Rade Trajković za povredu ugleda i časti, juče je Drugi Osnovni sud u Beogradu odbacio i tužbu načelnika Uprave BIA za kriminal i terorizam Bojana Dimića. Trajkovićeva je tužena nakon gostovanja u "Utisku nedelje" 2019. godine, gde je govorila o ubistvu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića.
  • 03.12.2021
Mustafa: ZSO ne može da se izbegne

Formiranje Zajednice srpskih opština je obaveza Kosova koja ne može da se izbegne, kazao je za KTV bivši kosovski premijer Isa Mustafa.

  • 03.12.2021
Kurti sa predstavnicima velike petorke i EU o kretanjima na Kosovu
Premijer Kosova Aljbin Kurti susreo se sinoć sa ambasadorima zemalja Kvinte i šefom kancelarije EU na Kosovu.
  • 03.12.2021
’’Pič je dobar čovek u loše vreme za Balkan’’
Trenutno se Srbija smatra glavnim problemom, zbog toga je dobro što je došao čovek koji poznaje Srbiju, ovdašnje vođstvo, koji će imati autoriteta da ih ubedi da malo promene politike i da se, Srbija opredeli hoće li da bude u NATO-u ili protiv, rekao je za RTV Kim direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić u komentaru imenovanja Stjuarta Piča od strane britanskog premijera Borisa Džonsona na mesto specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan. Miodrag Marinković iz Centra za afirmativnu društvenu akciju (CASA), Pičovu novu poziciju sagledava kao potrebu Velike Britanije da posle izlaska iz EU očuva svoju aktivnu ulogu u regionu, ne samo zbog bezbednosnih pretnji, već i zbog rastućeg uticaja Rusije u Srbiji i Bosni.
  • 02.12.2021