Vesti
Politika

Šubarić: Situacija nije zadovoljavajuća; Trajković: Građani učestvujte

„Bezbednosna situacija na teritoriji opštine Gračanica nije zadovoljavajuća. U narodu se oseća nemir i nesigurnost“, ocenila je na drugoj redovnoj sednici Odbora za bezbednost predsednica ove lokalne samouprave Ljiljana Šubarić. Komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković apelovao je na građane da se „probude i učestvuju“ u očuvanju bezbednosti.
Šubarić: Situacija nije zadovoljavajuća; Trajković: Građani učestvujte
Detalj sa sednice Odbora za bezbednost u Gračanici (Foto Kim)

Šubarićeva je izrazila zabrinutost za trenutnu političku i bezbednosnu situaciju, ne samo u opštini Gračanica, već i u ostalim lokalnim samoupravama sa većinski srpskim stanovništvom na Kosovu.

„Sami ste svedoci da su se, u vreme dešavanja u četiri opštine na severu gde je većinsko srpsko stanovništvo, naši sunarodnici borili za svoja prava. Svakodnevno smo slušali apele i pozive na mir, suzdržanost i stabilizaciju odnosa i situacije, a kao odgovor na to mi smo u Gračanici doživeli paljenje zastave. Mi smo, kao Opština, ishitreno reagovali i zastavu brzo zamenili, tako da naši pojedini sugrađani nisu ni znali da je došlo do tog incidenta“, kazala je za Kim radio gradonačelnica Gračanice.

Ona je podsetila i da je u Lipljanu u utorak 30. maja polomljen jarbol, ali i isečena i odneta zastava Srpske pravoslavne crkve koja se vijorila u dvorištu hramova Svetih Flora i Lavra i Vavedenja Presvete Bogorodice. Nedavno je bilo pucnjave u blizini osnovne škole u Ugljaru.

„Što se tiče Opštine Gracanica, smatram da smo uradili što je u našim mogućnostima. U kontaktu smo sa bezbednosnim snagama koje su odgovorne za mir i red na teritoriji naše opštine i uopšte na Kosovu. Smatram da opšta bezbednosna situacija nije dobra. Molim sve i apelujem da se nekako dovedu u red, da shvate koliko je važan mir i da nam pomognu da živimo u miru i slozi“, dodala je ona.

Komandir Policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković je potvrdio da su privedena lica koja su pucala u blizini osnovne škole u Ugljaru, kao i osobe koje su zapalile srpsku zastavu tik do spomenika Milošu Obiliću u Gračanici.

„Za prvi slučaj u Ugljaru privedena su maloletna lica. Slučaj je prosleđen tužiocu i on se bavi time. Što se tiče drugog slučaja u Gračanici, takođe su privedena tri lica. Ono što mogu da kažem jeste da se u Gračanici paljenje zastave koje se desilo, desilo se na mestu u blizini Spektar marketa (Market Spektar udaljen je oko 500 metara od spomenika Milošu Obiliću, u blizini ovog spomenika nalazi se Olimp market – prim. red.) koji radi 24 sata. Incident se desio negde oko 2.00 posle ponoći, ali ga niko nije prijavio policiji do ujutru. To je bila sekunda kada se desio incident, ali su ovi iz Spektra (Olimpa) mogli da vide“, naveo je Trajković apelujući na građane „da se probude i učestvuju“.

Odbornica Snežana Jovanović je dodala da u blizini kružnog toka na kome se nalazi spomenik stoji policijski auto sa policajcima koji čuvaju Manastir Gračanicu.

„Zar oni nisu više odgovorni? Da li su oni videli počinioce, a ne radnici neke prodavnice? To pitanje treba da bude za policiju i vas, komandire. Gde su bili policajci, a ne radnici na kasi. Nije on (radnik) odgovoran da čuva spomenik, za to je odgovoran policajac. Nemojte, komandire, da osuđujete zajednicu, već gledajte šta rade vaši policajci“, kazala je Jovanovićeva.

