Vesti
Politika

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak

Izjavu predsednika pokreta Samoopredeljenje i kandidata za novog premijera Aljbina Kurtija da će dijalog sa Beogradom biti među četiri prioriteta kosovske vlade šef kancelarije EU u Prištini Tomaš Sunjog ocenio je kao pozitivan pomak.

Sunjog: Kurtijev stav o dijalogu pozitivan pomak
Tomaš Sunjok (Foto Kosovalive)

"Shvatam da postoji pozitivan razvoj u tim izjavama od toga da uopšte nije prioritet, pa do prioriteta broj šest, sada je to četvrti prioritet, pa mislim da vidimo dobre znake, jer je dijalog važan ne samo za Kosovo, već i za ceo region", rekao je Sunjog medijima na albanskom, dan uoči najavljenog dolaska Miroslava Lajčaka u Prištinu.

Povodom još neodobrene liberalizacije viznog režima za građane Kosova, Sunjog kaže da razume razočaranje građana zbog nemogućnosti da slobodno putuju, podsetivši da je Evropska komisija već saopštila da su svi uslovi ispunjeni u 2018. godini, te da je Evropski parlament nekoliko puta potvrdio taj stav.

"Sada je na Savetu EU da odluči, a ovu odluku donose države članice, svih 27 članica mora da se složi s tim i onda da glasa za to. Mogu da kažem da telu koje je odgovorno, prethodi sledeće predsedništvo, što znači da je prva polovina ove godine Portugalija, a druga polovina Slovenija i da zavisi od mesta predsedavanja kako će planirati dnevni red ovog sastanka i kada će biti stavljen na dnevni red sastanka, a zatim od 27 država članica zavisi kako će se odlučiti po ovom pitanju", dodao je Sunjog.

Preporučio je vlastima u Prištini da treba da intenzivnije da razgovaraju sa članicama EU koje imaju nedoumice oko vizne liberalizacije.

Sunjog očekuje da prvi kontingent isporuke vakcine protiv koronavirusa na Kosovo stigne u martu.

"Čekamo prvu distribuciju vakcina, nadam se u narednim nedeljama ili danima. Ponavljam, nadam se, ali u martu ", rekao je šef Kancelarije EU u Prištini.Ostale vesti

Kurti putuje u Brisel naredne nedelje, ne sastaje se sa Vučićem
Kosovski premijer Aljbin Kurti boraviće sledeće nedelje u Briselu, gde će se sastati sa predstavnicima EU, ali neće biti susreta sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, izjavio je portparol kosovske vlade Perparim Kruezeiu.
  • 21.04.2021
Nakon formiranja novih kosovskih vlasti i odluke da će premijer Aljbin Kurti predvoditi kosovsku delegaciju u razgovorima sa Beogradom, postavlja se  pitanje kakva su očekivanja Međunarodne zajednice, a pre svega EU i SAD, od nastavka dijaloga u Briselu.
  • 21.04.2021
Demokracija: Kurti i Vučić sledeće nedelje u Briselu, a potom u Parizu
Pozivajući se na međunarodne izvore prištinski portal "Demokracia.com" objavio je da se sledeće nedelje očekuje da kosovski premijer Aljbin Kurti otputuje u Brisel kako bi se sastao sa visokim evropskim zvaničnicima.
  • 21.04.2021
Palestina od islamskih zemalja traži prekid odnosa sa Prištinom
Palestina je zatražila od zemalja članica Organizacije islamske saradnje da prekinu odnose sa Kosovom, zbog odluke vlasti u Prištini da otvore ambasadu u Jerusalimu, saznaju Novosti.
  • 20.04.2021
„SAD podržavaju napore za nastavak dijaloga BG i PR“
„SAD nastaviće da podržavaju napore za obezbeđivanje stabilnog mira i produktivnog dijaloga između Kosova i Srbije, i konačno postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji, za koji verujemo da treba da bude usredsređen na recipročnom priznanju“, navodi se u pismu predsednika SAD Džozefa Bjadena upućnom predsednici Kosova Vjosi Osmani.
  • 20.04.2021
Makron: BG i PR kroz dijalog da konačnog sporazuma
Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je da je pregovore Beograda i Prištine u Briselu potrebno nastaviti kako bi se došlo do postizanja konačnog i pravno obavezujućeg sporazuma.
  • 20.04.2021