Vesti
Politika

Sudija Ivanović: Predstoji nam ozbiljan rad

"Građani na severu dobijaju jedan veoma ozbiljan atribut organizovanog društva. Konačno se dobijaju institucije koje će imati kompletan sastav, potpunu ingerenciju i nadležnost na celom prostoru koji predstavljaju“, kazao je sudija Miroslav Ivanović nakon polaganja zakletve u Prištini.
Sudija Ivanović: Predstoji nam ozbiljan rad
Miroslav Ivanović (Foto Kim)

Kako je rekao organizovano davanje izjava sudija i tužilaca sa severa Kosova i radnika pravosudnih organa proteklo je u najuspešnijem redu i dostojanstvenoj atmosferi.

„Nama predstoji jedan vrlo ozbiljan rad i nemam nikakvih sumnji da će biti uspešan obzirom da se radi o jednoj skupini veoma izraslih profesionalaca koji poštuju svoj esnaf, etiku i pravila ponašanja i nesumnjivo da će učestvovati i doprineti deljenju pravde“, kazao je Ivanović.

Ističe da se po prvi put, nakon rada koji je u mnogome bio ograničen dobijaju institucije koje će imati potpunu ingerenciju, kompletan sastav i potpunu nadležnost na celom prostoru koji predstavljaju.

„Mi ćemo vrlo brzo doživeti da će zaživeti rad ovih organa. Mislim da predstoji još nešto da se u tehničkom smislu odradi i pripremi za početak što očekujemo da će biti vrlo brzo, inače što se ljudskog sastava tiče  bukvalno bismo mogli od sutra da krenemo“, rekao je Ivanović.

Dodaje i da će oni koji su danas položili zakletvu imati kratku obuku i upoznavanje sa propisima.

„Mislim da ni to neće biti nikakav poseban problem obzirom da se radi o usaglašavanju svih propisa, onih koje smo mi koristili i primenjivali i onih koji važe ovde i koje ćemo primenjivati ubuduće“, zaključio je Ivanović.Ostale vesti

Šef diplomatije EU Žosep Borelj obavestio je ministre spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu o nastavku dijaloga Beograda i Prištine izrazivši očekivanje da će naredni sastanak u okviru dijaloga, planiran za četvrtak 16. jula u Briselu, dovesti do "važnog iskoraka u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine".
  • 13.07.2020
Izazovna, ali ne i beznadežna situacija
U četvrtak će se, nakon dvadeset meseci pauze, u Briselu ponovo za istim stolom naći predstavnici Beograda, Prištine i EU. Ovoga puta u izmenjenom sastavu, pa će, umesto Federike Mogerini, sastanak voditi Žozep Borelj i Miroslav Lajčak, dok će prištinsku stranu, umesto Hašima Tačija, zastupati Avdulah Hoti. Jedino će Srbija imati istog pregovarača - Aleksandra Vučića, koji smatra da je "situacija u vezi sa Kosovom je gotovo beznadežna".
  • 13.07.2020
Lajčak: Dijalog vraćen na pravi put
Nakon današnjeg video-sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vućićem i kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kazao je da je dijalog Beograda i Prištine vraćen na pravi put.
  • 12.07.2020
Vučić: Dijalog nastavljen, određene teme za Brisel
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji putem video-linka učestvovao na trilateralnom sastanku Evropske unije, Beograda i Prištine, istakao je da je dijalog nastavljen, kao i da su dogovrene teme za sastanak u Briselu.
  • 12.07.2020
Borelj pred konferenciju: Ovde smo da probamo ponovo
Dijalog Beograda i Prištine na visokom političkom nivou nastavljen je nakon 20 meseci pauze video-konfrencijom u kojoj učestvuju predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kosovski premijer Avdulah Hoti, šef diplomatije EU Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU Miroslav Lajčak.
  • 12.07.2020
Umesto za stolom, danas video konferencija

Umesto planiranog nastavka dijaloga Beograda i Prištine u Briselu, danas se održava video konferencija, pošto je kosovski premijer Avdulah Hoti otkazao dolazak.

  • 12.07.2020