„Preko glave svega“

U čast Vidovdana se u opštini Gračanica tokom juna održavaju različite manifestacije.

„Zvanično, Vidovdanske svečanosti su počele prošle nedelje u Domu kulture. Galerija umetnosti ih je, zajedno sa Maticom srpskom, otvorila izložbom ‘U slavu svetlosti’. U stvari, Vidovdanske svečanosti su započele dan ranije u Prizrenu, u porti manastira Svetih Arhangela, smotrom dečijeg folklora i likovnom kolonijom“, prisetila se Ljiljana Šubarić i dodala da je u junu važno dodatno pojačati bezbednost u Gračanici i okolini.

Predsednica opštine je uputila apel svim bezbednosnim strukturama da se maksimalno angažuju kako ove godine ne bi bilo incidenata.

„Da se, pored svega onoga što je lepo, na kraju da se desi neki incident kao prošle godine kada je nevini Nikola bio uhapšen i bio u zatvoru ni kriv, ni dužan. Molim predstavnike KFOR-a i karabinjera da budu prisutni kada se ide na Gazimestan i da prate situaciju. Prošle godine su sve snage bile prisutne, na svim svečanostima, lično sam to proveravala. Bio je jedino taj incident na Gazimestanu, a ja bih želela da ova godina bude bez ikakvih incidenata. Stvarno nam je više preko glave svega i svakodnevnih dešavanja, gde ni krivi ni dužnni stradamo i traumiramo sebe i svoju decu“, istakla je Šubarić.

Sednici Odbora za bezbednost u Gračanici su prisustvovali predstavnici КFOR-a, italijanskih karabinjera i OEBS-a.Ostale vesti

Vučić: Vojska neće ući na Кosovo, Srbija ne želi rat
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da nema nameru da naredi vojsci da pređe administrativne prelaze sa Кosovom, dodavši da će povući srpske snage iz tog područja jer bi, kako je naveo, eskalacija sukoba bila kontraproduktivna kada je reč o želji Srbije da postane članica Evropske unije.
  • 30.09.2023
Vlada Kosova poziva Vučića i Srbiju da povuku vojsku

Iz Vlade Kosova poručuju da sa pažnom i budnošću prate najnovija kretanja Vojske Srbije duž linije sa Kosovom. "Pozivamo predsednika Vučića i institucije Srbije da odmah povuku sve vojne trupe sa granične linije sa Kosovom i da zatvore i demilitarizuju 28 isturenih vojnih baza i 20 baza žandarmerije koje predstavljaju trajnu pretnju po našu zemlju", navode iz Vlade Kosova.

  • 30.09.2023
Ferguson: Puno pitanja bez odgovora
Ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson rekao je da je puno pitanja ostalo bez odgovora nakon događaja u Banjskoj na Kosovu. Poručio je da Srbija mora da da doprinos istrazi i dodao da nema nikakvog opravdanja zbog napada na policiju.
  • 30.09.2023
Američki ambasador: Srbi nisu mogli sami da obezbede oružje pronađeno u Banjskoj
Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer izjavio je u intervjuu za engleski BBC da iza terorističkog napada na Kosovu stoje određene strukture i da pronađeno oružje u Banjskoj ukazuje da Srbi nisu mogli sami da obezbede to oružje.
  • 30.09.2023
Borelj: Snage treba da se povuku
Evropska unija (EU) je veoma zabrinuta jačanjem prisustva Vojske Srbije pored granice sa Kosovom, izjavio je šef evropske diplomatije Žosep Borelj.
  • 30.09.2023
Završena obdukcija tela trojice Srba stradalih u Banjskoj, ali ne i izveštaji
Završena je obdukcija tela trojice Srba koji su 24. septembra stradali u Banjskoj nakon sukoba sa Kosovskom policijom.
  • 30.09.2023